-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-

Oosterscheldekreeft gekookt
Wie aan Zeeland denkt, denkt al snel aan mosselen en oesters. Maar voor de culinaire liefhebbers is de Oosterscheldekreeft ook een lekkernij die je niet mag missen. Menigeen rijdt er voor naar Zeeland om deze blauwe kreeft te eten. En het is de moeite waard, want de kreeft is lekkerder dan de Canadese kreeft die je hier meestal in restaurants krijgt. Afgelopen week, 29 maart ging het seizoen voor de Oosterscheldekreeft weer open. Op 15 juli is het weer klaar en wordt de kreeft met rust gelaten. Ik kookte de Oosterscheldekreeft een paar jaar geleden voor een televisieprogramma samen met meesterkok Angelique Schmeinck. Naast een superleuke opnamedag heb ik de hele dag kunnen genieten van de door haar bereidde Oosterscheldekreeften en dat was niet bepaald een straf. Zeker niet voor iemand die dol is op vis én schaal-en schelpdieren. Maar wat wil je als je praktisch naast het Dolfinarium geboren bent!!
Oosterscheldekreeft
Hollandse culinare topper

Oosterscheldekreeft
Deze Zeeuwse kreeft leeft, hoe kan het ook anders, in de Oosterschelde. De omstandigheden daar zijn ideaal voor deze kreeft. Het water blijft in de winter relatief warm, het zoutgehalte is ideaal en de kreeft houdt er van zich te verstoppen in de steenachtige bodem. Daar zit hij graag verscholen om ongezien zijn prooi te bemachtigen.

Opnamen koken met Oosterscheldekreeft voor Melk en Honing vd EO
Hoe kwam de Oosterscheldekreeft naar Zeeland?
Vroeger was de bodem van de Oosterschelde helemaal niet steenachtig. Dat is pas gekomen toen men zo’n 150 jaar geleden de dijken ging verzwaren en er daarbij ook stenen op de bodem van de Oosterschelde terecht kwamen. Daarbij zorgde de afsluiting in 1868 van het Kreekrak tussen Zuid-Beveland en Brabant onbedoeld ook voor de groei van de kreeftenpopulatie. Eerder kon het zoete water van de rivier de Schelde in de winter door de Oosterschelde naar zee stromen. Maar door de afsluiting kon dat niet meer. Doordat het Oosterscheldewater nu zout bleef konden de kreeften-larven, die waarschijnlijk ergens vanuit de Noordzee binnengestroomd waren, ineens blijven leven. Zo begon de vanaf die tijd de opbouw van de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde. Alleen bij strenge winters verdween de kreeft om daarna met zachte winters weer aan te groeien. Door de geïsoleerde verblijfsplek is het DNA van de kreeft aantoonbaar veranderd en heeft hij zoetere smaak dan de andere Europese soorten. Vandaar dat culinair experts er zo dol op zijn. En frappant detail, ongekookt is de kreeft diepblauw van kleur.

Oosterscheldekreeft gerecht van Angelique Schmeinck
De Oosterscheldekreeft is alleen verkrijgbaar in Zeeland. ga er dus een dagje (en nachtje!) op uit en ga in een van de onderstaande restaurants genieten van deze bijzondere kreeft!
Voor meer informatie check de website www.oosterscheldekreeft.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.