-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief

Oosterscheldekreeft gekookt
Wie aan Zeeland denkt, denkt al snel aan mosselen en oesters. Maar voor de culinaire liefhebbers is de Oosterscheldekreeft ook een lekkernij die je niet mag missen. Menigeen rijdt er voor naar Zeeland om deze blauwe kreeft te eten. En het is de moeite waard, want de kreeft is lekkerder dan de Canadese kreeft die je hier meestal in restaurants krijgt. Afgelopen week, 29 maart ging het seizoen voor de Oosterscheldekreeft weer open. Op 15 juli is het weer klaar en wordt de kreeft met rust gelaten. Ik kookte de Oosterscheldekreeft een paar jaar geleden voor een televisieprogramma samen met meesterkok Angelique Schmeinck. Naast een superleuke opnamedag heb ik de hele dag kunnen genieten van de door haar bereidde Oosterscheldekreeften en dat was niet bepaald een straf. Zeker niet voor iemand die dol is op vis én schaal-en schelpdieren. Maar wat wil je als je praktisch naast het Dolfinarium geboren bent!!
Oosterscheldekreeft
Hollandse culinare topper

Oosterscheldekreeft
Deze Zeeuwse kreeft leeft, hoe kan het ook anders, in de Oosterschelde. De omstandigheden daar zijn ideaal voor deze kreeft. Het water blijft in de winter relatief warm, het zoutgehalte is ideaal en de kreeft houdt er van zich te verstoppen in de steenachtige bodem. Daar zit hij graag verscholen om ongezien zijn prooi te bemachtigen.

Opnamen koken met Oosterscheldekreeft voor Melk en Honing vd EO
Hoe kwam de Oosterscheldekreeft naar Zeeland?
Vroeger was de bodem van de Oosterschelde helemaal niet steenachtig. Dat is pas gekomen toen men zo’n 150 jaar geleden de dijken ging verzwaren en er daarbij ook stenen op de bodem van de Oosterschelde terecht kwamen. Daarbij zorgde de afsluiting in 1868 van het Kreekrak tussen Zuid-Beveland en Brabant onbedoeld ook voor de groei van de kreeftenpopulatie. Eerder kon het zoete water van de rivier de Schelde in de winter door de Oosterschelde naar zee stromen. Maar door de afsluiting kon dat niet meer. Doordat het Oosterscheldewater nu zout bleef konden de kreeften-larven, die waarschijnlijk ergens vanuit de Noordzee binnengestroomd waren, ineens blijven leven. Zo begon de vanaf die tijd de opbouw van de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde. Alleen bij strenge winters verdween de kreeft om daarna met zachte winters weer aan te groeien. Door de geïsoleerde verblijfsplek is het DNA van de kreeft aantoonbaar veranderd en heeft hij zoetere smaak dan de andere Europese soorten. Vandaar dat culinair experts er zo dol op zijn. En frappant detail, ongekookt is de kreeft diepblauw van kleur.

Oosterscheldekreeft gerecht van Angelique Schmeinck
De Oosterscheldekreeft is alleen verkrijgbaar in Zeeland. ga er dus een dagje (en nachtje!) op uit en ga in een van de onderstaande restaurants genieten van deze bijzondere kreeft!
Voor meer informatie check de website www.oosterscheldekreeft.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.