-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Het is vandaag nationale Boerenkooldag! En dat vieren we met dit heerlijke ouderwetse recept van Amsterdamse boerenkool. Ik publiceerde hem al eerder, maar ach hij is heerlijk en past helemaal bij Boerenkooldag. En aangezien ik je onlangs beloofde dat ik wekelijks een oud-Hollands recept met je ga delen, leek deze variant op de boerenkool-stamppot me wel leuk. Je moet wel van zure bommen, piccalilly en Amsterdamse uien houden. Want, die gaan er allemaal rijkelijk doorheen. Dat komt omdat de Amsterdammers vroeger enorm van groenten op zuur en zoetzuur hielden en er ook veel bedrijfjes in hadden. We kennen waarschijnlijk allemaal de potten van Kesbeke uit de supermarkt. Dat is nog een Amsterdamse familiefirma die sinds 1948 tafelzuren maakt. Boerenkooldag schijnt al eeuwen oud te zijn. Lees maar!
Nationale boerenkooldag
Sinds vorig jaar is er op 24 oktober een Nationale Boerenkooldag in het leven geroepen door Albert Heijn. Volgens het promotieteam is er in ons land al honderden jaren een ‘boerenkooloogstfeesten-traditie’. Voornamelijk in streken waar veel boerenkool wordt geteeld zoals in Noord-Holland. De feesten zouden een oorsprong hebben in een heel sterk verhaal uit 1641. Nederland zat nog verwikkeld in de 80-jarige oorlog en was bezet door Spaanse troepen. Jonkvrouw Geertruida van Staelre zou in de nacht van 24 oktober een aantal stronken boerenkool uit een Spaanse legerkampement in Warmenhuizen hebben gestolen. Daardoor kon het dorp stand houden tegen de Spanjaarden. Veel dorpen uit die streek herdachten dit jaarlijks door de sterkste vrouw van het dorp met behulp van paard en wagen in een berg boerenkool te lanceren. Helaas is over dit verhaal en de lanceer-traditie daar niet echt iets terug te vinden.
Groningse boerenkool
In het Gronings wordt boerenkool ‘Mous’ genoemd. De meeste stamppotten Mous wordt met gort bereid en daarbij een verse Groninger metworst en krokant gebakken speklapjes. De gort is het meest typische aan de Groningse boerenkool. In Limburg en Friesland heet boerenkool ook wel Boerenmoes. In Amsterdam heet het gewoon boerenkool stamppot, maar daar is het bijzondere weer dat er allerlei tafelzuren bij geserveerd worden. Dat is dan weer een typisch Joodse traditie.
Recept Amsterdamse boerenkool
Wat heb je nodig voor 4 personen:
600 g gesneden boerenkool
1½ kg aardappelen
60 g boter
zout en peper
75 g magere spekreepjes
2 zure bommen
4 grote of 8 kleine saucijsjes
2-4 eetlepels piccalilly
¼ liter melk
3-4 eetlepels Amsterdamse uien
azijn
Zo bereid je de Amsterdamse boerenkool:
Kook de aardappelen met de boerenkool en wat zout in 25-30 minuten gaar.
Bak in de helft van de boter de spekjes in 2 minuten lichtbruinen knapperig en schep ze dan uit de pan.
Bak in het spekvet de saucijsjes rondom bruin en laat ze in 15-20 minuten in een halfgesloten pan gaarbraden.
Snijd de uien in vieren en de augurken in plakjes.
Verwarm de melk.
Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar. Roer er met de rest van de boter, de warme melk en een klein scheutje azijn een smeuïge stamppot van. Schep er de uien en de augurken door en breng alles op smaak met peper en zout. Voeg de spekjes toe aan de saucijsjes.
Roer de aanbaksels los met een scheutje water en voeg naar smaak piccalilly toe.
Serveer het vlees met de saus bij de stamppot.
Wist je trouwens dat…..
De Amsterdamse tafelzuren waarschijnlijk ontstaan zijn bij arme Joodse bewoners van de Jordaan die op deze manier groenten, haring en uien langer konden bewaren. De Amsterdamse firmant Kesbeke verkocht zijn tafelzuren ook veel in de kroeg en mede daardoor werden ze populair bij de borrel.
Wil jij zelf Piccalilly maken? Klik dan hier voor mijn glutenvrije recept.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.