Amsterdamse boerenkool

Het is vandaag nationale Boerenkooldag! En dat vieren we met dit heerlijke ouderwetse recept van Amsterdamse boerenkool. Ik publiceerde hem al eerder, maar ach hij is heerlijk en past helemaal bij Boerenkooldag. En aangezien ik je onlangs beloofde dat ik wekelijks een oud-Hollands recept met je ga delen, leek deze variant op de boerenkool-stamppot me wel leuk. Je moet wel van zure bommen, piccalilly en Amsterdamse uien houden. Want, die gaan er allemaal rijkelijk doorheen. Dat komt omdat de Amsterdammers vroeger enorm van  groenten op zuur en zoetzuur hielden en er ook veel bedrijfjes in hadden. We kennen waarschijnlijk allemaal de potten van Kesbeke uit de supermarkt. Dat is nog een Amsterdamse familiefirma die sinds 1948 tafelzuren maakt. Boerenkooldag schijnt al eeuwen oud te zijn. Lees maar!

Nationale boerenkooldag

Sinds vorig jaar is er op 24 oktober een Nationale Boerenkooldag in het leven geroepen door Albert Heijn. Volgens het promotieteam is er in ons land al honderden jaren een ‘boerenkooloogstfeesten-traditie’. Voornamelijk in streken waar veel boerenkool wordt geteeld zoals in Noord-Holland. De feesten zouden een oorsprong hebben in een heel sterk verhaal uit 1641.  Nederland zat nog verwikkeld in de 80-jarige oorlog en was bezet door Spaanse troepen. Jonkvrouw Geertruida van Staelre zou in de nacht van 24 oktober een aantal stronken boerenkool uit een Spaanse legerkampement in Warmenhuizen hebben gestolen. Daardoor kon het dorp stand houden tegen de Spanjaarden. Veel dorpen uit die streek herdachten dit jaarlijks door de sterkste vrouw van het dorp met behulp van paard en wagen in een berg boerenkool te lanceren. Helaas is over dit verhaal en de lanceer-traditie daar niet echt iets terug te vinden.

Groningse boerenkool

In het Gronings wordt boerenkool ‘Mous’ genoemd. De meeste stamppotten Mous wordt met gort bereid en daarbij een verse Groninger metworst en krokant gebakken speklapjes. De gort is het meest typische aan de Groningse boerenkool. In Limburg en Friesland heet boerenkool ook wel Boerenmoes. In Amsterdam heet het gewoon boerenkool stamppot, maar daar is het bijzondere weer dat er allerlei tafelzuren bij geserveerd worden. Dat is dan weer een typisch Joodse traditie.

Recept Amsterdamse boerenkool

Amsterdamse boerenkool

Wat heb je nodig voor 4 personen:

600 g gesneden boerenkool

1½ kg aardappelen

60 g boter

zout en peper

75 g magere spekreepjes

2 zure bommen

4 grote of 8 kleine saucijsjes

2-4 eetlepels piccalilly

¼ liter melk

3-4 eetlepels Amsterdamse uien

azijn

Zo bereid je de Amsterdamse boerenkool:

Kook de aardappelen met de boerenkool en wat zout in 25-30 minuten gaar.

Bak in de helft van de boter de spekjes in 2 minuten lichtbruinen knapperig en schep ze dan uit de pan.

Bak in het spekvet de saucijsjes rondom bruin en laat ze in 15-20 minuten in een halfgesloten pan gaarbraden.

Snijd de uien in vieren en de augurken in plakjes.

Verwarm de melk.

Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar. Roer er met de rest van de boter, de warme melk en een klein scheutje azijn een smeuïge stamppot van. Schep er de uien en de augurken door en breng alles op smaak met peper en zout. Voeg de spekjes toe aan de saucijsjes.

Roer de aanbaksels los met een scheutje water en voeg naar smaak piccalilly toe.

Serveer het vlees met de saus bij de stamppot.

Wist je trouwens dat…..

De Amsterdamse tafelzuren waarschijnlijk ontstaan zijn bij arme Joodse bewoners van de Jordaan die op deze manier groenten, haring en uien langer konden bewaren. De Amsterdamse firmant Kesbeke verkocht zijn tafelzuren ook veel in de kroeg en mede daardoor werden ze populair bij de borrel.

piccalilly

Wil jij zelf Piccalilly maken? Klik dan hier voor mijn glutenvrije recept.

TG Facebook Comments

24.10.2016
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.