Mosterdsaus

Ik heb hier een heerlijke mosterdsaus voor je. Niet uit een pakje natuurlijk, maar gewoon lekker zelf gemaakt van die heerlijke Hollandse mosterd. Op de foto heb ik op de karbonade wat gekookte krieltjes en spruitjes gelegd en daar de mosterdsaus lekker overheen gedaan. Hieronder vind je uiteraard het recept, maar ik heb ook wat leuke mosterd-feitjes voor je. Want, wist je dat wij een heel rijke mosterdtraditie hebben in Nederland. Elke plaats had vroeger wel zijn eigen mosterd. Nu kennen we alleen nog de Groningse en de Zaanse uit de winkel. Trouwens, je kunt mosterd ook heel goed zelf maken, daar heb ik ook een blog over gemaakt. Nu het recept van deze super simpele en o zo lekkere mosterdsaus.

Recept 

Mosterdsaus

Hollands potje

Ingrediënten

25 gr roomboter

1 ui, gesnipperd

2 el Groningse of Zaanse mosterd

1/3 glas witte wijn

100 ml room

Zout en peper

 

Bereiding:

Verhit de roomboter zachtjes in een pannetje.

Voeg nu de ui toe en roer zachtjes door de boter.

Verlaag het vuur en laat de ui zo minstens 20 minuten, op heel zacht vuur, zacht worden. Karameliseren heet dat.

Voeg dan de witte wijn, mosterd en de room toe en roer dit tot een saus. Voeg eventueel wat meer witte wijn toe als de saus te dik is.

Leg een karbonade op een bord en lepel er wat van de saus overheen! Doe je groenten en aardappeltjes erbij en lepel nog wat extra saus over het hele bord. Eet smakelijk!

Mosterd weetjes!

Wist je dat mosterd eigenlijk een plant is? Het zaad van de plant wordt gebruikt om mosterd te maken. Eerst worden de zaden geweekt in water. Daarna worden de zaden samen met wijnazijn en eventuele kruiden gemalen. Dit goedje moet een paar dagen rijpen op vaten en gaat dan in de pot!

De Grieken al mosterd kende als medicijn en de Romeinen het als eten introduceerden. Zij brachten het mee naar Europa. Maar het bleef hier eeuwenlang een medicijn.

Mosterd heeft zijn naam te danken aan de most die vroeger werd toegevoegd. Most is niet gegist sap van druiven. Tegenwoordig is dat vervangen door azijn, waar trouwens ook most in zit.

Wij kennen mosterd als eten pas sinds de middeleeuwen. Mosterd werd daarvoor als medicijn gegeten. Het is goed voor je bloed en spijsvertering. Sterker nog het helpt vooral vlees beter verteren, dus mosterdsaus bij een stukje vlees. Prima combinatie!

Aan de Engelse Colman mosterd is bloem toegevoegd. Daarom mag het hier officieel geen mosterd heten. En mensen met een glutenallergie moeten het dus niet eten.

Aan de Duitse mosterd wordt vaak wat mierikswortel toegevoegd. Grappig, want dat is iets waar vooral de Engelsen dol op zijn.

In Nederland zijn nog zo’n negen mosterdmakers. Vroeger had elke streek en stad zijn eigen mosterd.

In Nederland eten we van oudsher vooral grove mosterd. Naast het gebruik als medicijn was het later ook een dankbaar middel om de karige Hollandse kost van destijds wat meer smaak te geven.

Mosterd moet van de Voedsel en Waren Autoriteit aan voorwaarden voldoen om mosterd te mogen heten.

 

Hollands potje

 

Wil je zelf mosterd maken? Check dan dit blog over hoe je dat kunt doen.

TG Facebook Comments

07.12.2017
Geplaatst in Saus
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.