-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik heb hier een heerlijke mosterdsaus voor je. Niet uit een pakje natuurlijk, maar gewoon lekker zelf gemaakt van die heerlijke Hollandse mosterd. Op de foto heb ik op de karbonade wat gekookte krieltjes en spruitjes gelegd en daar de mosterdsaus lekker overheen gedaan. Hieronder vind je uiteraard het recept, maar ik heb ook wat leuke mosterd-feitjes voor je. Want, wist je dat wij een heel rijke mosterdtraditie hebben in Nederland. Elke plaats had vroeger wel zijn eigen mosterd. Nu kennen we alleen nog de Groningse en de Zaanse uit de winkel. Trouwens, je kunt mosterd ook heel goed zelf maken, daar heb ik ook een blog over gemaakt. Nu het recept van deze super simpele en o zo lekkere mosterdsaus.
Recept
Mosterdsaus
Ingrediënten
25 gr roomboter
1 ui, gesnipperd
2 el Groningse of Zaanse mosterd
1/3 glas witte wijn
100 ml room
Zout en peper
Bereiding:
Verhit de roomboter zachtjes in een pannetje.
Voeg nu de ui toe en roer zachtjes door de boter.
Verlaag het vuur en laat de ui zo minstens 20 minuten, op heel zacht vuur, zacht worden. Karameliseren heet dat.
Voeg dan de witte wijn, mosterd en de room toe en roer dit tot een saus. Voeg eventueel wat meer witte wijn toe als de saus te dik is.
Leg een karbonade op een bord en lepel er wat van de saus overheen! Doe je groenten en aardappeltjes erbij en lepel nog wat extra saus over het hele bord. Eet smakelijk!
Mosterd weetjes!
Wist je dat mosterd eigenlijk een plant is? Het zaad van de plant wordt gebruikt om mosterd te maken. Eerst worden de zaden geweekt in water. Daarna worden de zaden samen met wijnazijn en eventuele kruiden gemalen. Dit goedje moet een paar dagen rijpen op vaten en gaat dan in de pot!
De Grieken al mosterd kende als medicijn en de Romeinen het als eten introduceerden. Zij brachten het mee naar Europa. Maar het bleef hier eeuwenlang een medicijn.
Mosterd heeft zijn naam te danken aan de most die vroeger werd toegevoegd. Most is niet gegist sap van druiven. Tegenwoordig is dat vervangen door azijn, waar trouwens ook most in zit.
Wij kennen mosterd als eten pas sinds de middeleeuwen. Mosterd werd daarvoor als medicijn gegeten. Het is goed voor je bloed en spijsvertering. Sterker nog het helpt vooral vlees beter verteren, dus mosterdsaus bij een stukje vlees. Prima combinatie!
Aan de Engelse Colman mosterd is bloem toegevoegd. Daarom mag het hier officieel geen mosterd heten. En mensen met een glutenallergie moeten het dus niet eten.
Aan de Duitse mosterd wordt vaak wat mierikswortel toegevoegd. Grappig, want dat is iets waar vooral de Engelsen dol op zijn.
In Nederland zijn nog zo’n negen mosterdmakers. Vroeger had elke streek en stad zijn eigen mosterd.
In Nederland eten we van oudsher vooral grove mosterd. Naast het gebruik als medicijn was het later ook een dankbaar middel om de karige Hollandse kost van destijds wat meer smaak te geven.
Mosterd moet van de Voedsel en Waren Autoriteit aan voorwaarden voldoen om mosterd te mogen heten.
Wil je zelf mosterd maken? Check dan dit blog over hoe je dat kunt doen.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.