Vandaag gaan we zelf mosterd maken. Dat is namelijk een klusje van niks en het is superleuk om je eigengemaakte mosterd te eten, nietwaar! Er is wel een dingetje dat je moet weten en dat andere blogs nogal eens weten te vertellen. Je hebt wel een klein beetje geduld nodig. Als je mosterd gemaakt hebt, moet de saus echt een paar dagen op smaak komen. Mosterd is na het malen van de ingrediënten echt niet te eten. Pas na een dag of drie begint er een lekkere smaak in te komen. Dus kortom, het is een klusje van niks, maar je moet het wel even een paar daagjes laten staan. Succes!

Recept

Mosterd 

1 pot-paar dagen-super makkelijk

Ingrediënten

100 gr geel mosterdzaad (te koop bij Natuurwinkels, biowinkels, kruidenkraam op de markt)

een stukje verse gember ter grootte van je duimtop (supermarkt en groenteboer)

2 tenen verse knoflook

1 el cayennepeper

2 el honing

150 ml appelcider azijn

100 ml natuur azijn

Bereiding

Doe de mosterdzaadjes in een kom.

Pel de knoflook en snijd die in grove stukjes. Doe hetzelfde met de gember.

Doe er dan de peper en de honing erbij.

Giet de azijn er op, roer alles even goed door.

Laat dit minstens een uurtje of 8 staan!

Doe het mengsel vervolgens in de beker van je staafmixer en pureer alles tot een dikke brij. Als je van grove mosterd houdt dan stop je bijtijds met pureren en anders ga je nog even door tot jouw gewenste dikte.

Schep de mosterd in een glazen pot die je tevoren even 10 minuten uitgekookt hebt in water (deksel ook).

Laat de mosterd zeker drie dagen op kamertemperatuur op smaak komen. Zet hem dan in de koelkast en geniet van je eigengemaakte mosterd.

TIPS:

Je kunt de mosterd verder op smaak brengen met ingrediënten die jij lekker vindt.

Houd je bijvoorbeeld van pittig dan kun je er een rood pepertje bij doen (geen gedroogde!).

Vind je zoet lekker? Dan kun je er meer honing of suiker bij doen.

Houd je van fris? Dan is meer gember een idee.

Ik doe er in het najaar ook wat verse kurkuma bij. Kurkuma is een zeer gezond knolletje en helpt enorm de weerstand te verhogen. Da’s best fijn in het najaar!

TG Facebook Comments

27.10.2018
Geplaatst in Saus
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.