Ik heb vandaag twee lekkere mini tarte tatins met pastinaak  voor je. Een hartige en een zoete variant . Het voordeel van pastinaak, een groente die zeer populair was in ons land voor de aardappel zijn intrede deed, is dat je met de friszoete smaak beide kanten op kan. Ik maakte de zoete variant met suiker en koekkruiden en volgens mijn zoon smaakte het als een open appelflap. De hartige variant maakte ik met kaas en gedroogde kruiden. We aten de hartige variant bij een maaltijdsoep en dat smaakte prima. En weet je wat ook zo fijn is? je hoeft voor tante titans geen pan aan te raken. Het enige dat je nodig hebt is een oven.

Recept

Mini tarte tatins met pastinaak

4 stuks-30 minuten-super makkelijk

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 pastinaak
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • 2 el suiker
  • 1 el koekkruiden
  • stukje zachte geitenkaas
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout en peper

De Pastinaak

Pastinaak
De Grieken en Romeinen kenden al pastinaak. En ook de Spanjaarden die tijdens de 80-jarige oorlog ons landje bezetten. Het is namelijk pastinaak dat oorspronkelijk in de hutspot zat die de Spanjaarden achterlieten na hun nederlaag tijdens het Leids ontzet in 1574. Ook in ons land werd de pastinaak geliefd, vooral in de Gouden Eeuw. Maar toen kwam de aardappel. En ook al moest niemand aanvankelijk iets van die rare bruine knollen hebben, toch veroverden ze langzamerhand terrein. En dat ging ten koste van de pastinaak. En dus kon het gebeuren dat deze heerlijke wortel een paar jaar geleden in de categorie vergeten groente viel. Gelukkig heeft hij inmiddels een comeback gemaakt en ligt hij zowel in de supermarkt als de moestuin. De friszoete wortel laat zich heerlijk combineren met witvis. En je kunt er dus ook zoete recepten mee maken zoals een cake of zoete tarte tatins. Het recept voor een pastinaak cake vind je hier.

Bereiding

Laat het bladerdeeg ontdooien op je aanrecht. Dat gaat het snelst als je alle plakjes even apart legt.

Schil vervolgens de pastinaak. Snijd in dunne plakjes. Dat gaat het best op een groenteschaaf of Japanse mandoline. Meng de plakjes met wat olijfolie en hussel ze goed door elkaar.

Maak van het plakje bladerdeeg door middel van een mes een mooi rondje. Herhaal dit met de andere 3 plakjes.

Bestrooi 2 rondjes met wat suiker en beleg de andere twee met wat zachte geitenkaas.

Beleg alle 4 de rondjes nu met plakjes pastinaak. Voeg eventueel nog wat olie toe.

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Bestrooi de 2 zoete rondjes met nog wat suiker en tenslotte wat koekkruiden.

Strooi over de andere wat gedroogde Italiaanse kruiden. Bestrooi ze daarna nog met wat peper en zout.

Leg de rondjes op een vel bladerdeeg en schuif dit in de oven. Check na 10 minuten hoe gaar het geheel is. Bak eventueel nog 5 minuutjes door.

Stort de tarte tartins ondersteboven op een groot bord of een rooster.En serveer ze direct!

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

TG Facebook Comments

27.01.2020
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.