Metworst maandag

Het is vandaag Metworst Maandag ! Huh zul je denken, heeft dat iets met Boerenmetworst te maken? Ja, dus! Zo’n naam kun je natuurlijk alleen maar bedenken als het iets met Carnaval te maken heeft. En dat heeft het dus. Ik vond het zo’n grappig verhaal dat ik het hier vandaag graag met je deel. Want we moeten gewoon heel trots zijn in Nederland dat we deze folklore nog hebben. Bovendien is het een heel erg gezellig dagje uit. Dus wie weet zeg je na het lezen van dit verhaal wel, hup ik ga naar Boxmeer. Daar speelt de Metworst Maandag zich namelijk af. Boxmeer is een gezellige Brabants dorp, waar ze megatrots zijn op deze traditie. En terecht. Lees maar!

Metworst maandag

Metworst Maandag in Boxmeer.

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag, ofwel Metworst Maandag, in Boxmeer wordt gehouden.

Heel vroeger geloofden jonge vrijgezelle mannen dat als zij in het begin van het nieuwe jaar te paard door de velden reden, de goden het land extra vruchtbaar zouden maken. Aangezien Carnaval ook in het begin van het jaar valt  smolten de tradities in de loop van de jaren als het waren samen.

Metworst maandag

Foto: Metworst.nl

De pech onderweg van Freule Aleida….

Metworst maandag

Foto: Metworst.nl

Volgens de overlevering was er ergens in de 15e eeuw een ‘Freule Aleida’ die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. De Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ die over de vleden reden schoten haar met hun paarden te hulp. Als dank schonk zij hen jaarlijks: een hele lange metworst, een flink brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment wordt er elk jaar een paardenrace gehouden om te bepalen wie van de ruiters de schenking in ontvangst mag nemen.

Vereniging de Metworst

Sinds jaar en dag is de organisatie van de race in handen van de verenging ‘De Metworst’. Alleen als je geboren, getogen en woonachtig in Boxmeer bent én ongetrouwd én lid van de ‘Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer’ mag je meedoen. De winnaar van deze afvalrace wordt voor één jaar de ‘Koning van de Metworst’. Als je het voor elkaar krijgt de race drie opeenvolgende jaren te winnen, dan wordt je  ‘Keizer van de Metworst’, maar de laatste keizer dateert uit het jaar 1900.

Programma van Metworst Maandag

De jaarlijkse Metworstrennen worden altijd op de carnavalsmaandag gehouden in het ‘Vortums veld’. De winnaar krijgt de jaarlijkse Metworst-schenking en het zilveren koningsschild. Daarna wordt hij in Boxmeer onder de Wilhelminaboom gekroond. Daarna begint een grandioos ‘Kunningsbal’. Tot diep in de nacht is het groot feest in alle kroegen van Boxmeer. Voor meer informatie en tijden over ‘de Metworst’ zie de website: www.metworst.nl      Alle foto’s met dank aan: Vereniging ‘De Metworst’

Metworst maandag

Foto: Metworst.nl

TG Facebook Comments

12.02.2018
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.