Bestel Het Hollands Maandkookboek
Welkom in mijn Hollandse keuken
Makkelijk en betaalbaar koken met de lekkerste, verse Hollandse producten.
Kookworkshops 2021
Alle workshops zijn ivm Corona voorlopig geannuleerd!
De workshop Conserveren
We gaan de hele middag aan de slag op Hoeve Ravenstein in Baarn. We maken o.a. chutney, kimchi, kaas, groenten op zoetzuur en een likeur. Je krijgt een lunch, koffie en thee en je neemt je zelfgemaakte eten mee naar huis! Kosten €64,95
Workshop Verse pasta maken
Leer 3 soorten pastadeeg bereiden, diverse pastavormen maken, pasta vullen en bijpassende sauzen maken. En ik leg ik je de 10 pasta-geboden van Italië uit! We eten de pasta gezamenlijk op en na afloop krijg je mijn kookboek mee naar huis. Alles incl. voor €64,95.
Je kunt je voorlopig opgeven voor de workshops, dan krijg je een mail zodra de nieuwe data bekend zijn.
Hi, ik ben Annemieke
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. Die bovendien niet duur hoeft te zijn, want seizoensgroenten van dichtbij zijn lekker goedkoop. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve recepten met je. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).
Vind hier het recept dat je zoekt!
Instagram
Volg Mijn Hollandse Keuken
Verskalender van deze maand
Groenten
Aardappel
Andijvie
Broccoli
Bosui
Chinese kool
Peulen
Sla
Snijbiet
Snijbonen
Sperziebonen
Spitskool
Tuinbonen
Venkel
Ui
Witte kool
Wortel
Zomerbietjes
Fruit:
Aardbeien
Pruimen
Rode bessen
Tags
aardappelpuree aardbeientaart Amsterdams ansjovis appel appeltaart bloemkool boerenkool bospeen citroenmelisse courgette gebakken courgette gepofte aardappel Geroosterde groenten met brood Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi granola groenten in tomatensaus groentewok hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek lasagne muffins Pasta pastinaak Piccalilly pompoen ravioli salade salie scones soep spinazie suikervrij tomaten wortel zure bommenMijn favorieten
-
Zie hier de recenste berichten
- Oma’s appeltaart januari 20, 2021
- Zoete kerstboompjes december 25, 2020
- Zelf wildzwijn saus maken december 9, 2020
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
Ik ga je hier van alles vertellen over een heerlijk kruid, en wel de Citroenmelisse. Vanavond gaan we natuurlijk massaal buiten eten. Dus zet je witte wijn of rosé alvast in de koelkast en check of je alles hebt om de bbq vanavond aan te kunnen steken. Affijn, je hebt vandaag ook vast wel zin in een lekkere salade, dus heb ik een heerlijk makkelijk recept voor je waarin ik supergezonde citroenmelisse heb verwerkt. Dat is een heerlijk kruid dat bij mij gewoon in de tuin groeit en dat ik zomers altijd in salades en visschotels gebruik. Het blad smaakt letterlijk naar citroen met honing en is heerlijk fris. Maar dat is niet het enige positieve aan dit kruid, het werkt ook heel goed tegen stress….en tegen muggen. Ik vertel je hier hoe dat zit.
Dit is de plant die nu in mijn tuin groeit. Hij lijkt een beetje op brandnetel, maar hij heeft beslist geen akelige, stekelige haartjes. Je kunt het blad zo plukken en in je eten verwerken. Maar het fijne van de citroenlucht die de plant verspreid, is ook dat je er de muggen mee misleid. Muggen komen in de zomer namelijk op onze zweetlucht af, en weten zodoende precies waar ze moeten zijn. Maar door de geur van de citroenmelisse kunnen ze onze zweetlucht niet meer zo goed opvangen. Voila, zet de citroenmelisse vlakbij je terras (op een zonnige plek) en de muggen weten je niet meer te vinden. De bijen trouwens wel, want zij zijn juist gek op deze plant. Dus zet hem ook tussen je bloemenborder of in je moestuin, want dan kunnen de bijen lekker aan het werk voor je.
Nu kun je citroenmelisse ook heel goed als thee drinken. Dat is niet alleen lekker maar de plant heeft ook nog eens een anti-stress werking. Voor een thee pluk ik in de zomer 3-4 blaadjes en die doe ik in een grote mok die ik vol giet met kokend water. Ik drink de thee niet alleen warm, maar ik laat het ook vaak afkoelen om er daarna een ijsthee van te maken door wat ijsblokjes toe te voegen. Aan het eind van de zomer pluk ik de struik helemaal leeg en droog de blaadjes tussen keukendoek op de verwarming. Zo ben ik de hele winter voorzien van mijn heerlijke eigen citroenmelisse thee. Ik gebruik dan 1 theelepel gedroogde blaadjes voor 1 kop thee. Je kunt de gedroogde blaadjes overigens ook bij diverse biologische winkels krijgen. Maar goedkoop zijn de zakken thee niet. Mijn plantje kostte ooit maar €1,75 en ik oogst er al jaren van!!
Naast thee doet citroenmelisse het ook goed in gerechten zoals salades en is het kruid heel lekker in combinatie met vis. Dus verwerk ik hem vandaag in een lekkere vissalade. Bij de groenteboer lagen ook nog eens de eerste Hollandse boontjes dus die gingen er ook in! En de makreel is nu superlekker en spotgoedkoop, dus kocht ik bij de visboer gerookte makreel. Kortom ik heb een lekkere salade voor bij de bbq vanavond!
Wat heb je nodig voor deze salade:
Zakje gemengde sla met rucola
200 gr gekookte boontjes, doormidden gehakt
200 gr gerookte makreel, in stukken
200 gr kerstomaatjes, doormidden gesneden
2 lente uien, gehakt
handje geschaafde amandelen
15 blaadjes citroenmelisse, in reepjes gesneden.
Doe alles in een grote schaal door elkaar. Voeg 3 el olie en 1 el azijn toe en roer goed door.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.