-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik ga je hier van alles vertellen over een heerlijk kruid, en wel de Citroenmelisse. Vanavond gaan we natuurlijk massaal buiten eten. Dus zet je witte wijn of rosé alvast in de koelkast en check of je alles hebt om de bbq vanavond aan te kunnen steken. Affijn, je hebt vandaag ook vast wel zin in een lekkere salade, dus heb ik een heerlijk makkelijk recept voor je waarin ik supergezonde citroenmelisse heb verwerkt. Dat is een heerlijk kruid dat bij mij gewoon in de tuin groeit en dat ik zomers altijd in salades en visschotels gebruik. Het blad smaakt letterlijk naar citroen met honing en is heerlijk fris. Maar dat is niet het enige positieve aan dit kruid, het werkt ook heel goed tegen stress….en tegen muggen. Ik vertel je hier hoe dat zit.
Dit is de plant die nu in mijn tuin groeit. Hij lijkt een beetje op brandnetel, maar hij heeft beslist geen akelige, stekelige haartjes. Je kunt het blad zo plukken en in je eten verwerken. Maar het fijne van de citroenlucht die de plant verspreid, is ook dat je er de muggen mee misleid. Muggen komen in de zomer namelijk op onze zweetlucht af, en weten zodoende precies waar ze moeten zijn. Maar door de geur van de citroenmelisse kunnen ze onze zweetlucht niet meer zo goed opvangen. Voila, zet de citroenmelisse vlakbij je terras (op een zonnige plek) en de muggen weten je niet meer te vinden. De bijen trouwens wel, want zij zijn juist gek op deze plant. Dus zet hem ook tussen je bloemenborder of in je moestuin, want dan kunnen de bijen lekker aan het werk voor je.
Nu kun je citroenmelisse ook heel goed als thee drinken. Dat is niet alleen lekker maar de plant heeft ook nog eens een anti-stress werking. Voor een thee pluk ik in de zomer 3-4 blaadjes en die doe ik in een grote mok die ik vol giet met kokend water. Ik drink de thee niet alleen warm, maar ik laat het ook vaak afkoelen om er daarna een ijsthee van te maken door wat ijsblokjes toe te voegen. Aan het eind van de zomer pluk ik de struik helemaal leeg en droog de blaadjes tussen keukendoek op de verwarming. Zo ben ik de hele winter voorzien van mijn heerlijke eigen citroenmelisse thee. Ik gebruik dan 1 theelepel gedroogde blaadjes voor 1 kop thee. Je kunt de gedroogde blaadjes overigens ook bij diverse biologische winkels krijgen. Maar goedkoop zijn de zakken thee niet. Mijn plantje kostte ooit maar €1,75 en ik oogst er al jaren van!!
Naast thee doet citroenmelisse het ook goed in gerechten zoals salades en is het kruid heel lekker in combinatie met vis. Dus verwerk ik hem vandaag in een lekkere vissalade. Bij de groenteboer lagen ook nog eens de eerste Hollandse boontjes dus die gingen er ook in! En de makreel is nu superlekker en spotgoedkoop, dus kocht ik bij de visboer gerookte makreel. Kortom ik heb een lekkere salade voor bij de bbq vanavond!
Wat heb je nodig voor deze salade:
Zakje gemengde sla met rucola
200 gr gekookte boontjes, doormidden gehakt
200 gr gerookte makreel, in stukken
200 gr kerstomaatjes, doormidden gesneden
2 lente uien, gehakt
handje geschaafde amandelen
15 blaadjes citroenmelisse, in reepjes gesneden.
Doe alles in een grote schaal door elkaar. Voeg 3 el olie en 1 el azijn toe en roer goed door.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.