IMG_2665Ik ga je hier van alles vertellen over een heerlijk kruid, en wel de Citroenmelisse. Vanavond gaan we natuurlijk massaal buiten eten. Dus zet je witte wijn of rosé alvast in de koelkast en check of je alles hebt om de bbq vanavond aan te kunnen steken. Affijn, je hebt vandaag ook vast wel zin in een lekkere salade, dus heb ik een heerlijk makkelijk recept voor je waarin ik supergezonde citroenmelisse heb verwerkt. Dat is een heerlijk kruid dat bij mij gewoon in de tuin groeit en dat ik zomers altijd in salades en visschotels gebruik. Het blad smaakt letterlijk naar citroen met honing en is heerlijk fris. Maar dat is niet het enige positieve aan dit kruid, het werkt ook heel goed tegen stress….en tegen muggen. Ik vertel je hier hoe dat zit.

Dit is de plant die nu in mijn tuin groeit. Hij lijkt een beetje op brandnetel, maar hij heeft beslist geen akelige, stekelige haartjes. Je kunt het blad zo plukken en in je eten verwerken. Maar het fijne van de citroenlucht die de plant verspreid, is ook dat je er de muggen mee misleid. Muggen komen in de zomer namelijk op onze zweetlucht af, en weten zodoende precies waar ze moeten zijn. Maar door de geur van de citroenmelisse kunnen ze onze zweetlucht niet meer zo goed opvangen. Voila, zet de citroenmelisse vlakbij je terras (op een zonnige plek) en de muggen weten je niet meer te vinden. De bijen trouwens wel, want zij zijn juist gek op deze plant. Dus zet hem ook tussen je bloemenborder of in je moestuin, want dan kunnen de bijen lekker aan het werk voor je.

IMG_2672

Nu kun je citroenmelisse ook heel goed als thee drinken. Dat is niet alleen lekker maar de plant heeft ook nog eens een anti-stress werking. Voor een thee pluk ik in de zomer 3-4 blaadjes en die doe ik in een grote mok die ik vol giet met kokend water. Ik drink de thee niet alleen warm, maar ik laat het ook vaak afkoelen om er daarna een ijsthee van te maken door wat ijsblokjes toe te voegen. Aan het eind van de zomer pluk ik de struik helemaal leeg en droog de blaadjes tussen keukendoek op de verwarming. Zo ben ik de hele winter voorzien van mijn heerlijke eigen citroenmelisse thee. Ik gebruik dan 1 theelepel gedroogde blaadjes voor 1 kop thee. Je kunt de gedroogde blaadjes overigens ook bij diverse biologische winkels krijgen. Maar goedkoop zijn de zakken thee niet. Mijn plantje kostte ooit maar €1,75 en ik oogst er al jaren van!!

Naast thee doet citroenmelisse het ook goed in gerechten zoals salades en is het kruid heel lekker in combinatie met vis. Dus verwerk ik hem vandaag in een lekkere vissalade. Bij de groenteboer lagen ook nog eens de eerste Hollandse boontjes dus die gingen er ook in! En de makreel is nu superlekker en spotgoedkoop, dus kocht ik bij de visboer gerookte makreel. Kortom ik heb een lekkere salade voor bij de bbq vanavond!

IMG_2669

 

citroenmelisse

Wat heb je nodig voor deze salade:

Zakje gemengde sla met rucola

200 gr gekookte boontjes, doormidden gehakt

200 gr gerookte makreel, in stukken

200 gr kerstomaatjes, doormidden gesneden

2 lente uien, gehakt

handje geschaafde amandelen

15 blaadjes citroenmelisse, in reepjes gesneden.

Doe alles in een grote schaal door elkaar. Voeg 3 el olie en 1 el azijn toe en roer goed door.

TG Facebook Comments

05.06.2015
Geplaatst in kruiden, salade, visgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.