Mac&Cheese

Ik heb deze Makkelijke Maandag een Amerikaans recept van Mac&Cheese voor je. Een macaroni ovenschotel met heel veel kaas. Amerikanen zijn er niet alleen dol op. Ze zijn ook echt trots op hun Italo-Amerikaanse uitvinding. Het fijne is dat dit winterse pastagerecht ook prima in de Hollandse keuken past. Het is namelijk gekookte macaroni in een kaassaus uit de oven. Je raadt het al, er zitten heel wat calorieën in. Ik zou mezelf niet zijn als ik daar toch niet een vitamine in probeer te krijgen. Die hebben we nu immers hard nodig voor de weerstand.  Ook gebruik ik lekker veel kruiden om de kaassmaak wat meer aan te kleden. Ofwel een Mac&Cheese à la Mijn Hollandse Keuken. Eet smakelijk!

Recept

Mac&Cheese

4 personen- 45 minuten-makkelijk

bevat gluten, vlees en lactose

Mac&Cheese

Ingrediënten

300 gr macaroni

1/2 bloemkool

1 wortel

250 gr oude kaas, geraspt

40 gr boter

40 gr bloem

150 ml kooknat van de groenten

1 teen knoflook

snufje nootmuskaat

peper en  zout

takje Rozemarijn, fijngesneden

4 takjes tijm, fijngesneden

olijfolie

250 gr spekblokjes

1 handvol broodkruim

Mac&cheese

Bechamelsaus

Bereiding

Verwarm allereerst de oven voor op 200 °C.

Zet dan een flinke pan water op.

Was de bloemkool, schil de wortel. Snijd de bloemkool in roosjes en de wortel in plakjes. Kook beiden 5 minuten zodat ze helemaal zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit het water. Let op: Gooi het water niet weg!

Breng vervolgens een tweede pan water aan de kook. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Pureer nu de bloemkool en de wortel, maar laat het wel een beetje grof.

Maak een roux door de boter in een pan met dikke bodem op een laag vuur te laten smelten. Meng de bloem erdoor terwijl je roert. Knijp de knoflookteen hierover uit, roer ze er door en laat ze 3 minuten garen  Voeg al roerend het kooknat van de bloemkool toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Kijk, je hebt nu een bechamelsaus gemaakt!

Meng 2/3 van de bechamelsaus door de bloemkool-wortelpuree en voeg 2/3 van de kaas toe.

Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en  zout.

Verwarm een bakpan en doe er 1 el olie in. Bak hierin de spekblokjes. Voeg de kruiden toe en roer goed door. Zet het vuur lager en laat de blokjes mooi bruin worden. Voeg ze toe aan de bloemkoolpuree.

Giet de macaroni af en meng die door de bloemkool-kaassaus.

Doe dit in een ovenschaal, giet de laatste saus erover en bestrooi met de rest van de kaas en de broodkruim (broodkruim is optioneel)

Bak de macaroni ovenschotel in het midden van de oven in ca. 20-25 min. goudbruin. Neem uit de oven en serveer direct. Lekker met een frisse salade.

Mac&Cheese

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

06.11.2017
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.