-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Zo, heb je na deze drukke kerstdagen eventjes geen zin in uitgebreid koken, dan heb ik hier twee heerlijke recepten voor maaltijdtosti’s voor je. Bij onze zuiderburen staan ze bekend als croque Monsieur en croque Madame. Ik leg je hier vandaag uit wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee. Beiden zijn het in ieder geval uitgebreide tosti’s die, als je het aan mij vraagt, prima als avondmaaltijd gegeten kunnen worden. Ze vullen goed omdat er béchamelsaus en kaas aan te pas komt. Dus voor een lunch zijn ze best heel zwaar. Het goede nieuws is dat deze maaltijdtosti’s een ideale manier zijn om oud brood op te maken. En samen met wat restjes van het kerstdiner heb je in no time een prima maaltijd op tafel staan.
Wat is het verschil tussen
croque Monsieur en croque Madame?
De croque Monsieur is een soort tosti met erbovenop een dikke laag béchamelsaus gegratineerd met een laagje geraspte kaas. Je ziet hem rechts op de foto.
De croque Madame is dezelfde tosti, maar zij heeft aan de bovenkant een gebakken spiegeleitje.
Recept maaltijdtosti’s
De béchamelsaus
40 gr boter
40 gr bloem
5 dl melk
nootmuskaat
peper, zout
Smelt de boter langzaam in een steelpan. Voeg als de boter helemaal gesmolten is, in één keer de bloem toe en roer met een houten pollepel goed door totdat je een soort deeg hebt, genaamd roux. Bak de roux een paar minuutjes zodat de bloem gaar wordt.
Roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door en voeg pas een volgende portie aan toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Breng de saus aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
De basis van de maaltijdtosti:
2 boterhammen per persoon (of meer)
mosterd
roomboter
belegen of oude kaas
ham
zwarte peper
Smeer de boterhammen aan één kant in met roomboter en de andere kant met mosterd. Beleg het brood met de mosterdkant met kaas en ham. Leg de andere boterham met de mosterdkant er op.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin een beetje roomboter en bak de tosti in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant is.
Voor de croque Monsieur:
Haal vervolgens de croque uit de pan en leg deze in een ovenschaal . Leg hierop een paar lepels béchamelsaus en strooi er geraspte kaas en een flinke snuf zwarte peper overheen. Gratineer een paar minuutjes onder de grill en serveer direct.
Voor de croque Madame:
Haal de croque uit de pan. Bak ondertussen in een andere pan een spiegelei. Leg het eitje op de croque. Eventueel kun je eerst wat béchamelsaus op de tosti smeren zodat het spiegelei steviger blijft liggen. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Gewone eters hebben aan 1 maaltijdtosti genoeg. Voor grote eters maak je er 2.
Wil je er een (glutenvrije)Piccalillysaus bij eten? dan vind je hier het recept.

piccalillysaus
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.