-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Zo, heb je na deze drukke kerstdagen eventjes geen zin in uitgebreid koken, dan heb ik hier twee heerlijke recepten voor maaltijdtosti’s voor je. Bij onze zuiderburen staan ze bekend als croque Monsieur en croque Madame. Ik leg je hier vandaag uit wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee. Beiden zijn het in ieder geval uitgebreide tosti’s die, als je het aan mij vraagt, prima als avondmaaltijd gegeten kunnen worden. Ze vullen goed omdat er béchamelsaus en kaas aan te pas komt. Dus voor een lunch zijn ze best heel zwaar. Het goede nieuws is dat deze maaltijdtosti’s een ideale manier zijn om oud brood op te maken. En samen met wat restjes van het kerstdiner heb je in no time een prima maaltijd op tafel staan.
Wat is het verschil tussen
croque Monsieur en croque Madame?
De croque Monsieur is een soort tosti met erbovenop een dikke laag béchamelsaus gegratineerd met een laagje geraspte kaas. Je ziet hem rechts op de foto.
De croque Madame is dezelfde tosti, maar zij heeft aan de bovenkant een gebakken spiegeleitje.
Recept maaltijdtosti’s
De béchamelsaus
40 gr boter
40 gr bloem
5 dl melk
nootmuskaat
peper, zout
Smelt de boter langzaam in een steelpan. Voeg als de boter helemaal gesmolten is, in één keer de bloem toe en roer met een houten pollepel goed door totdat je een soort deeg hebt, genaamd roux. Bak de roux een paar minuutjes zodat de bloem gaar wordt.
Roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door en voeg pas een volgende portie aan toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Breng de saus aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
De basis van de maaltijdtosti:
2 boterhammen per persoon (of meer)
mosterd
roomboter
belegen of oude kaas
ham
zwarte peper
Smeer de boterhammen aan één kant in met roomboter en de andere kant met mosterd. Beleg het brood met de mosterdkant met kaas en ham. Leg de andere boterham met de mosterdkant er op.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin een beetje roomboter en bak de tosti in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant is.
Voor de croque Monsieur:
Haal vervolgens de croque uit de pan en leg deze in een ovenschaal . Leg hierop een paar lepels béchamelsaus en strooi er geraspte kaas en een flinke snuf zwarte peper overheen. Gratineer een paar minuutjes onder de grill en serveer direct.
Voor de croque Madame:
Haal de croque uit de pan. Bak ondertussen in een andere pan een spiegelei. Leg het eitje op de croque. Eventueel kun je eerst wat béchamelsaus op de tosti smeren zodat het spiegelei steviger blijft liggen. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Gewone eters hebben aan 1 maaltijdtosti genoeg. Voor grote eters maak je er 2.
Wil je er een (glutenvrije)Piccalillysaus bij eten? dan vind je hier het recept.

piccalillysaus
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.