croque monsieur

Zo, heb je na deze drukke kerstdagen eventjes geen zin in uitgebreid koken, dan heb ik hier twee heerlijke recepten voor maaltijdtosti’s voor je. Bij onze  zuiderburen staan ze bekend als croque Monsieur en croque Madame. Ik leg je hier vandaag uit wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee. Beiden zijn het in ieder geval uitgebreide tosti’s die, als je het aan mij vraagt, prima als avondmaaltijd gegeten kunnen worden. Ze vullen goed omdat er béchamelsaus en kaas aan te pas komt. Dus voor een lunch zijn ze best heel zwaar. Het goede nieuws is dat deze maaltijdtosti’s  een ideale manier zijn om  oud brood op te maken. En samen met wat restjes van het kerstdiner heb je in no time een prima maaltijd op tafel staan. 

Wat is het verschil tussen

croque Monsieur en croque Madame?

De croque Monsieur is een soort tosti met erbovenop een dikke laag béchamelsaus gegratineerd met een  laagje geraspte kaas. Je ziet hem rechts op de foto.

De croque Madame is dezelfde tosti, maar zij heeft aan de bovenkant een gebakken spiegeleitje.

croque monsieur

Recept maaltijdtosti’s

De béchamelsaus

40 gr boter

40 gr bloem

5 dl melk

nootmuskaat

peper, zout

Smelt de boter langzaam in een steelpan. Voeg als de boter helemaal gesmolten is, in één keer de bloem toe en roer met een houten pollepel goed door totdat je een soort deeg hebt, genaamd roux. Bak de roux een paar minuutjes zodat de bloem gaar wordt.

Roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door en voeg pas een volgende portie aan toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Breng de saus aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.

croque monsieur

De basis van de maaltijdtosti:

2 boterhammen per persoon (of meer)

mosterd

roomboter

belegen of oude kaas

ham

zwarte peper

croque monsieurSmeer de boterhammen aan één kant in met roomboter en de andere kant met mosterd. Beleg het brood met de mosterdkant met kaas en ham. Leg de andere boterham met de mosterdkant er op.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin een beetje roomboter en bak de tosti in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant is.

Voor de croque Monsieur:

Haal vervolgens de croque uit de pan en leg deze in een ovenschaal . Leg hierop een paar lepels béchamelsaus en strooi er geraspte kaas en een flinke snuf zwarte peper overheen. Gratineer een paar minuutjes onder  de grill en serveer direct.croque monsieur

Voor de croque Madame:

Haal de croque uit de pan. Bak ondertussen in een andere pan een spiegelei. Leg het eitje op de croque. Eventueel kun je eerst wat béchamelsaus op de tosti smeren zodat het spiegelei steviger blijft liggen. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

croque monsieur

Gewone eters hebben aan 1 maaltijdtosti genoeg. Voor grote eters maak je er 2.

croque monsieur

Wil je er een (glutenvrije)Piccalillysaus bij eten? dan vind je hier het recept.

piccalillysaus

TG Facebook Comments

27.12.2016
Geplaatst in broodjes
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.