linzenburgers

Ik heb een lekker vega hapje voor je; Linzenburgers!! Als flexitariër probeer ik steeds vaker manieren te vinden om vlees op een  creatieve manier te vervangen door lekkere en gezonde producten. Nu had ik een heleboel rode linzen in huis. Die zijn heel gezond, maar ze hebben helaas nog een beetje een geitenwollensokken-imago. Geheel onterecht, want ze zijn net als vlees rijk aan eiwitten, B-vitamines, ijzer en mineralen, maar ze bevatten nauwelijks caloriën. Daar vertel ik je hieronder trouwens meer over. Afijn de rode linzen combineerde ik met feta. Maar je kunt naar eigen smaak uiteraard ook een andere zachte kaas gebruiken. Gewoon wat jij lekker vindt. Happy burgerday!

Recept

Linzenburgers

linzenburgers

Ingrediënten

200 gr rode linzen

250 ml water

1/2 bouillonblokje

50 gr broodkruim of paneermeel

50 gr feta

een ei

een teentje knoflook

1 tl paprikapoeder

1/2 tl oregano

zout en peper

weckpot rode linzen

Ik bewaar mijn linzen thuis in weckpotten.

Zo maak je de linzenburgers

Kook de linzen 10 minuten in het water en voeg het bouillonblokje toe. Laat dan even afkoelen.

Meng de linzen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine en draai er 4 ballen van. Druk ze een beetje plat. Bestrooi ze met zout en peper naar smaak.

Verwarm een bakpan en doe er 2 el olie in. Draai rond zodat de olie goed verdeeld is.

Bak de linzenburgers zo’n 10 minuten in de pan.

Lekker tussen een broodje met wat uienchutney en augurken!

linzenburgers

Een peulenschilletje…

ofwel een mini-cursus over peulen

Wist je dat bonen, doperwten, linzen, kiemgroenten, sugarsnaps, pinda’s en peultjes allemaal behoren tot de peulvruchten-familie? Ze komen allemaal van planten die tot de Vlinderbloemenfamlie behoren. Dat is de enige plantenfamilie die peulen heeft. En nog bijzonderder, peulen zijn geen groente, maar vruchten gevuld met zaad! Van sommige eet je de hele vrucht en de zaden, zoals boontjes en peultjes. En van anderen eet je alleen het zaad, zoals bruine bonen, erwten en pinda’s.

Welke peulvruchten zijn er allemaal?

Verse peulen:

Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, kikkererwt, kouseband, sugarsnaps en peultjes. Deze zijn direct te bereiden. Bewaar ze hooguit een paar dagen in de koelkast.

Snijbonen

Gedroogde peulen:

Bruine bonen, Witte bonen, Grauwe erwten, Groene erwten, Kapucijners, Kievitsbonen, Limabonen, Groene linzen, Rode Linzen, Grijze Linzen, Kidneybonen en Spliterwten. Deze kun je direct bereiden, maar de bereidingstijd is langer dan bij verse. Je kunt dat verkorten door de peulvruchten een nachtje te weken in water. Bewaar ze droog, koel en donker.

Oosterse peulen:

Sojabonen, worden vooral door de voedselindustrie gebruikt als grondstof voor allerlei producten. Ook kun je er vleesvervangers zoals Indonesische Tempeh en Chinese Tofu van maken.

Fenegriekplant: De zaden worden vooral in de Indische en Arabische keuken gebruikt om mee te koken. Fenegriekzaad kun je kopen in speciaalzaken.

Pinda’s worden over de hele wereld los gegeten, maar ook verwerktin zowel hartige als zoete gerechten. Pinda’s bestaan voor 50% uit vet.

Gekiemde peulen

Alfalfa is het ontkiemde zaad van de plant Luzerne.

Taugé is eigenlijk een ontkiemde mungboon. Het zit boordevol vitamine B, C en ijzer.

Een paar dagen te bewaren in de koelkast, supergezond en lekker in een salade.

Een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem. Dat maakt ze dus lekker duurzaam. De oogst loopt van juli tot september, afhankelijk van het weer.

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

Of wil je iemand een kookboek cadeau doen met de feestdagen?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies voor de feestdagen!

TG Facebook Comments

31.10.2019
Geplaatst in vegetarisch
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.