-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik heb een lekker vega hapje voor je; Linzenburgers!! Als flexitariër probeer ik steeds vaker manieren te vinden om vlees op een creatieve manier te vervangen door lekkere en gezonde producten. Nu had ik een heleboel rode linzen in huis. Die zijn heel gezond, maar ze hebben helaas nog een beetje een geitenwollensokken-imago. Geheel onterecht, want ze zijn net als vlees rijk aan eiwitten, B-vitamines, ijzer en mineralen, maar ze bevatten nauwelijks caloriën. Daar vertel ik je hieronder trouwens meer over. Afijn de rode linzen combineerde ik met feta. Maar je kunt naar eigen smaak uiteraard ook een andere zachte kaas gebruiken. Gewoon wat jij lekker vindt. Happy burgerday!
Recept
Linzenburgers
Ingrediënten
200 gr rode linzen
250 ml water
1/2 bouillonblokje
50 gr broodkruim of paneermeel
50 gr feta
een ei
een teentje knoflook
1 tl paprikapoeder
1/2 tl oregano
zout en peper

Ik bewaar mijn linzen thuis in weckpotten.
Zo maak je de linzenburgers
Kook de linzen 10 minuten in het water en voeg het bouillonblokje toe. Laat dan even afkoelen.
Meng de linzen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine en draai er 4 ballen van. Druk ze een beetje plat. Bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
Verwarm een bakpan en doe er 2 el olie in. Draai rond zodat de olie goed verdeeld is.
Bak de linzenburgers zo’n 10 minuten in de pan.
Lekker tussen een broodje met wat uienchutney en augurken!
Een peulenschilletje…
ofwel een mini-cursus over peulen
Wist je dat bonen, doperwten, linzen, kiemgroenten, sugarsnaps, pinda’s en peultjes allemaal behoren tot de peulvruchten-familie? Ze komen allemaal van planten die tot de Vlinderbloemenfamlie behoren. Dat is de enige plantenfamilie die peulen heeft. En nog bijzonderder, peulen zijn geen groente, maar vruchten gevuld met zaad! Van sommige eet je de hele vrucht en de zaden, zoals boontjes en peultjes. En van anderen eet je alleen het zaad, zoals bruine bonen, erwten en pinda’s.
Welke peulvruchten zijn er allemaal?
Verse peulen:
Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, kikkererwt, kouseband, sugarsnaps en peultjes. Deze zijn direct te bereiden. Bewaar ze hooguit een paar dagen in de koelkast.

Snijbonen
Gedroogde peulen:
Bruine bonen, Witte bonen, Grauwe erwten, Groene erwten, Kapucijners, Kievitsbonen, Limabonen, Groene linzen, Rode Linzen, Grijze Linzen, Kidneybonen en Spliterwten. Deze kun je direct bereiden, maar de bereidingstijd is langer dan bij verse. Je kunt dat verkorten door de peulvruchten een nachtje te weken in water. Bewaar ze droog, koel en donker.
Oosterse peulen:
Sojabonen, worden vooral door de voedselindustrie gebruikt als grondstof voor allerlei producten. Ook kun je er vleesvervangers zoals Indonesische Tempeh en Chinese Tofu van maken.
Fenegriekplant: De zaden worden vooral in de Indische en Arabische keuken gebruikt om mee te koken. Fenegriekzaad kun je kopen in speciaalzaken.
Pinda’s worden over de hele wereld los gegeten, maar ook verwerktin zowel hartige als zoete gerechten. Pinda’s bestaan voor 50% uit vet.
Gekiemde peulen
Alfalfa is het ontkiemde zaad van de plant Luzerne.
Taugé is eigenlijk een ontkiemde mungboon. Het zit boordevol vitamine B, C en ijzer.
Een paar dagen te bewaren in de koelkast, supergezond en lekker in een salade.
Een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem. Dat maakt ze dus lekker duurzaam. De oogst loopt van juli tot september, afhankelijk van het weer.
Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?
Of wil je iemand een kookboek cadeau doen met de feestdagen?
In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!
Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Volg me op Facebook, Twitter en Instagram
En in mijn shop vind je het leukste servies voor de feestdagen!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.