Vandaag heb ik twee lekkere courgette recepten voor je. De een is gegrilde courgette en de ander is gebakken, gepaneerde courgette. Thuis ben ik druk in de weer met courgetteplantjes in de tuin, maar de groenteboer had courgettes uit de Hollandse kas. En ik ben er dol op. Het is bovendien zo’n makkelijke groente die je echt overal in kunt verwerken. Dus haalde ik twee van mijn favoriete courgette recepten tevoorschijn. Je eet de gegrilde courgette lekker als groente bij je gebakken aardappels en vlees. De gepaneerde, gebakken courgette kun je ook als voorafje presenteren. Sterker nog in Italië is het een anti pasti. Dat kan jij vanavond ook in je tuintje doen. Vinden ze thuis vast gezellig. Daarna een simpele pasta en klaar. 

Recept

Gepaneerde courgettes

4 personen – 20 minuten – makkelijk

bevat gluten-lactosevrij-vegetarisch

gepaneerde courgettes

Ingrediënten

4 kleine of 2 grote courgettes

3 eieren

250 gr paneermeel

zonnebloemolie

peper en zout

courgetteplant in mijn tuin

Bereiding

Was de courgettes en snijd 1 cm van de onderkant af en verwijder het kroontje. Snijd ze vervolgens in een beetje schuine plakken zodat ze lekker groot worden.

Snijd de courgettes in dunne, schuine plakken van 1/2 cm dikte.

Kluts 3 eieren in een schaal goed door elkaar.

Vul een diep bord met paneermeel.

Verwarm een diepe bakpan op middelhoog vuur en doe er een flinke laag olie in.

Haal de plakken een voor een door het eimengsel en daarna door de paneermeel.

Leg de gepaneerde schijven vervolgens voorzichtig in de hete olie.

Bak de schijven zo’n 2 minuten en keer ze dan met een vork om. Bak de andere kant ook 2 minuten en haal ze dan uit de olie.

Leg de gebakken schijven op keukenpapier om de olie op te vangen.

Serveer ze dan op een mooie schaal en eten maar!

 

Recept

Gegrilde courgettes

4 personen – 20 minuten – makkelijk

glutenvrij-lactosevrij-vegetarisch

Ingrediënten

4 kleine of 2 grote courgettes

olijfolie

peper en zout

pijnboompitten (optioneel)

extra: grillpan

 

Bereiding

Was de courgettes en snijd 1 cm van de onderkant af en verwijder het kroontje. Snijd ze vervolgens in een beetje schuine plakken zodat ze lekker groot worden.

Zet de grillpan op hoog vuur en wacht een minuut of 2-3 zodat de pan lekker warm kan worden.

Leg de plakken courgette vervolgens in de pan en bak ze ongeveer 2 minuten. Draai de plakken om en bak ook de andere kant ook 2 minuten. Als het goed is krijg je mooie strepen op de courgette. Zijn ze nog niet mooi zacht, bak ze dan nog iets langer door.

Haal de gegrilde courgette plakken nu uit de pan en doe ze in een schaal. Overgiet ze met goede olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.

Hussel de groente goed door elkaar en klaar ben je.

Als je wil kun je in de grillpan ook pijnboompitten even mee grillen en over de courgette doen. Ze smaken er echt heel lekker bij.

Courgette weetjes en tips:

Courgettes uit de Hollandse kas zijn van maart tot november verkrijgbaar.

Let er bij aankoop op dat de groente stevig aanvoelt.

Courgettes bewaar je na aankoop niet in de koelkast. Ik leg ze thuis altijd in de fruitschaal. dan kunnen ze nog narijpen en worden ze lekkerder.

Je kunt courgette (plakjes) ook een minuutje blancheren en dan invriezen.

Een gemiddelde courgette bevat 30 calorieën en veel vitamine C.

Wil je nog een heerlijk courgette recept? Kijk dan hier naar mijn courgette waaier!

Courgettewaaier

TG Facebook Comments

17.05.2017
Geplaatst in Groente-info, Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.