tuinboonsalade

Vandaag een lekker fris gerechtje met de laatste tuinboontjes uit mijn moestuin. Denk nou niet meteen blehh tuinbonen, want ik ga je vandaag namelijk vertellen waarom je net als ik hele slechte jeugdherinneringen aan de tuinboon hebt. Maar ik overwon het en eet ze nu lachend op. En dat kan jij ook, want hoe je ze wel lekker krijg is heel simpel. het geheim zit hem in het dubbeldoppen. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is. Het is het geheim van de lekkere tuinboon….. lees maar.

Tip 1:

Ten eerste is het heel belangrijk dat je verse tuinbonen hebt. Helaas zijn die lastig te krijgen, zelfs bij de groenteboer. Hoe dat komt weet ik niet. Maar de grap is dat echt verse tuinbonen er dus zo uit zien.

IMG_2834

Die van de groenteboer zijn vaak grilliger van vorm en hebben zwarte spikkels op de schil!! Er zit niet alleen een uiterlijk verschil maar ook een enorm smaakverschil tussen de verse en de oudere tuinboon. De oude is veel bitterder, het velletje om de boon is melig en taai. Inderdaad bluhhhhh. Maar de verse boontjes zijn mals en helemaal niet bitter. Dus tip 1: Ga voor verse tuinbonen.

Tip 2:

Het geheim van de dubbeldop…….

Als kind at ik dus ook vaak die bittere, oudere tuinbonen met melig velletje.  Jarenlang heb ik ze daarom gemeden, maar gelukkig won mijn nieuwsgierigheid het jaren later toen een kok mij vertelde dat de bitterheid vooral in het velletje zit. En het goede nieuws is dat dat velletje er af kan! Dat noem je ook wel dubbeldoppen. Misschien heb je die term wel eens gehoord en dacht je huh wat is dat?

Nou kijk, eerst haal je de boontjes uit de grote peulen. Dan heb je de boontjes.

IMG_3039

Dan blancheer je ze 2 minuten in kokend water en laat ze even afkoelen. Je ziet dan een grijs velletje om de boon.

IMG_3240

Maak daar een kleine inkeping in met je nagel of een mesje en druk het binnenste groen dan naar buiten . Je krijgt dan twee kleine boontjes. Die zijn absoluut niet bitter. Je zou ze zo kunnen eten, maar je kan ze dus ook door een gerecht doen of door de soep.

In de salade die ik je vandaag laat zien heb ik niet gedubbeldopt omdat ik heerlijke verse tuinbonen heb. Maar heb je de wat oudere, dan kun je ze dus dubbeldoppen voor een betere smaak.

Hoe maak je de tomaten-tuinbonensalade?

Heel simpel. Je neemt voor 2 personen:

4 tomaten, in blokjes

Je doet er een handvol geblancheerde en eventueel gedubbeldopte tuinbonen bij.

Je bestrooit dit met peper, zout en Bonekruid ! De naam zegt het al, dit kruid is heerlijk bij bonen.

Lekker veel olijfolie erover en knijp er ook een halve citroen boven uit.

Bestrooi tenslotte met een handvol basilicumblaadjes.

Dit is ook nog heel lekker met een goede bol mozzarella!!

Stokbrood erbij en klaar! Heerlijk als voorgerecht, bijgerecht of bij doe bbq!

 

 

TG Facebook Comments

21.07.2015
Geplaatst in Groente-info, Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.