Bestel Het Hollands Maandkookboek
Welkom in mijn Hollandse keuken
Makkelijk en betaalbaar koken met de lekkerste, verse Hollandse producten.
Kookworkshops 2021
Alle workshops zijn ivm Corona voorlopig geannuleerd!
De workshop Conserveren
We gaan de hele middag aan de slag op Hoeve Ravenstein in Baarn. We maken o.a. chutney, kimchi, kaas, groenten op zoetzuur en een likeur. Je krijgt een lunch, koffie en thee en je neemt je zelfgemaakte eten mee naar huis! Kosten €64,95
Workshop Verse pasta maken
Leer 3 soorten pastadeeg bereiden, diverse pastavormen maken, pasta vullen en bijpassende sauzen maken. En ik leg ik je de 10 pasta-geboden van Italië uit! We eten de pasta gezamenlijk op en na afloop krijg je mijn kookboek mee naar huis. Alles incl. voor €64,95.
Je kunt je voorlopig opgeven voor de workshops, dan krijg je een mail zodra de nieuwe data bekend zijn.
Hi, ik ben Annemieke
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. Die bovendien niet duur hoeft te zijn, want seizoensgroenten van dichtbij zijn lekker goedkoop. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve recepten met je. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).
Vind hier het recept dat je zoekt!
Instagram
Volg Mijn Hollandse Keuken
Verskalender van deze maand
Groenten
Aardappel
Andijvie
Broccoli
Bosui
Chinese kool
Peulen
Sla
Snijbiet
Snijbonen
Sperziebonen
Spitskool
Tuinbonen
Venkel
Ui
Witte kool
Wortel
Zomerbietjes
Fruit:
Aardbeien
Pruimen
Rode bessen
Tags
aardappelpuree aardbeientaart Amsterdams ansjovis appel appeltaart bloemkool boerenkool bospeen citroenmelisse courgette gebakken courgette gepofte aardappel Geroosterde groenten met brood Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi granola groenten in tomatensaus groentewok hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek lasagne muffins Pasta pastinaak Piccalilly pompoen ravioli salade salie scones soep spinazie suikervrij tomaten wortel zure bommenMijn favorieten
-
Zie hier de recenste berichten
- Oma’s appeltaart januari 20, 2021
- Zoete kerstboompjes december 25, 2020
- Zelf wildzwijn saus maken december 9, 2020
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
In Leiden vieren ze vandaag het Leids Ontzet. En daarom aten ze gisteravond massaal hutspot. En vandaag om 5 uur weer! Waarom? Dat lees je verderop. Het Leids Ontzet is een jaarlijks feest waarop de stad de bevrijding van de Spaanse bezetters tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) viert. Deze gebeurtenis was een keerpunt in de, in eerste instantie kansloze opstand, van de Nederlanden tegen het Spaanse gezag. Het is dus een belangrijk moment in onze geschiedenis. De meeste Leidenaren zijn op 3 oktober vrij om feest te vieren. Er is een markt, kermis, cultuurpodium voor jongeren en diverse bands treden op. En heb jij ook zin gekregen in hutspot? Ik heb een heerlijk ‘net iets anders dan normaal’ recept voor je.
Hutspot bij het Leids Ontzet
Mijn tante en neef wonen midden in Leiden en zij aten gisteravond dus ook zelfgemaakte hutspot. Zie hier hun gedekte tafel van gisteravond! En dit was, verzekerden ze mij, nog maar de eerste portie! Vandaag zijn de meeste Leidenaren vrij en gaan ze naar de Pieterskerk voor een herdenkingsmis. Daarna is het haring met wittebrood eten en feest vieren.

De traditionele hutspot maaltijd van de familie Weitenberg in Leiden.
Een portie Hollandse geschiedenis….

Schilderij van Otto van Veen van Het Leids Ontzet uit 1575 nu in het Rijksmuseum Amsterdam
Ooit viel het toenmalige ‘Nederland’ onder het bewind van de Spaanse troon. De katholieke koningen Karel I en zijn zoon Filips II hielden niet van Protestanten en daarom stuurde Filips II in 1573 de beruchte landvoogd Alva naar de Nederlanden om de Protestanten daar uit te roeien. Daarbij omsingelden troepen Spaanse soldaten belangrijke steden en zorgden ervoor dat er niets of niemand meer in of uit de stad kon komen. Op die manier hongerden ze steden uit en, als iedereen dan verzwakt was, vielen ze aan. Dat lot was ook Leiden beschoren, want de stad had in juni 1572 de kant gekozen van stadhouder Willem van Oranje, een edelman die het opnam tegen de Spaanse overheersing. Aanvankelijk lukte hem dat niet zo erg goed, want Alva was een meedogenloos man en had een leger van maar liefst 10.000 soldaten.
De Watergeuzen
Maar wij hadden de Watergeuzen. Dat waren verbannen Calvinisten die nergens heen konden en daarom in bootjes op zee ronddobberden. Willem van Oranje was zo slim hen te mobiliseren om te vechten tegen de Spanjaarden. Hun eerste succes behaalden ze in 1572 toen ze de stad Den Briel bevrijdde. Twee jaar later bevrijdde ze Leiden door in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 alle omringende dijken van de stad door te steken. De Spaanse legers die de stad omsingelden werden compleet overvallen door het aanstormende water en sloegen op de vlucht. Volgens de overleveringen lieten ze hun ketels met hutspot achter. Daar werden de hongerige magen van de Leidenaren mee gevuld. En de Watergeuzen trakteerden hen ook nog eens op haring en wittebrood om de overwinning te vieren. En Willem en de watergeuzen gingen door met hun strijd. Daar zijn we Willem nog steeds dankbaar voor, vandaar dat we hem de Vader des vaderlands noemen.
Hutsepot
Overigens was de originele hutsepot niet met aardappels, die aten we pas veel later in Nederland. De Leidse hutspot traditie stamt eigenlijk pas uit 1824. Toen vierde Leiden het 250 jarig jubileum van het Ontzet en werd er hutspot uitgedeeld. Die was wel met aardappelen en lijkt al op de hutspot zoals we die nu kennen. De prak viel zo in de smaak dat heel Leiden en iedereen die er gestudeerd of gewoond heeft op 2 oktober hutspot eet. En dat maakte het gerecht ook beroemd in de rest van het land. Ofwel wij danken onze hutspot aan de stad Leiden! En vooruit: een heel klein beetje aan de Spanjaarden.
Recept hutspot à la Mijn Hollandse Keuken.
Niet moeilijk, maar net een tikkie anders dan je gewend bent. Kan jij ze thuis weer verrassen!!
Ingrediënten
1 kg aardappelen (kruimige zoals Doré)
750 gr winterpeen
250 gr appels
750 gr. uien
1 el vadouvan (kruidenmix van Jonnie Boer=lekker)
roomboter
250 gr spekjes (liefst biologisch, helaas moeilijk te krijgen)
peper en zout
Rookworst van de slager!! Minder E-nummers en lekkerder dan van Unox!
Bereiding
Breng een pan water aan de kook, zet op laagste vuur zodra het kookt en laat de rookworst 20 minuten in het hete water wellen.
Schil de aardappels, appels en de wortels en snijd ze in blokjes. (verwijder uiteraard het klokhuis van de appel)
Pel de uien en snijd ze in ringen
Neem een grote pan. Doe eerst de aardappels erin en daar bovenop de in blokjes gesneden wortel en appel en daarop de uitingen. Laat het geheel gaar koken.
Bak ondertussen de spekreepjes in een koekenpan en een klontje roomboter.
Als de aardappels, appels, ui en wortels gaar zijn giet ze dan af. Vang 1 kopje kookvocht op.
Stamp de aardappels, appels, ui en wortel fijn. Voeg de vadouvankruiden en nog een klontje roomboter toe. Al naar gelang de droogte van de stamppot kun je wat van het opgevangen kookvocht toevoegen.
Voeg de spekjes en het bakvet toe en roer door de stamppot.
Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Wil jij meer lezen over hoe het Leids Ontzet vandaag gevierd wordt? Klik dan hier voor het hele programma.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.