Ja, je leest het goed. Ik geef je vandaag het recept voor lasagne met zuurkool. Het klinkt misschien raar, maar hier thuis was het echt een voltreffer. De mannen, die normaal geen enorme zuurkoolfans zijn, vonden het echt heerlijk. Nu moet ik zeggen dat ik de lasagne met zelfgemaakte zuurkool bereidde en en die is van zichzelf zachter van smaak dan de zuurkool uit de winkel. Even geleden liet ik je trouwens zien hoe je zelf zuurkool kunt maken, dus dat kun je nog even opzoeken als je wil. Of je komt een keer naar mijn workshop zuurkool en kimchi maken bij de Smaak van Echt in Baarn. Maar je kunt uiteraard ook zuurkool kopen en dit recept voor lasagne met zuurkool maken.
Recept
Lasagne met zuurkool
4 personen-45 minuten-makkelijk
bevat gluten en lactose en vlees
Ingrediënten
een pak lasagnebladen
250 gr zuurkool
25 gr boter
25 gr bloem, gezeefd
1/2 ltr melk
250 gr oude kaas, geraspt
150 gr spekblokjes
bosje salie
Home made zuurkool
Bereiding
Doe de boter in een pan en laat di rustig smelten. Voeg dan de bloem toe en roer deze goed door de boter. Laat dit nu een aantal minuten bakken, want de bloem moet gaar worden. Giet er dan de melk langzaam bij en blijf goed doorroeren. je hebt nu een béchamelsaus gemaakt. Voeg de helft van de oude kaas toe en roer weer door. Zet het vuur uit en laat staan.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Zet een kleine bakpan op het vuur en doe daar wat olie in. Bak hierin de spekjes. Hak de salie fijn en doe die bij de spek. Bak nog even door.
Pak ondertussen een ovenschaal en giet een laagje van de saus op de bodem. Leg daar 2 lasagne vellen in. Doe daar wat zuurkool op en dan wat spekblokjes. Vul aan met een laagje béchamelsaus en leg daar weer 2 lasagne vellen op. Ga zo door tot je alles op hebt. Eindig met een lange saus en bestrooi die met de rest van de kaas.
Zet de schaal een half uur in de oven. Dien daarna direct op!
Workshop zuurkool en kimchi maken
In de biologische winkel de smaak van Echt in het centrum van Baarn geef ik 2 workshops.
Eens per maand op maandagavond leer ik je zelf zuurkool en kimchi te maken. Dit laatste is een Koreaanse zuurkool die ingemaakt wordt met pepers en kruiden. Voor de liefhebbers van spicy! Daarbij krijg je informatie over de werking van melkzuur-fermentatie.
De workshop is van 20:00 tot 21:30 uur en kost €19,95 p.p. Inclusief verse producten, potjes, gebruik van materiaal en koffie en thee.
Bij betaling voorafgaand aan de workshop is je aanmelding definitief.
Je kunt na afloop in de winkel je eigen startpakket aanschaffen om daarna thuis aan de slag te gaan met het fermenteren van groente! Parkeren bij de winkel is gratis!
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
19 november workshop Conserveren
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
Hi, ik ben Annemieke
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.