open lasagne met asperges

Hhhmm lasagne met asperges. We kunnen nog precies één week van de overheerlijke Hollandse asperges genieten, want volgende week, op St Jan, wordt de laatste asperge gestoken en dan is het afgelopen. Traditioneel is 24 juni, de feestdag van Sint-Jan, de laatste dag van het aspergeseizoen. En daarom heb ik een heerlijk recept van open lasagne met asperges voor je. Dat betekent dat ik de lasagnevellen niet netjes op elkaar gestapeld heb, maar dat ik ze losjes op het bord heb gedrapeerd. Daar overheen komt overheerlijke ham en dan de asperges met saus en geraspte kaas. Dus geen standaard pasta met asperges vandaag, maar freestyle lasagne. Hhhmmm hier in huis was het zo op. 

Recept

Open lasagne met asperges 

4 personen -30 minuten -makkelijk

open lasagne met asperges

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 8 lasagnevellen
  • 100 gr roomboter
  • 100 gr bloem
  • 200 gr geraspte oude kaas
  • 12 plakken goede gekookte ham

Foto via Aspergecentrum


Bereiding

Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant van de asperges af. Zet een pan water op het vuur en breng dat aan de kook. Voeg de asperges toe en kook ze5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges 15 minuten in de pan liggen.

Zet ondertussen een andere pan met water op en breng ook die aan de kook. Doe hier de lasagnebladen in en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zet een pan op een middelhoog vuur. Doe daar de roomboter in en laat die zachtjes smelten.De boter moet niet gaan bruisen. Voeg dan de bloem toe en roer meteen goed door. Giet er dan 1 glas van het kookvocht van de asperges bij en roer weer goed door. Voeg evt. meer van het vocht toe tot je een mooie sausdikte hebt. Doe 50 gr geraspte kaas erbij en laat die smelten in de saus. Breng verder openmaak met peper en zout.

Leg op elk bord 2 vellen lasagne. Leg hier 2 plakken ham op. Verdeel de asperges hierover. Giet er met een lepel wat van de saus overheen en strooi er nog lekker ruim geraspte kaas over. Breng op smaak met peper en zout.

Asperges oogsten 2

Foto:aspergecentrum.nl

Sint Jan feestdag

“Op St Jan wordt de laatste gestoken en dan is het afgelopen.”

Traditioneel is de feestdag van Sint-Jan de laatste dag van het aspergeseizoen.

Dan moet de teler de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. Zo kan de wortel krachten opdoen om het volgende jaar opnieuw kwaliteitsasperges af te leveren. St Jan is de katholieke feestdag die de sterfdag van Johannes den Doper herdenkt.

 

open lasagne met asperges

Meer weten over de Hollandse asperges? Check het Aspergecentrum

TG Facebook Comments

21.06.2018
Geplaatst in pastagerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.