hangopZelf kwark maken is veel goedkoper dan kwark kopen. En het is super eenvoudig om te doen. Je moet tussendoor alleen wachten. Slow cooking dus, maar echt de moeite van het zelf doen waard. Kwark wordt normaal gesproken bereid met stremsel  en zuursel net zoals kaas. Het is dan ook het allereerste stadium van kaasmaken. Niet zo gek dat ze het in België daarom platte kaas noemen. Een makkelijker manier om thuis kwark te maken is met behulp van karnemelk. Dat maakt de 

Recept

Zelf kwark makenhangop

Ingrediënten

1 ltr melk

5 el karnemelk

Extra: pan, thermometer, theedoek, vergiet

Bereiding

Doe de melk met de karnemelk in een wijde pan. Laat dit een dag lang op kamertemperatuur staan.

Verwarm dan de volgende dag de melk op het gasfornuis tot 40 graden. Daarvoor kan je het beste een thermometer gebruiken.

Let op dat de melk een uur lang op die temperatuur blijft, anders wordt de kwark droog en kruimelig. Ik doe dat door de melk, zodra deze de temperatuur bereikt heeft,  in een thermoskan met glazen behuizing te gieten. In de winter spoel ik deze tevoren om met heet water, op een warme zomerdag is dat niet nodig.

Spoel dan een theedoek een paar keer om met koud water, wring hem uit en leg hem in een vergiet. Zet de vergiet op een grote pan.

Schenk de melk nu in het vergiet en laat het even staan. Vervolgens knoop je het doek dicht en laat je het goedje uitlekken. Doe dit ongeveer 2 tot 3 uur! Wat nu in het doek zit, is zo’n 250 gr lekkere, verse kwark!

Is de kwark wat te droog of wat te weinig smeuïg? Dan kan je een klein beetje water toevoegen en flink opkloppen. Je kunt er ook melk of room doorroeren.

Ook de wei (het uitgelekte water dat nu in de pan ligt) kun je gebruiken. IJskoud opgediend is het een heerlijk zomerdrankje. Maar het is ook heerlijk om in plaats van melk te gebruiken voor je pannenkoekenbeslag of brooddeeg. Gebruik de wei wel binnen 24 uur en bewaar steeds in de koelkast!

Bewaren
Je kunt een bakje kwark nog een paar dagen na het maken in de koelkast bewaren.

WORKSHOP MELK FERMENTATIE

Heb je al gezien dat ik ook een avondworkshop melkfermentatie geef waarbij ik je leer om zachte kaas en mozzarella te maken? Dit doe ik in de winkel De Smaak van Echt in Baarn. Van 20.00-21.30 op woensdagavonden. De kosten zijn €19,95

smaak van echt

Onder het kopje workshops kun je hier mee over lezen.

TG Facebook Comments

26.07.2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.