-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Vandaag gaan we lekker aan de varkenshaas met kapucijners: Die laatste zijn echt Hollandse krachtpatsers van het eerste uur. Boordevol calcium en foliumzuur. En gelukkig ook buiten het seizoen te koop in pot of gedroogd. Ik kies altijd voor gedroogde, want er wordt vaak suiker of zout toegevoegd aan de blik en pot. De gedroogde versie moet je wel 12 uur voor gebruik weken. Dus houd daar wel even rekening mee. Vandaag maak ik dit simpele gerecht van kapucijners en groenten op een stukje gebakken kophaas. Dat is het bovenste deel van varkenshaas en het meest malse stukje vlees van het varken.
Recept
Kophaas met kapucijners
4 personen-45 minuten-makkelijk
glutenvrij-bevat vlees en lactose
Ingrediënten:
500 gr kophaas
500 gr kapucijners (let op gedroogde moet je eerst een nacht laten wellen in water)
olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 winterpeen, in schijfjes
1 prei, in dunne ringen
1/4 knolselderij
2 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder, maar het liefst hele komijn
een blik gepelde tomaten (450 gr)
roomboter
Bereiding:
Haal de kophaas vast uit de koelkast!
Doe de kapucijners in een vergiet en laat ze uitlekken. Spoel eventueel met water.
Zet een bakpan op en doe daar een flinke scheut olijfolie in. Laat even warm worden en voeg dan de ui en knoflook toe. Bak ze niet te hard en laat ze mooi glazig worden.
Schil de knolselderij en rasp met een grove rasp.
Voeg de winterpeen, prei en knolselderij toe aan de uien en knoflook en roer even door. Voeg zout en peper toe.
Doe er de paprikapoeder en de komijn bij en roer weer door.
Voeg de kapucijners en de gepelde tomaten toe en roer weer goed door.
Laat dit alles zeker een half uur zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken. Controleer af en toe dat het niet droogkookt en voeg evt. wat water toe.
Snijd de kophaas in stukken. Smelt een klont roomboter in de pan en bak hierin de stukken kophaas. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat ze zeker 10 minuten zachtjes garen. Haal ze uit de pan, leg ze op een bord en bedek dit met folie.
Proef of de kapucijners op smaak zijn en voeg evt. zout en peper toe. Schep wat vlees op een bord en doe er een toef van de bruine bonen over. Geef er lekker wat stokbrood bij zodat je ook een beetje saus kan dippen.
Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?
Of wil je iemand een kookboek cadeau doen met Kerst?
In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!
">Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Volg me op Facebook, Twitter en Instagram
En in mijn shop vind je het leukste servies voor de feestdagen!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.