-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Tada Koolraap pizza! Je hebt van die groenten waar je makkelijk aan voorbij loopt in de groentewinkel of supermarkt. Gewoonweg omdat je geen idee hebt wat het is of wat je er mee moet. Ik wil je vandaag graag kennis laten maken met een redelijk onbekende Hollandse groente die stiekem zeer de moeite waard is, vol vitaminen zit en in het seizoen geen moer kost. Hij heet: koolraap. Een gekke naam, want het is geen kool, maar wel een raap. En een raap is eigenlijk een soort knolgewas. Maar een knol is het ook niet. En je moet hem zeker niet verwarren met knolraap, want dat is echt wat anders. Koolraap is de eetbare wortel van de koolraap plant. En je kunt er alle kanten mee op. Hij zit vol vitamine C en calcium. Een echte gezonde Hollandse krachtpatser dus.
Wat is koolraap?
Vroeger werd koolraap veel gegeten in ons land. Maar in de loop der eeuwen is de koolraap steeds minder gegeten. Dat komt omdat deze goedkope groente steeds meer als armeluis groente werd gezien en zelfs steeds meer als veevoer diende. Een lot dat deze bijzondere knol naar mijn mening niet verdient.
Hoe ziet hij er uit?
De koolraap is een grote knol die makkelijk een kilo kan wegen. De kleur is geel van binnen en een beetje oranjeachtig van buiten. Hij groeit ondergronds en heeft bladeren die boven de grond groeien. Deze bladeren zijn meestal door de groenteboer verwijderd.
Wanneer is het seizoen?
De koolraap wordt in november geteeld en verschijnt dan in de winkels. In koelcellen kunnen ze tot 6 maanden bewaard worden, dus ze zijn ook in het voorjaar nog te verkrijgen.
Hoe gezond is koolraap?
Koolraap bevat vooral heel veel vitamine C en kalcium.
Hoe smaakt hij ?
Vele oudere mensen zullen er niet zo van houden omdat ze hem alleen als gekookte groente kennen. En de sterke kolerige, gronderige smaak wordt door veel mensen als te sterk en niet lekker beschouwd. Gewoon gekookt is de koolraap ook bij mij ook geen favoriet. Maar de kunst zit hem in het combineren van smaken en dan wordt het ineens een heel ander verhaal.
In ‘Het Hollands Maandkookboek’ is de koolraap dan ook zeker een paar keer opgenomen in een recept. Zo gebruik ik de koolraap in een gerecht van gegratineerde wintergroenten (en daar heb ik zeer positieve reacties op gekregen!), maar ook als zelfstandig groentegerecht door hem te roosteren en te combineren met knoflook. Afgelopen week bedacht ik een nieuw recept met de koolraap. Heel simpel en lekker.
Recept
koolraap pizza’s
4 personen – 30 minuten – makkelijk
Ingrediënten
1 Koolraap
1 bakje Cherrytomaatjes (die uit de Nederlandse kas)
1 teen knoflook, gepeld en fijngesneden
1 ui, gepeld en in ringen gesneden
3 el olijfolie
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde tijm
olijfolie
1 bol Mozzarella
Bereiding
Zet een pan water met 1 tl zout op. Breng aan de kook.
Schil ondertussen de koolraap en snijd er plakken van 5 mm dikte van.
Kook de plakken 5 minuten in het kokende water.
Haal de plakken uit het water, laat ze iets afkoelen en steek met een glas, beker of ronde uitsteekvorm rondjes uit de plakken.
Snijd de cherrytomaatjes in kleine stukjes en doe ze in een schaaltje. Knijp een teen knoflook boven de tomatenstukjes uit en giet er 3 el olijfolie bij.
Meng dit met de rozemarijn en tijm.
Zet een grote koekenpan op het vuur en doe daar een scheut olijfolie in. Bak hierin de uiringen 10 minuten zodat ze lekker zacht worden. Haal ze uit de pan en leg ze in een schaaltje.
Verwarm nog een scheut olijfolie in de pan en leg de schijfjes koolraap in de pan zodra de olie warm is. Verdeel de gekruide tomaatstukje over de rondjes.
Scheur de Mozzarella in blokjes en verdeel die over de koolraap. Garneer de rondjes verder met de gebakken uiringen.
Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak de rondjes zachtjes tot de kaas gesmolten is.
(Je kunt de rondjes ook in 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden doen!)
Doe de pan open, voeg naar smaak peper en zout toe en tast toe!
Denk je nu wat doe ik met die andere helft van de Koolraap? Kijk in mijn kookboek voor meer overheerlijke ideeën met koolraap.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.