koolraap pizza

Tada Koolraap pizza! Je hebt van die groenten waar je makkelijk aan voorbij loopt in de groentewinkel of supermarkt. Gewoonweg omdat je geen idee hebt wat het is of wat je er mee moet. Ik wil je vandaag graag kennis laten maken met een redelijk onbekende Hollandse groente die stiekem zeer de moeite waard is, vol vitaminen zit en in het seizoen geen moer kost. Hij heet: koolraap. Een gekke naam, want het is geen kool, maar wel een raap. En een raap is eigenlijk een soort knolgewas. Maar een knol is het ook niet. En je moet hem zeker niet verwarren met knolraap, want dat is echt wat anders. Koolraap is de eetbare wortel van de koolraap plant. En je kunt er alle kanten mee op. Hij zit vol vitamine C en calcium. Een echte gezonde Hollandse krachtpatser dus.  

Wat is koolraap?

koolraap pizza

Vroeger werd koolraap veel gegeten in ons land. Maar in de loop der eeuwen is de koolraap steeds minder gegeten. Dat komt omdat deze goedkope groente steeds meer als armeluis groente werd gezien en zelfs steeds meer als veevoer diende. Een lot dat deze bijzondere knol naar mijn mening niet verdient.

Hoe ziet hij er uit?

De koolraap is een grote knol die makkelijk een kilo kan wegen. De kleur is geel van binnen en een beetje oranjeachtig van buiten. Hij groeit ondergronds en heeft bladeren die boven de grond groeien. Deze bladeren zijn meestal door de groenteboer verwijderd.

Wanneer is het seizoen?

De koolraap wordt in november geteeld en verschijnt dan in de winkels. In koelcellen kunnen ze tot 6 maanden bewaard worden, dus ze zijn ook in het voorjaar nog te verkrijgen.

Hoe gezond is koolraap?

Koolraap bevat vooral heel veel vitamine C en kalcium.

Hoe smaakt hij ?

Vele oudere mensen zullen er niet zo van houden omdat ze hem alleen als gekookte groente kennen. En de sterke kolerige, gronderige smaak wordt door veel mensen als te sterk en niet lekker beschouwd. Gewoon gekookt is de koolraap ook bij mij ook geen favoriet. Maar de kunst zit hem in het combineren van smaken en dan wordt het ineens een heel ander verhaal.

In ‘Het Hollands Maandkookboek’ is de koolraap dan ook zeker een paar keer opgenomen in een recept. Zo gebruik ik de koolraap in een gerecht van gegratineerde wintergroenten (en daar heb ik zeer positieve reacties op gekregen!), maar ook als zelfstandig groentegerecht door hem te roosteren en te combineren met knoflook. Afgelopen week bedacht ik een nieuw recept met de koolraap. Heel simpel en lekker.

Recept

koolraap pizza’s

4 personen – 30 minuten – makkelijk

koolraap pizzaIngrediënten

1 Koolraap

1 bakje Cherrytomaatjes (die uit de Nederlandse kas)

1 teen knoflook, gepeld en fijngesneden

1 ui, gepeld en in ringen gesneden

3 el olijfolie

1 tl gedroogde rozemarijn

1 tl gedroogde tijm

olijfolie

1 bol Mozzarella

koolraap pizza

Bereiding

Zet een pan water met 1 tl zout op. Breng aan de kook.

Schil ondertussen de koolraap en snijd er plakken van 5 mm dikte van.

Kook de plakken 5 minuten in het kokende water.

Haal de plakken uit het water, laat ze iets afkoelen en steek met een glas, beker of ronde uitsteekvorm rondjes uit de plakken.

Snijd de cherrytomaatjes in kleine stukjes en doe ze in een schaaltje. Knijp een teen knoflook boven de tomatenstukjes uit en giet er 3 el olijfolie bij.

Meng dit met de rozemarijn en tijm.

Zet een grote koekenpan op het vuur en doe daar een scheut olijfolie in. Bak hierin de uiringen 10 minuten zodat ze lekker zacht worden. Haal ze uit de pan en leg ze in een schaaltje.

Verwarm nog een scheut olijfolie in de pan en leg de schijfjes koolraap in de pan zodra de olie warm is. Verdeel de gekruide tomaatstukje over de rondjes.

Scheur de Mozzarella in blokjes en verdeel die over de koolraap. Garneer de rondjes verder met de gebakken uiringen.

Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak de rondjes zachtjes tot de kaas gesmolten is.

(Je kunt de rondjes ook in 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden doen!)

Doe de pan open, voeg naar smaak peper en zout toe en tast toe!

Denk je nu wat doe ik met die andere helft van de Koolraap? Kijk in mijn kookboek voor meer overheerlijke ideeën met koolraap.

 

TG Facebook Comments

01.02.2017
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.