<img src=”kookworkshop.jpg” alt=”kookworkshop conserveren”>Conserveren is de verzamelnaam voor alle manieren waarop je voedsel langer houdbaar kunt maken. Tegenwoordig maken we vooral gebruik van de koelkast en de diepvries. Maar vroeger waren die er niet en moesten onze voorouders dus iets anders bedenken. Dat deden ze door voedsel in te maken, te fermenteren, te drogen en te pekelen. Wil jij ook leren hoe je dat moet doen? Schrijf je dan in voor de kookworkshop Ouderwets conserveren.  Je leert de basis van het inmaken, fermenteren, pekelen en drogen en je gaat met diverse weckpotten vol lekkers huiswaarts. Daar kan je verder aan de slag met alle technieken die je tijdens deze kookworkshop geleerd hebt. Als geheugensteuntje krijg je alle informatie en de recepten achteraf ook nog in je mailbox.

De voordelen

Het voordeel van deze ouderwets conserveren is dat je heerlijke gerechtjes, sauzen, jams en chutneys kunt maken die elke maaltijd en borrelplank opfleuren. Bovendien heb je altijd een leuk culinair cadeau voor die vriendin die alles al heeft. En je hebt geen koelkast of diepvries nodig om je potten te bewaren. Gewoon in je kast zetten en klaar ben je. Met conserveren bespaar je dus enorm op je energiekosten.

Moestuin

Als je de gelukkige bent met een eigen moestuin is conserveren een ideale manier om je verse seizoensgroenten, kruiden en fruit te verwerken en lang te bewaren. Geen gehannes meer met een overvolle diepvries of noodgedwongen moeten weggeven van je zorgvuldig geteelde groenten en fruit. Je maakt in, fermenteert en pekelt je oogst en zet het tot gebruik weg in de kast. Denk je wat kan ik maken dan? Nou genoeg hoor.

Sauzen en sambals

Maak van bloemkool, boontjes en wortel bijvoorbeeld een heerlijke piccalilly voor bij een bruine bonen maaltijd. Verwerk je tomaten en pepers in een sambal voor bij je nasi of maak van je appels en uien een chutney om op de borrelplank te zetten. Welke smaak je precies geeft aan je sambal of chutney is aan jou. Door ervaring leer je vanzelf  nieuwe smaaksensaties ontdekken.

<img src=”sambal.jpg” alt=”sambal in pot”><img src=”piccalilly.jpg” alt=”potten piccalilly”>

Spelregels inmaken en fermenteren

Maar als basis moet je wel weten wat de spelregels van de verschillende conserveer-technieken zijn. Kookboeken, blogs en Youtube video’s geven helaas vaak onvolledige of onjuiste informatie. Daardoor mislukt je product en denk jij dat het aan kou ligt, terwijl het meestal om de verkeerde instructies gaat. En dat kan in het geval van fermentatie en inmaken ook nog eens gevaarlijk zijn, want je werkt met micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) die je goed moet leren te sturen.

Kookworkshop

In mijn kookworkshop leer je tijdens een gezellige middag al doende de basisprincipes en fijne kneepjes van verschillende conserveer-technieken zodat je thuis meteen op een veilige manier aan de slag kan! De workshop is van 12.30-16.30 uur, kost €85,- en is inclusief een lunch, recepten, zelfgemaakt lekkers mee naar huis én een goodiebag! We werken op diverse locaties rondom Utrecht. In overleg kijken we welke de handigste voor jullie groep is. Ben jij met een groep van 4 personen of meer en wil je deze ">kookworkshop doen, geef je dan meteen op!

Kookworkshop conserveren in de skybox van Hoeve Ravenstein

03.01.2018
Geplaatst in
Reacties uitgeschakeld voor Kookworkshop Ouderwets conserveren


0 reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.