Wat leuk dat je interesse hebt in de kunst van het inmaken.

Op deze pagina vertel ik je alvast wat inmaken is en wat de vele voordelen er van zijn. En als je het leuk vindt kun je je ook meteen inschrijven voor een workshop inmaken.

Wat is inmaken ?

Inmaken is een oude techniek om voedsel langer houdbaar te maken. Het werd ooit uitgevonden om alles wat in de zomer geoogst werd voor de winterperiode te kunnen bewaren. Door de verkoop van kant en klare potgroenten werd de noodzaak om zelf in te maken minder. Toen in de jaren 60 ook nog eens de koelkast en diepvries massaal hun plek in de keuken veroverden, verdween de noodzaak helemaal. Toch bleef de kennis over de techniek wel bestaan. Sinds een jaar of 10 heeft een kleine groep culinaire liefhebbers de techniek definitief omarmd en zelfs uitgebreid. Dat komt omdat inmaken vele voordelen heeft die perfect passen bij een duurzame en gezonde leefstijl. Welke voordelen dat zijn, leg ik je hier uit.

spitskool

Eet met de seizoenen

Wie, net als ik, uitsluitend met de seizoenen eet, kan met kerst geen sperzieboontjes eten. Behalve als je ze in de zomer koopt en vervolgens gaat inmaken. De ingemaakte boontjes zijn trouwens stukken lekkerder dan de boontjes die je in december in de supermarkt koopt. Die komen van zo ver weg, dat ze al half uitgedroogd zijn als ze in je boodschappenmand liggen. Inmaken zorgt er dus voor dat je lokale, seizoensgebonden producten toch het hele jaar door kunt eten.

Friesche sipelsop met oud brood

Verminder voedselverspilling

Inmaken zorgt voor veel minder voedselverspilling. Je kunt er heel makkelijk restjes voedsel mee opmaken. Zo zijn overblijfsels van groenten in een handomdraai in te maken tot een zoetzuur. RestjOp dit moment gooit een gemiddeld gezin jaarlijks zo’n 33 kilo aan etenswaren weg. De helft daarvan zijn groenten en fruit. Door in te maken gooi je die dus niet meer weg. En als je op deze manier gaat nadenken over voedsel, ga je ook andere restjes zoals van brood, rijst en pasta waarschijnlijk hergebruiken. Wil je meer tips tegen voedselverspilling? Check dan de site Iedereendoetwat.nl

Friesche Sipelsop met oud brood

Eet gezonder

Door zelf in te maken blijven er meer gezonde bacteriën in het eten zitten. Ook kun je zelf bepalen hoeveel suiker en zout je toe wil voegen. Het nadeel van groenten in pot en blik is namelijk dat ze altijd extra suiker en/of zout bevatten. En er worden verdikkingsmiddelen toegevoegd om de inhoud er smeuïger uit te laten zien. Als je zelf inmaakt kun je ervoor kiezen minder of geen suiker en zout te gebruiken. Zo creëer je voor jezelf een veel gezonder product.

Bespaar kosten

Door zelf in te maken kun je enorm veel geld besparen. En dat doe je als volgt. Je koopt een grote hoeveelheid lokale seizoensgroenten in. Die zijn goedkoper dan groenten van ver weg. Je maakt ze in één keer in verschillende potten in. Op deze manier bespaar je ook nog eens veel energie in de keuken! De voorraad zet je weg in je kast. Een koelkast of diepvries zijn niet nodig. Vervolgens heb je de rest van het jaar een goedkope voorraad eten.

Wees niet bang dat je voor inmaken allerlei dure kookapparatuur aan moet schaffen. Uiteraard proberen marketeers je dat aan te praten, maar neem van mij aan, je eigen keukenspullen zijn echt voldoende. 

Ontspan

Inmaken is niet alleen nuttig, gezond en goedkoop. Het is het ook nog eens een ontspannende bezigheid die meteen bevrediging geeft. Het stelt je bovendien in staat om zelfvoorzienend te zijn en duurzamer te leven.

Begin vandaag nog met inmaken

Dus ga ook inmaken! Kom naar de 2,5 uur durende kookworkshop van Mijn Hollandse Keuken. Met mijn stap-voor-stap aanwijzingen heb je het zo onder de knie. Ook als je weinig kookervaring hebt. Ik leer je de basisregels om voedsel langer te kunnen bewaren en de hygiëneregels om voedsel veilig te verwerken. Heb je beiden eenmaal onder de knie, dan kun je thuis alle kanten van het inmaken op.

Schrijf je in via

09.10.2023
Geplaatst in
Reacties uitgeschakeld voor Kookworkshop Inmaken


0 reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.