Kooktips

Je hebt vast ook zo’n vriendin die alles weet over koken en in een handomdraai de lekkerste dingen op tafel zet. Ohh veel te ingewikkeld voor mij denk je dan. Maar niks is minder waar. Met deze handige kooktips sla jij een prima figuur in de keuken.

De lekkerste gebakken aardappel.

Kook stevige aardappels (Nicola, Accent) zonder zout gaar. Laat iets afkoelen en snijd ze in plakken.

Verhit een flinke klont roomboter in een bakpan en doe hier de aardappelschijven in. Bak ze, telkens omkerend, goudbruin.

Lekkere aardppelpuree

Kook kruimige aardappels zoals Eigenheimer en Doré in 20 minuten. Giet ze af, stoom ze daarna even droog door de pan terug op het vuur te zetten en zo al het vocht uit de pan en aardappels te laten verdampen. Pureer de aardappels daarna met een stamper of een knijper. Meng een deel melk met eenzelfde deel room en verwarm die in een pannetje. Voeg toe aan de puree en schep goed door. Breng op smaak met zout en peper (eventueel nootmuskaat) en klaar!

Pan altijd voorverwarmen

Van een chef kok heb ik geleerd dat je een bakpan altijd moet voorverwarmen. Net zoals je dat bij een oven doet eigenlijk. Het is beter voor het bakresultaat.

Zet het vuur aan, maar niet hoog. Zet de pan op het vuur en laat een paar minuten warm worden. Voeg dan boter of olie toe. Zodra die warm is (en dat gaat nu veel sneller) doe je het vlees, ei of de vis in de pan.

Geen anti aanbaklaag

Wat de beste pan is, is moeilijk aan te geven omdat het zeer persoonlijk is. Bij mij komen de pannen met anti-aanbaklaag er niet meer in, want binnen een jaar is die hele laag (inclusief rode stip) spoorloos verdwenen. Die heb je dus opgegeten. Volgens recente onderzoeken zitten in de anti-aanbaklaag zelfs kankerverwekkende stoffen.

Ga voor een goede pan naar een gespecialiseerde winkel en laat je voorlichten. De winkel waar ik altijd heen ga heeft pannen in alle prijsklassen, dus heel duur hoeft het niet te zijn, maar je kookt een stuk fijner met een goede pan.

Groenten stomen

Groente kook ik zelden, want ik hou meer van stomen. De smaak van de groente blijft beter behouden, de kleur is mooier en als je een speciale stoompan hebt kun je onderin aardappels koken en bovenin groenten stomen. Dat scheelt weer een pan afwassen.

Schermafbeelding 2015-03-02 om 13.12.24

Binnenkort veel meer tips!
Heb je ook een tip? Stuur hem in!

28.04.2015
Geplaatst in
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.