Ja, voor dit weekeinde pakken we even goed uit met deze knolselderijpuree met varkenshaas in balsamico azijn. Het beloofd stormachtig te worden in ons landje en dan kun je wel wat vitaminen gebruiken. Die komen vandaag van de Hollandse krachtpatser knolselderij. Denk nu niet meteen: ‘gever dat is die knol die in de erwtensoep gaat’. Dat klopt op zich wel, maar dat gever niet. Het is een heerlijk veelzijdige knol om te bereiden. De ietwat zoete smaak gaat heel goed samen met de zoetige balsamico azijn. Afijn je moet het dit weekeinde gewoon maar zelf eens proberen. En knolselderij over? Geen probleem. Onderaan het recept vind je nog meer toepassingen met knolselderij.

Recept

Knolselderijpuree met varkenshaas in balsamico

2 personen-30 minuten-makkelijk

Ingrediënten

  • kleine knolselderij, geschild en in stukken gesneden
  • 1/2 prei in dunne ringen gesneden.
  • 250-300 gr varkenshaas
  • gedroogde tijm
  • balsamico azijn
  • honing
  • snufje kaneelpoeder
  • boter
knolselderij

Bereiding

Kook de knolselderij eerst in een klein laagje water gaar. Dar duurt ongeveer 20 minuten. Voeg na 10 minuten de preiringen toe en kook die dan nog 10 minuten mee.

Snijd de varkenshaas dan in gelijke stukken. Strooi peper en zout over het vlees.

Doe wat boter in een bakpan en bak de varkenshaas in de pan. Keer de stukken regelmatig om en laat ze mooi goudbruin kleuren.

Giet de knolselderij en prei af, voeg een klontje boter toe en wat peper en zout. Zet de staafmixer in de pan en maal de knolselderij fijn.

Meng de balsamicoazijn met de honing, kaneel en tijm. Roer goed door. Voeg dit aan het vlees toe. Wentel het vlees door de saus.

Schep een grote lepel van de knolselderijpuree op een bord. Leg daar een stukje varkenshaas op.

Eet smakelijk!

Knolselderij info

Knolselderij is familie van de bleekselderij. Wij kennen de groente vooral van de erwtensoep, maar de knolselderij leent zich ook goed om te bakken, grillen, stomen en frituren. Voor wie op de caloriëen let: De groente bevat gekookt slechts 27 kilocalorieën per 100 gram. Hij zit ook boordevol voedingsvezels en vitamine B6, C en K in.

 Knoldeslderij is een echte wintergroente, die in Nederland aan het einde van de herfst geoogst wordt. De aanvoer is dus het grootst in de late herfst en winter, zo van november tot en met februari. Het is een bewaargroente, dus hij blijft na de oogst in koelcellen liggen.

Let er daarom bij het kopen op dat de knol stevig en zwaar aanvoelt. In de koelcel kan hij ook uitgedroogd of juist nat geworden zijn. Beiden zijn niet lekker. Koop ook het liefst een knolselderij met het loof eraan, want die kun je weer prima gebruiken voor in de soep.

Meer recepten met knolselderij. Check hier! mijn recept voor knolselderij chutney.

Knolselderij chutney

Meer weten over knolselderij. Check dit

TG Facebook Comments

07.02.2020
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.