knödjeHet Limburgs Knödje. Ik stuitte dit weekeinde per ongeluk op een echt Limburgs recept voor gehaktbrood. Ze noemen het in Limburg een Knödje. Het is een grote gehaktbal bedekt met broodkruim en ze schijnen het vooral met carnaval te eten. En aangezien het carnaval is beneden de rivieren, maakte ik er dit weekeinde ook een. Ik serveerde hem op een tafel vol tapas. Daar moet ik het als Brabander, wonend en werkend in de Randstad, mee doen. Carnaval vieren zit er wegens drukke werkzaamheden weer even niet in dit jaar. Gelukkig was Knödje een groot succes hier in huis, dus hij mag blijven. Vandaar dat ik hier het recept met je deel.

Recept Limburgs Knödje

knödje

Ingrediënten

500 gram half om half gehakt

1 ei, liefst biologisch

1 grote ui

250 gr paneermeel of broodkruim

1 el mosterd

klein blik tomatenpuree

1 tl gedroogde oregano

2 tl paprikapoeder

zout en peper

roomboter

knödje

Bereidingswijze

Meng het gehakt en het ei in een grote kom.

Voeg 2 eetlepels van de broodkruim toe..

Hak ondertussen de ui heel fijn en fruit deze, in een beetje roomboter, aan.

Voeg de gefruitte ui, oregano, paprikapoeder, mosterd en de tomatenpuree toe en meng het goed. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Kneed je gehakt nu zo goed dat het goed stevig van structuur wordt.

Vul een diep bord met de rest van het broodkruim en rol de bal er goed door.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een grote braad- of bakpan en zet deze op een middelhoog vuur en voeg hier een goede klont roomboter aan toe. Laat zachtjes smelten.

Voeg nu de grote gehaktbal toe en begin voorzichtig met braden.

Schep met een lepel de boter steeds weer over de bovenkant van de gehaktbal zodat hij lekker sappig blijft.

Zet de bal na 10-15 minuten in een ovenschaal. Schenk er nogmaals de boter over en zet in de oven.

Bak nog een half uur in de oven en begiet tussendoor af en toe met de boter.

Laat Knödje afkoelen in de oven en serveer hem eventueel warm, maar traditioneel hoort hij koud gegeten te worden met roggebrood.

Ik vind hem eerlijk gezegd lekkerder met witbrood of tussen een lekker knapperig bolletje. Samen met wat plakjes augurk is het helemaal een feestje.

knödje

TG Facebook Comments

28.02.2017
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.