-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
In het kader van ‘ken uw klassiekers’, leg ik je vandaag uit hoe je zelf een klassieke pastei kunt maken. Gek genoeg zijn de hartige taarten uit de vroegere Hollandse keuken nooit heel bekend geworden. Geheel in tegenstelling tot de hartige taarten uit Frankrijk (Quiche Lorraine) en Engeland (Shepards pie) die we gelukkig regelmatig terugvinden in de moderne Hollandse keuken. Nou maken wij in Nederland hartige taarten, voor het gemak, meestal met kant en klaar bladerdeeg. Maar dat is best vet en blijft altijd wat zompig aan de onderkant. Ik wil je vandaag laten zien dat dat ook anders kan. Ofwel hier is het recept voor een klassiek pastei of korstdeeg. Het is even werk, maar dan heb je ook wat.
Een klassiek pasteideeg is heel simpel te maken. Je neemt 2 delen bloem, 1 deel boter, 1 ei en een ietsiepietsie water. De die hards onder ons kunnen het ook met slechts de eerste 2 ingrediënten, maar een eitje maakt het wel wat smeuïger vind ik. En uiteraard ook makkelijker te kneden. Je hebt wel wat spierballen nodig. Aangezien ik die niet heb, maak ik gebruik van een standmixer en dat is een heerlijke luxe!
Wat heb je nodig voor het pasteideeg
250 gr bloem
125 gr koude boter in blokjes
1 ei
1 el ijskoud water
snufje zout
losgeklopt ei
Meng alle ingrediënten voor het deeg. Kneed goed door en leg de deegbal een uurtje in vershoudfolie in de koelkast.
Wat ik gebruikte voor de vulling:
Uiteraard kun je een pastei vullen met wat je maar wilt. Het is een geweldige manier om van restjes groente en vlees af te komen. Hier maak ik een klassieke vulling van stoofvlees.
3 ons (biologisch) stoofvlees
2 uien, in ringen
1 knoflook, gesnipperd
½ ltr rode wijn
laurierblaadje
2 kruidnagelen
½ tl foelie
50 gr knolselderij
50 gr pompoen
2 plakken ontbijtkoek
Bereiding van de vulling
Snijd het vlees in blokjes.
Snijd de uien in ringen.
Verwarm een pan, doe er een klont goede boter in en laat die zachtjes warm worden. Zodra de boter bruist voeg je de blokjes vlees toe. Laat deze 5 minuten goed doorbakken. Het is zaak dat de blokjes snel dichtschroeien, dan blijven alle vleessappen goed in het vlees.
Voeg de uiringen en de knoflook toe en hussel die goed door het vlees.
Giet na 5 minuten de wijn erbij en voeg het laurierblaadje, de kruidnagels en de foelie toe. Breng op smaak met peper en zout.
Zet de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager en laat je het 1 uur pruttelen.
Meng de bloem, boter, ei, water en zout in een kom. Kneed zo snel mogelijk tot een soepel deeg. Doe het deeg in vershoudfolie en zet een uurtje in de koelkast.
Check af en toe of je vlees nog genoeg vocht heeft om in te koken. Voeg anders wat water toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal het deeg uit de koelkast. Rol op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uit tot een lap. Zet je taartvorm op de lap en snijd de omvang uit op het deeg van ongeveer 2-3 mm dikte. Bebloem je bakvorm en leg de lap er in. Rol nu een rechte strook uit het deeg en bekleed daar de zijkanten van de vorm mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Snijd de groenten in niet te grote blokjes. Probeer ze allemaal in ongeveer gelijke grootte te snijden! Dat is mooier en lekkerder! Voeg de groenten bij het vlees. Voeg ook de ontbijtkoek in stukjes toe. Roer goed door elkaar en laat nog een kwartier pruttelen. Als het goed is dikt je saus nu goed in.
Vul de taartvorm met het stoofvlees. Haal de kruidnagels en het laurierblaadje er wel eerst uit!
Rol nog een ronde lap uit het deeg en leg die bovenop de taart. Maak vast aan de randen en bestrijk met een losgeklopt ei.
Schuif de pie in de oven en bak hem 40-50 minuten. Als de bovenkant mooi bruin is, is de pie klaar. Lekker met een salade of wat knolsederij-puree.
Tip: Lekker eten staat of valt met goede ingrediënten. Koop goed en vers, liefst biologisch, vlees en gebruik een goede, volle, rode wijn!
TG Facebook Comments
1 reactie
You must be logged in to post a comment.
deze ga ik proberen te maken!