Vandaag heb ik een heerlijke kip met zomergroenten schotel voor je. Het is een makkelijk eenpansgerecht met veel vitaminen. En ik vond het wel eens tijd om de Hollandse kip in het zonnetje te zetten. De doorsnee kip heeft het niet zo goed. Ik vertel je daar verderop meer over. En ik leg je uit hoe je kip het beste bewaart en bereidt zonder ziek te worden. Dan kun je optimaal genieten van je kip met zomergroenten.

Recept

Kip met zomergroenten

4 personen-30 minuten-makkelijk

bevat vlees-lactosevrij

Ingrediënten

750 gr Kippedijen

olijfolie om in te bakken

2 tenen knoflook, fijngehakt

500 gr krieltjes

250 gr boontjes, gedopt en in stukjes

2 rode paprika’s, in repen gesneden

250 gr cherrytomaten, gewassen

100 gr zwarte olijven

1 el paprikapoeder

1 tl gerookte paprikapoeder

1/2 tl oregano

1/2 glas witte wijn

zout en peper

Bereiding

Snijd de kippendijen in stukjes en bestrooi ze met zout.

Zet een grote bakpan op het vuur en doe daar een scheut olijfolie in. Bak hierin de blokjes kip rondom bruin. Voeg dan de krieltjes toe en roer de boel goed door elkaar. Bak een minuut of 5. Voeg de knoflook toe en zet het vuur lager.

Doe er dan de boontjes bij en bak ze een paar minuten mee. Voeg dan ook de paprika reepjes toe en bak die vervolgens ook een paar minuten mee. Doe er dan pas de tomaatjes en olijven bij. Deze hoeven minder lang te koken. Voeg de kruiden en de scheut wijn toe. Breng alles zachtjes aan de kook en laat een minuut of 5 heel zacht. pruttelen.

Proef het gerecht en breng verder op smaak met zout en peper. Voel even of de krieltjes lekker zacht zijn en dien het gerecht dan meteen op.

Het leven van de Hollandse kip

Ze staan met 18 kippen op een vierkante meter in dichte stallen. Naar buiten gaan is geen optie. Ze leven slechts 35-42 dagen. Ze zijn van een speciaal snelgroeiend ras zodat ze zo snel mogelijk op gewicht zijn.

Beter Leven keurmerk

Dit is een keurmerk van de dierenbescherming en geeft op hun website een duidelijk inzicht in de regels. Onder het Beter Leven keurmerk zijn alleen langzamer groeiende rassen toegestaan, dus niet het plofkip-ras.

Het sterrensysteem

1* Maximaal 12 dieren per m2. Daarnaast hebben de dieren een overdekte uitloop tot hun beschikking.

2* Maximaal 13 dieren per m2, 1 meer dus dan met 1 ster. Maar deze kippen hebben een overdekte uitloop naar buiten van 1m2. Niet veel maar toch iets. Ze worden ook wat ouder omdat dit ras trager groeit, en wel 56 dagen.

3* Deze vleeskuikens zijn biologisch. De dieren zitten met 10 kippen per m2. Ze hebben 4m2 vrije uitloop naar buiten ter beschikking. Niet-biologische kippen met 3 sterren hebben 2 m2 vrije uitloop. worden verdoofd voor de  slacht.

Speciale kiplabels

Maar er zijn ook kippen die gefokt worden bij bedrijven met een eigen kip-label die heel open zijn over de manier waarop ze hun kippen fokken. Uiteraard betaal je iets meer voor deze merken, maar je krijgt ook een betere kip. Dat proef je en daar heb ik dan graag iets meer voor over.

Welke Hollandse kip-labels zijn er?

Tante Door kip: veldhovenkipproducten.nl

Het Kemper Landhoen: kemperkip.com

Volwaard kip: volwaard.nl

Hoe bewaar en bewerk je kip veilig?

Ik leg mijn gekochte kip altijd in een bak of schaal zodat het niet ergens anders op lekt.

Doe dit ook bij kip die als salmonella-vrij in de supermarkt verkocht wordt. Deze kip kan nog steeds de gevaarlijke campylobacter bevatten.

Rauwe kip kun je 9 maanden in de vriezer bewaren. Kip met een smaakje, of kipfilet maar 3 maanden.

Of je nu verse of ingevroren kip gebruikt, je moet het vlees te allen tijde goed bakken om te zorgen dat er geen ziektverwekkers meer aanwezig zijn.
Voor meer informatie check: www.voedingscentrum.nl
Wil je meer weten over de regels rond kip en rond eieren? Lees dan mijn kookboek. Daarin leg ik het je haarfijn uit.
Bestel hier via: "> mijn kookboek:
Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.Volg me op FacebookTwitter en Instagram

Of ">schrijf je in voor de workshop Conserveertechnieken die ik zaterdag 21 september weer op Hoeve Ravenstein in Baarn geef.

Voor meer info zie de pagina: workshops

TG Facebook Comments

05.08.2019
Geplaatst in vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.