Trek er deze vakantie lekker op uit met de kids het bos in en ga op zoek naar de tamme kastanje. En eenmaal thuis maak je er deze heerlijke kastanjekoeken mee. Ik deed dit vorig jaar in de herfstvakantie met zoonlief. Oke het weer was toen stukken beter, dus ik maakte ook nog eens mooie paddenstoelenfoto’s. Het zelfbedachte recept van de koeken sloeg enorm aan bij vrienden en vriendinnen. Dus heb ik hem dit jaar maar weer tevoorschijn gehaald om hier op mijn blog met je te delen. Want er is niks zo leuk om na de boswandeling ook nog gezellig je eigen koekjes met ingrediënt rechtstreeks uit moeder natuur te bakken. 

Voordat je aan het bakken gaat leg ik je eerst het verschil uit tussen wilde kastanjes die je niet kunt eten en tamme kastanjes die je wel kunt eten.  De eetbare zijn klein, hebben een puntje en zitten in die vreselijk stekelige ballen die je haast niet vast kunt pakken. Ze zijn rijp als ze uit die schil vallen. Je moet dus gewoon de losse kastanjes rapen. Als je ze plukt zijn ze niet rijp en je krijgt ze nooit uit die pijnlijke schil.

De niet-eetbae wilde kastanje is helemaal rond en zie je het meest in parken en bossen. Ze zitten in een ronde dikke schil met een paar stekels er op. Je kunt ze helaas alleen voor de sier gebruiken.

Zo maak je de koekjes:

Je neemt ruim 1 ons tamme kastanjes!
Je kerft ze allemaal kruislings in bij het puntje en gooit ze dan in een pan kokend water.
5 minuten later haal je ze eruit. Zet je tanden op elkaar en ga ze pellen. En dan is het heel belangrijk dat dat bruine velletje, dat strak om de kastanje heen zit, er ook af gaat! En dat is geen leuk karwei kan ik je vast verklappen! Maar ja, je moet er wat voor over hebben. Je zult trouwens ook zien dat je kastanje uit elkaar valt bij het pellen. Maakt niet uit. We gaan ze toch fijnmalen.

Nou zijn veel recepten met kastanjes die zeggen dat je ze vooral heel moet houden bij het pellen. Die hebben het waarschijnlijk nooit zelf gedaan, want dat lukt dus gewoon niet. Affijn, als je alle kastanjes gepeld hebt doe je ze in de keukenmachine en dan krijg je dit. Zo’n kleine 100 gram fijngemalen kastanjes.

Dan verwarm je de oven voor op 180 graden.
Klop 100 gram zachte boter met 100 gram basterdsuiker, snufje zout  en 1 ei.
Doe daar 100 gram volkoren tarwebloem doorheen en de fijngemalen kastanjes.
Voeg 1/2 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en 100 gram havermout toe.
Hou je nou van heel zoet, voeg dan nog een zakje vanillesuiker toe!

Mix de hele boel stevig door elkaar.

Maak er balletjes van en druk die plat. Wij zetten er vervolgens een stempel op met deze superleuke stempel van Albert Heijn! Doe trouwens wat bloem op het koekje voor je stempelt. Anders blijft ie zo plakken!
En toen hebben we ze een half uurtje laten garen in de oven!
Nog even wachten tot ze afgekoeld zijn! En da’s best moeilijk…
                                                                     Maar dan zijn ze klaar om op te eten!
kastanjekoeken
PS: kun je die tamme kastanjes niet vinden, neem dan lekker hazelnoten. Ook heel lekker!

TG Facebook Comments

22.10.2015
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.