kabeljauw uit de oven

Ik heb hier een heerlijke kabeljauw uit de oven voor je. En ik kom er achter dat ik eigenlijk veel te weinig blog over vis. Maar ja, dat is ook best een lastig onderwerp. Gekweekte vis eet ik liever niet, want daar zit vaak teveel rotzooi in. Van wilde vis moet je elke keer checken of hij overbevist is. Afiijn, een lastig onderwerp. In Het Hollands Maandkookboek heb ik daarom in mijn handige maandoverzicht ook de namen van de vissen staan die uit de Noordzee komen. Wel zo duurzaam. Deze kabeljauw uit de oven is trouwens een surf en turf, ofwel vlees een visgerecht, want ik gebruik ook spek. En lekkere aardappelchips. Hhhmmm met zoete uien en hazelnoten.

recept

Kabeljauw uit de oven

4 personen – 1 uur – ietsje moeilijk

kabeljauw uit de oven

Ingrediënten

500 gr kabeljauw

800 gr aardappels, vastkokend

2 grote uien

1 pakje ontbijtspek (250 gr)

4 el gehakte hazelnoten

2 el geraspte oude kaas

olijfolie, extra vierge

Bereiding van de aardappelen

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Schil de aardappelen en snijd deze in zeer dunne plakjes. Het handigst doe je dit met een keukenmachine, kaasschaaf of mandoline.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hier dakpansgewijs de aardappelstukjes op. Bestrooi de aardappels met peper en zout en besprenkel ze met olijfolie. Zet de aardappels 15-20 minuten in de oven en check ze regelmatig.

Pel de uien en snijd die in heel dunne ringen. Verwarm een grote bakpan, doe er wat olijfolie in en voeg de uiringen toe. Bak deze heel zachtjes zo’n 20 minuten op een laag vuurtje zodat de uien zacht en gelig worden.

Bereiding van de kabeljauw

Bestrooi de vis met zout en peper. Besprenkel met wat olijfolie en verpak de filet in aluminiumfolie. Leg deze ook in de oven bij de aardappels en bak 10-15 minuten mee. Check meteen even je aardappel en haal de krokante er uit en doe die apart in een schaal.

Zet een kleine bakpan op het vuur, doe er wat olijfolie bij en bak hierin zachtjes de ontbijtspek repen totdat ze lekker krokant zijn. Bak echt niet te hard, want met wat geduld krijg je een niet geblakerde, krokante spek en dat is veel gezonder dan een aangebrand stuk vlees.

Doe de hazelnoten samen met de  kaas in een schaaltje. Giet er wat olijfolie bij en roer goed door. Ga door met roeren totdat je een saus hebt ter dikte van pesto. Breng dit vervolgens op smaak met zout en peper.

Haal de aardappelen uit de oven en verdeel die over vier borden, ook de krokante die je even apart hebt gelegd. Leg op elk hoopje aardappels een stukje ontbijspek en leg daar dan weer een stukje vis op. Werk dit weer af met een stukje spek.

Verdeel de gebakken uien over de borden. En verdeel tenslotte ook de hazelnoot-kaas saus  over de borden en geniet van je kabeljauw uit de oven!

Mocht je trouwens meer willen weten over hoe dat zit met verantwoorde vis en zo. Ik heb er een praktisch hoofdstuk aan gewijd in Het Hollands Maandkookboek. Zo zie je welke keurmerken goed zijn en laat ik je per maand zien welke vis er vers uit de Noordzee komt.

 

Eet smakelijk!

TG Facebook Comments

24.04.2019
Geplaatst in visgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.