pot sambal

Wist je dat je zelf sambal kunt maken? Het is echt heel eenvoudig. Een ideaal klusje voor als je je thuis toch moet vermaken. Vorige zomer kreeg ik van mijn lieve vriendin Petra een heleboel groene pepers uit haar moestuin. We waren net terug van een gezamenlijke vakantie toen bij thuiskomst bleek dat ze heel veel pepers in haar tuintje had. Tja wat doe je dan? Je geeft wat aan je kookbloggende vriendin. Samen met de opdracht er sambal van te maken. Dat heb ik gedaan. Omdat ik deze eenvoudige versie van de saus met groene pepers maakte, is hij wat minder scherp geworden dan wanneer je het met rode pepers maakt. Je kunt bij dit recept ook rustig nog je favoriete kruiden en specerijen zoals djahé en kurkuma toevoegen. Dat is nou zo fijn van zelf maken. Je bepaalt helemaal zelf de smaak. 

Recept homemade sambal

groene pepers

Dit heb je nodig voor de sambal

500 gr rode pepers (mag dus ook groene)

1 grote ui

5 tenen knoflook

1 el zout

3 el bruine suiker

2 el tomatenpuree uit blikje

2 dl ketjap

Zo bereid je de sambal:

Was de rode pepers, snijd ze doormidden en haal de zaadjes er uit. Behalve als je van hele hete sambal houdt, dan kun je ze laten zitten!

Pel de ui en snijd in stukjes.

Plet de knoflooktenen en ontvel ze.

Pureer de ui en knoflook, samen met een snufje zout in een vijzel, maar je kunt het ook in een blender doen. Dan gaat er alleen iets meer smaak verloren.

Haal ze eruit en pureer nu de pepers.

Zet een pannetje op het vuur met 4 el water. Doe de pepers, uien en knoflook erbij en roer even goed door. Ga niet teveel boven de pan hangen en inademen, want er komt een behoorlijk scherpe lucht uit de pan. Zet ook het liefst een raam open, want je keuken gaat behoorlijk ruiken!!

Voeg ketjap, suiker en de rest van het zout toe en kook het geheel even door.

Als je een lekkere saus hebt ben je klaar. Is het te droog gekookt, voeg dan wat ketjap of water toe. Is het nog te nat, laat het dan nog even doorkoken.

sambal met ingrediënten

Nog wat feitjes…..

Sambal is een Indonesische uitvinding.

Traditioneel bestaat de saus alleen uit Spaanse pepers en zout.

Spaanse pepers worden in het Indonesisch lombok genoemd.

Er zijn veel soorten sambal. Je kunt dus rustig variëren met bovenstaand recept. Door bijvoorbeeld laos, kurkuma, djahé en trassi toe te voegen.

Sambal oelek is de meest verkochte soort en is tevens de minst hete sambal.

De hete smaak wordt aan tafel vaak geblust met water. Maar dat werkt averechts. Een hapje rijst werkt beter.

De zelfgemaakte sambal is zeker 3 maanden houdbaar. na opening bewaren in de koelkast.

Wil je meer van dit soort sauzen leren maken? Kom dan gezellig naar mijn workshop Ouderwets Conserveren. Als alles meezit is de eerstvolgende workshop op zaterdag 20 juni op Hoeve Ravenstein.

Inschrijven via:

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

14.04.2020
Geplaatst in inmaken
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.