-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Wist je dat je zelf sambal kunt maken? Het is echt heel eenvoudig. Een ideaal klusje voor als je je thuis toch moet vermaken. Vorige zomer kreeg ik van mijn lieve vriendin Petra een heleboel groene pepers uit haar moestuin. We waren net terug van een gezamenlijke vakantie toen bij thuiskomst bleek dat ze heel veel pepers in haar tuintje had. Tja wat doe je dan? Je geeft wat aan je kookbloggende vriendin. Samen met de opdracht er sambal van te maken. Dat heb ik gedaan. Omdat ik deze eenvoudige versie van de saus met groene pepers maakte, is hij wat minder scherp geworden dan wanneer je het met rode pepers maakt. Je kunt bij dit recept ook rustig nog je favoriete kruiden en specerijen zoals djahé en kurkuma toevoegen. Dat is nou zo fijn van zelf maken. Je bepaalt helemaal zelf de smaak.
Recept homemade sambal
Dit heb je nodig voor de sambal
500 gr rode pepers (mag dus ook groene)
1 grote ui
5 tenen knoflook
1 el zout
3 el bruine suiker
2 el tomatenpuree uit blikje
2 dl ketjap
Zo bereid je de sambal:
Was de rode pepers, snijd ze doormidden en haal de zaadjes er uit. Behalve als je van hele hete sambal houdt, dan kun je ze laten zitten!
Pel de ui en snijd in stukjes.
Plet de knoflooktenen en ontvel ze.
Pureer de ui en knoflook, samen met een snufje zout in een vijzel, maar je kunt het ook in een blender doen. Dan gaat er alleen iets meer smaak verloren.
Haal ze eruit en pureer nu de pepers.
Zet een pannetje op het vuur met 4 el water. Doe de pepers, uien en knoflook erbij en roer even goed door. Ga niet teveel boven de pan hangen en inademen, want er komt een behoorlijk scherpe lucht uit de pan. Zet ook het liefst een raam open, want je keuken gaat behoorlijk ruiken!!
Voeg ketjap, suiker en de rest van het zout toe en kook het geheel even door.
Als je een lekkere saus hebt ben je klaar. Is het te droog gekookt, voeg dan wat ketjap of water toe. Is het nog te nat, laat het dan nog even doorkoken.
Nog wat feitjes…..
Sambal is een Indonesische uitvinding.
Traditioneel bestaat de saus alleen uit Spaanse pepers en zout.
Spaanse pepers worden in het Indonesisch lombok genoemd.
Er zijn veel soorten sambal. Je kunt dus rustig variëren met bovenstaand recept. Door bijvoorbeeld laos, kurkuma, djahé en trassi toe te voegen.
Sambal oelek is de meest verkochte soort en is tevens de minst hete sambal.
De hete smaak wordt aan tafel vaak geblust met water. Maar dat werkt averechts. Een hapje rijst werkt beter.
De zelfgemaakte sambal is zeker 3 maanden houdbaar. na opening bewaren in de koelkast.
Wil je meer van dit soort sauzen leren maken? Kom dan gezellig naar mijn workshop Ouderwets Conserveren. Als alles meezit is de eerstvolgende workshop op zaterdag 20 juni op Hoeve Ravenstein.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.