-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Vandaag heb ik een heerlijk recept voor je om zelf granola te maken. Dat is niet alleen heel handig omdat je zo je eigen smaak samen kan stellen, maar ook omdat de granola’s uit de supermarkt relatief veel suiker bevatten. Ook al beweert de verpakking van niet dan zit er nog steeds meer in dan in je eigengemaakte versie. Bovendien is zo’n pak best duur. Je zult zien datje eigengemaakte versie veel goedkoper is. Maar waar komt granola eigenlijk vandaan en hoe lang kennen we het al? Ik leg het je uit. Dan kun jij dit weekeinde lekker thuis aan de slag om je eigen pot granola te maken. Heb je zeker 2-3 weken plezier van.
Wat is granola?
Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Je kunt zelf een combinatie samenstellen en er heel makkelijk restjes noten, zaden, pure chocolade en gedroogd fruit mee opmaken.
Wie vond granola uit?
Dat was meneer Jackson. Hij deed zijn uitvinding al in 1863 voor het sanatorium waar hij werkte. Toen heette het overigens nog granula. Voor granula werd een deeg gemaakt van volkoren meel. Iets wat toen bijzonder was omdat er door de gewone arbeiders vooral de goedkopere witte bloem werd gegeten. Van het volkoren meel werd een deeg gemaakt. Dat werd op grote platen gebakken en dan in stukjes gehak,t ter grootte van druivenpitten, en opnieuw gebakken. Deze granula moest je eerst een nachtje weken in melk of water voor je het kon eten.
Ongeveer tegelijkertijd kwam meneer Kellog met eenzelfde ontbijtgraan en ook hij noemde het eerst granula. Later veranderde hij de naam in granola omdat hij vreesde voor rechtszaken van zijn concurent.
In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam granola weer in zwang als ontbijt en werd het uitgebreid met gedroogd fruit en noten. Dit ontbijt werd vooral populair onder hippies omdat het als heel natuurlijk voedsel werd gezien. Vanaf 1972 zijn de eerste pakken granola te koop van de firma Pet. Deze krijgt al gauw concurrentie van Kellogs en Quaker, de fabrikanten die nog steeds leidend zijn in de markt.
Een aantal jaar geleden maakte granola opnieuw een revival door en werden er ook superfoods zoals chiazaad en rauwe cacao aan toegevoegd. Deze trend lijkt inmiddels weer overgewaaid.
Mijn favoriete granola samenstelling:
150 gr havervlokken (zo onbewerkt mogelijk)
150 gr ongezouten noten (hazel-wal-of pecan)
75 gr pitten (pompoen-pijnboom of zonnebloem)
50 gr lijnzaad
50 gr gedroogd fruit (rozijnen, vijgen, dadels, cranberries, abrikozen en pruimen)
4 el vloeibare honing (goede kwaliteit)
3 el olie (zonnebloem of kokos)
1 tl kaneel
1/2 tl kardemom
50 gr kokosrasp
50 gr rauwe cacao
25 gr pure chocolade (77%)
Bereiding
Verwarm je oven voor op 170 graden.
Meng de havervlokken, noten, pitten, lijnzaad, olie en honing. Meng dit goed door elkaar in een kom.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en doe daar het goedje op. Spreid dit goed uit en zet in de oven. Bak dit vervolgens een minuut of 20. Check af en toe of het niet te hard gaat. Zeker de noten kunnen makkelijk aanbranden. En hussel dan meteen de boel ook even door elkaar zodat het gelijkmatiger bakt.
Laat alles afkoelen op de bakplaat. Strooi er de specerijen over en voeg de kokosrasp en rauwe cacao toe. Ras de pure chocolade boven de bakplaat en doe alles tenslotte in een schone glazen pot.
Te combineren met
Yoghurt
Melk (probeer eens rauwe melk als je die in de buurt kunt vinden)
Plantaardige melk (liefst ongezoete, want je granola is al zoet)
Vers fruit of fruit uit diepvries.
Let op:
Weet wel dat mijn zelf samengestelde granola veel minder zoet is dan die uit de winkel.
Ik droog zelf appels op een rekje in mijn huis en voeg deze toe aan mijn granola. Zie hier de werkwijze.
Granola eet je trouwens heel simpel. Gewoon met een beetje yoghurt en eventueel nog met wat extra vers fruit. Zo vind ik blauwe bessen altijd heerlijk. Meer heb je niet nodig om ‘s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen.
Als het goed is kun je hier zo’n 2 weken mee doen en daarna maak je weer nieuwe. Of je maakt een dubbele hoeveelheid zodat je een maand vooruit kunt. Meer zou ik niet doen ivm houdbaarheid.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.