granola
Vandaag heb ik een heerlijk recept voor je om zelf granola te maken. Dat is niet alleen heel handig omdat je zo je eigen smaak samen kan stellen, maar ook omdat de granola’s uit de supermarkt relatief veel suiker bevatten. Ook al beweert de verpakking van niet dan zit er nog steeds meer in dan in je eigengemaakte versie. Bovendien is zo’n pak best duur. Je zult zien datje eigengemaakte versie veel goedkoper is. Maar waar komt granola eigenlijk vandaan en hoe lang kennen we het al? Ik leg het je uit.  Dan kun jij dit weekeinde lekker thuis aan de slag om je eigen pot granola te maken. Heb je zeker 2-3 weken plezier van.

Wat is granola?

granola

Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Je kunt zelf een combinatie samenstellen en er heel makkelijk restjes noten, zaden, pure chocolade en gedroogd fruit mee opmaken.

 

Wie vond granola uit?

Dat was meneer Jackson. Hij deed zijn uitvinding al in 1863 voor het sanatorium waar hij werkte. Toen heette het overigens nog granula. Voor granula werd een deeg gemaakt van volkoren meel. Iets wat toen bijzonder was omdat er door de gewone arbeiders vooral de goedkopere witte bloem werd gegeten. Van het volkoren meel werd een deeg gemaakt. Dat werd op grote platen gebakken en dan in stukjes gehak,t ter grootte van druivenpitten, en opnieuw gebakken. Deze granula moest je eerst een nachtje weken in melk of water voor je het kon eten.

Ongeveer tegelijkertijd kwam meneer Kellog met eenzelfde ontbijtgraan en ook hij noemde het eerst granula. Later veranderde hij de naam in granola omdat hij vreesde voor rechtszaken van zijn concurent.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam granola weer in zwang als ontbijt en werd het uitgebreid met gedroogd fruit en noten. Dit ontbijt werd vooral populair onder hippies omdat het als heel natuurlijk voedsel werd gezien. Vanaf 1972 zijn de eerste pakken granola te koop van de firma Pet. Deze krijgt al gauw concurrentie van Kellogs en Quaker, de fabrikanten die nog steeds leidend zijn in de markt.

Een aantal jaar geleden maakte granola opnieuw een revival door en werden er ook superfoods zoals chiazaad en rauwe cacao aan toegevoegd. Deze trend lijkt inmiddels weer overgewaaid.

granola

Mijn favoriete granola samenstelling:

150 gr havervlokken (zo onbewerkt mogelijk)

150 gr ongezouten noten (hazel-wal-of pecan)

75 gr pitten (pompoen-pijnboom of zonnebloem)

50 gr lijnzaad

50 gr gedroogd fruit (rozijnen, vijgen, dadels, cranberries, abrikozen en pruimen)

4 el vloeibare honing (goede kwaliteit)

3 el olie (zonnebloem of kokos)

1 tl kaneel

1/2 tl kardemom

50 gr  kokosrasp

50 gr rauwe cacao

25 gr pure chocolade (77%)

Bereiding

Verwarm je oven voor op 170 graden.

Meng de havervlokken, noten, pitten, lijnzaad, olie en honing. Meng dit goed door elkaar in een kom.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en doe daar het goedje op. Spreid dit goed uit en zet in de oven. Bak dit vervolgens een minuut of 20. Check af en toe of het niet te hard gaat. Zeker de noten kunnen makkelijk aanbranden. En hussel dan meteen de boel ook even door elkaar zodat het gelijkmatiger bakt.

Laat alles afkoelen op de bakplaat. Strooi er de specerijen over en voeg de kokosrasp en rauwe cacao toe. Ras de pure chocolade boven de bakplaat en doe alles tenslotte in een schone glazen pot.

granola

 Te combineren met

Yoghurt

Melk (probeer eens rauwe melk als je die in de buurt kunt vinden)

Plantaardige melk (liefst ongezoete, want je granola is al zoet)

Vers fruit of fruit uit diepvries.

 

Let op:

Weet wel dat mijn zelf samengestelde granola veel minder zoet is dan die uit de winkel.

Ik droog zelf appels op een rekje in mijn huis en voeg deze toe aan mijn granola. Zie hier de werkwijze.

Granola eet je trouwens heel simpel. Gewoon met een beetje yoghurt en eventueel nog met wat extra vers fruit. Zo vind ik blauwe bessen altijd heerlijk. Meer heb je niet nodig om ‘s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen.

Als het goed is kun je hier zo’n 2 weken mee doen en daarna maak je weer nieuwe. Of je maakt een dubbele hoeveelheid zodat je een maand vooruit kunt. Meer zou ik niet doen ivm houdbaarheid.

granola

TG Facebook Comments

07.09.2018
Geplaatst in gezondheid
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.