ovengebakken chips
Maak lekker je eigen ovengebakken chips. Want, zeg nou zelf, af en toe gaat er toch niks boven een filmpje kijken met een heerlijke bak chips op schoot. Maar ja, gezond is anders natuurlijk. Nu houd ik gelukkig al niet van chips met een smaakje, dus heel veel E-nummers krijg ik niet binnen. Ik eet vooral naturel chips, maar ja dààr zit dan weer een bak zout van heb ik jou daar overheen. Da’s niet fijn voor de bloeddruk. Sinds ik in het bezit ben van een Japanse mandoline kan ik groente en aardappels echt flinterdun snijden. En dan kun je dus heel makkelijk zelf (groente)chips maken. Je moet even geduld hebben en ze rustig in de oven hun werk laten doen, maar dan heb je ook echt veel lekkerder chips dan uit een zak. En verse ovenchips hebben lang niet zo veel zout nodig, want de aardappelsmaak is al heerlijk. Als je wil kun je er ook heerlijk kerriepoeder of paprikapoeder overheen strooien. Dus ik zou zeggen, verwen jezelf dit weekeinde en maak je eigen ovengebakken chips. 

Recept ovengebakken chips

ovengebakken chips

Ingrediënten en benodigdheden

500 gr lekkere aardappelen, vastkokende zijn het handigst

zout en peper en eventueel een ander kruid

2 bakplaten bekleed met bakpapier

beetje olijf- of zonnebloemolie

mandoline of kaasschaaf of goed mes

mandoline

Zoe ziet de Japanse mandoline er uit. Verkrijgbaar bij de goede kookwinkels. Kijk wel uit, hij is vlijmscherp.

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Niet warmer, want dan verbranden ze makkelijk!

Snijd de aardappels dun met een scherp mes, kaasschaaf of op de mandoline.

Verdeel de schijfjes aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat; zorg dat de schijfjes niet op elkaar liggen. Kruid ze met zout, eventueel peper en een ander kruid.

Sprenkel er voorzichtig wat olie overheen. Niet teveel dan krijg je zompige chips.

Bak de schijfjes 15 minuten op 180 graden. Check regelmatig je oven, want het ene chipje bakt harder dan het andere.

Keer de chips om en bak ze nog eens 15 minuten. Check weer regelmatig je oven en haal de chips die al klaar zijn er uit en doe die vast in een schaal.

Mocht na 15 minuten niet alle chips krokant zijn, laat ze dan nog in de oven.

Serveer de chips in een grote schaal of in deze papieren bakjes.

ovengebakken chips

TG Facebook Comments

07.04.2016
Geplaatst in snack
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.