Oranjebitter

Wat hebben Koningsdag en Oranjebitter gemeen? Die laatste is het enige eeuwenoude culinaire product dat we rond ons koningshuis hebben. Verder hebben we geen echte culinaire uitspatting om het feest nog een extra traditioneel tintje te geven. Geen pannenkoek, oliebol of haring komt er aan het feest te pas. Bij veertigplussers, de Oranjebitter dan, maar ik ken niemand die dat echt lekker vindt. Maar waar komt dat bitter vandaan? Dat zocht ik uiteraard voor je uit. Het is tenslotte Hollandse Donderdag!

Koningsdag en Oranjebitter

Oranjebitter

Oranjebitter is een afgeleide van oranjelikeur. Deze likeur werd volgens de overleveringen in de 17e eeuw bedacht om te kunnen proosten op de overwinningen van Prins Frederik Hendrik (1584-1647). Dan zullen ze in die tijd aardig vaak dronken zijn geweest, want de prins stond bekend om zijn vele belegeringen en heette ook wel de stedenwinger. Hij veroverde onder andere de steden: Groenlo, Maastricht, Breda en ‘s-Hertogenbosch.

Prins Frederik Hendrik

Prins Frederik Hendrik

Echt bekend bij het volk was de drank niet. In de 18e eeuw verdween hij ook nagenoeg. Bij het aantreden van de eerste koning van ons land, Willem I, in 1814 werd de drank weer van stal gehaald. Maar nu liet men de suiker uit de likeur weg en noemde het een bitter.

Bij de inhuldiging van Wilhelmina als koningin was het koningshuis niet erg populair. Regentes Emma bedacht een groot inhuldigingsfeest en likeurfabrikanten hielpen mee door gratis Oranjebitter aan het volk aan te bieden. Toch werd het ook als gratis drankje niet populair. Misschien omdat de Oranjebitter werd gemaakt van de zeer bittere curaçaoschillen (een curaçao was een soort bittere sinaasappel) Het bleef daardoor alleen geschonken worden tijdens feestelijkheden rond het Koninklijk Huis, maar bijna niet door de gewone man.

Tegenwoordig heeft de handel door dat we eigenlijk geen echte nationale drank of gerecht hebben om Koningsdag te vieren en doen winkels hun best om Oranjevla, koek en drank te verkopen. Ook Oranjebitter wordt aan de man gebracht, zij het dat er nu wel rijkelijk suiker aan de bitter is toegevoegd om drinkbaar te krijgen! De Oranjebitter van nu is dus gewoon een lekker zoet likeur. Prima voor een feestelijke dag en daarna weer een jaar de kast in!

Oranje tompoucen OranjebitterOranjevla

TG Facebook Comments

26.04.2018
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.