kersenHoera, het is weer kersentijd. Sinds half juni zijn de verse Hollandse buitenkersen weer verkrijgbaar. Ok, je moet er wel voor naar de Betuwe rijden, maar dan heb je ook wat. Ooit hadden we in Nederland een grote, bloeiende kersenteelt, maar helaas is daar maar een fractie van over. Hoe dat zit met die Hollandse kers en zijn geschiedenis vertel ik je verderop. Leg ik je ook uit hoe gezond hij is en hoe je er volgend weekeinde op uit kunt om het Kersenfestival te bezoeken.

De Hollandse kers

kersenkersen

De Nederandse kers vind je met name in de Gelderse Kromme Rijnstreek. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de regio met 190 hectare aan boomgaarden één van de belangrijkste kersgebieden van Nederland. Maar de kersen groeiden aan hoge bomen, ofwel hoogstammen. De pluk was arbeidsintensief. Daardoor werden de kersen steeds duurder en kregen ze concurrentie van goedkope kersen uit het buitenland. Dat deed de Nederlandse teelt nagenoeg verdwijnen.

Gelukkig hebben een aantal kersentelers er sinds een paar jaar weer flink de schouders onder gezet en konden de arbeidsintensieve hoogstambomen 30 jaar geleden plaats maken voor moderne laagstam. Daardoor groeien de bomen minder snel en produceren ze eerder kersen.  Laagstam boomgaarden kunnen makkelijker met netten worden beschermd tegen de vogels. Ook zijn de kersen makkelijker met een overkapping tegen regen te beschermen. Zonder een dergelijke ‘regenjas’ scheuren veel kersen als ze nat regenen. Onder een overkapping kunnen de Betuwse kersen in alle rust blijven hangen totdat ze hun optimale grootte en smaak hebben bereikt.

Tegelijk met de nieuwe, zwakke onderstam men kwamen ook een aantal nieuwe kersenrassen beschikbaar die nog groter, zoeter en voller van smaak zijn dan de traditionele rassen.

De Nederlandse kers heeft altijd al bekend gestaan als de lekkerste die er is. Ook deze ‘nieuwe’ soorten zijn heerlijk. Vooral de buitenkersen die half juni geplukt worden.

Betuwse open kersendagen

kersen

Wist je trouwens dat er zure en zoete kersen zijn? De zoete koop je op de fruitafdeling van de supermarkt. De zure varianten worden vaak verpakt in blik of ingevroren. In België heet een zure kers een ‘kriek’. Daar maken ze graag bier van.

Zin in een kersenfeest? Op 30 juni en 1 juli kun je terecht op het Kersenfestival van Cothen. Naast kersen eten is er veel muziek. Het weekeinde er op, 7-8 juli, kun je naar de Betuwse open kersendagen in boomgaard d´n Kerkewardt in Wadenoijen. Direct aan de afslag Wadenoijen van de A15.kersenkersen

Kersen en gezondheid!

Allereerst hoef je je bij kersen niet druk te maken over de calorieën. Honderd gram kersen bevatten maar 50 kilocalorieën. En ze bevatten eiwit en veel vezels. Dat is fijn voor je darmen.

Kersen werken ontstekingsremmend. In een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, worden kersen – en specifiek kersensap – in verband gebracht met het verlichten van chronische ontstekingsziektes, zoals artritis en jicht.

Kersen zijn rijk aan vitamine A. In 100 g kersen zit maar liefst 43 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Ook vitamine C is goed vertegenwoordigd met 17 procent van de ADH.

Heb je stevig gesport? Kersen verminderen spierpijn en ze kunnen spierschade op de lange termijn voorkomen. Dit komt door de krachtige antioxidante en anti-inflammatoire eigenschappen die de pijnlijke spieren kalmeren.

Kersen goed voor je nachtrust.

Wist je dat kersen een natuurlijke bron van melatonine zijn. Dit is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de slaap. Uit een studie, gepubliceerd in Journal of Medical, blijkt dat kersensap de slapeloosheid verbetert.

Waar moet je zijn voor de lekkerste kersen?

Wil je graag kersen kopen, maar niet in de supermarkt? Maak dan een fietstocht door het Gelderse Rivierenland waar je rechtstreeks kersen koopt bij stalletjes langs de weg,

Of bezoek het Kersenmuseum in Cothen. Je maakt er kennis met de rijke geschiedenis van de Hollandse kersenteelt.

kersenbier

Wil je een lekker kersenrecept? Probeer dan eens een kersenclafoutis te maken. Het recept vind je in Het Hollands maandkookboek.

 

TG Facebook Comments

28.06.2018
Geplaatst in fruit, Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.