broodje kroketEr wordt mij over de mail nog wel eens gevraagd: Hoe maak je kroketten?  Dan volgt er vaak ook de vraag waar onze kroketten eigenlijk vandaan komen. Is het een echt Hollands product en is het altijd een snack geweest? Op deze vragen ga ik in dit blog maar eens antwoord geven. Dan kun je dit weekeinde nog lekker aan de slag met je eigengemaakte kroketten en heb je daarna ook nog wat om te lezen. Want er is genoeg te vertellen over de kroket!

De historie van de kroket

 

De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Daar aten ze vanaf halverwege de 18e eeuw een ronde kroket die ze in reuzel bakten. In Nederland zien we pas in 1851 het eerste recept voor kroket in een kookboek verschijnen. Oorspronkelijk werden kroketten alleen door sjieke mensen gegeten. De kroket was een tussengerecht. Men at het na de soep en voor het hoofdgerecht. De kroketten werden niet door slagers gemaakt, maar door banketbakkers. Dit oorspronkelijk luxe gerecht werd pas na de tweede wereldoorlog een snack. Niet in de laatste plaats door de automatiek. Een Duitse uitvinding uit de 20e eeuw. In de jaren ’50 werd deze heel populair bij de jeugd om in de loop van de jaren ’60 weer te verdwijnen. Behalve in Nederland. Dankzij de Febo en tankstations is de automatiek in Nederland nog steeds populair.

 

Hoe maak je kroketten?

huisgemaakte kroketten

 

Ingrediënten

600 gr gaar soepvlees van kip of rund

Voor de roux:

1 gesnipperde ui

50 gr boter

50 gr bloem

5 dl bouillon

peper en zout

foelie

nootmuskaat

gedroogde tijm

Voor de paneer:

Gezeefde bloem

Losgeklopt ei

paneermeel

broodje kroket

Bereiding

Snijd het soepvlees eerst heel fijn.

Fruit dan de ui eerst in de boter tot deze glazig is.

Maak de roux door eerst de boter zachtjes te laten smelten. Voeg er voorzichtig de bloem aan toe en roer die meteen goed door de boter met een garde. Blijf dit een tijdje roeren, want de bloem moet bakken in de boter anders houd je heel erg een bloemsmaak en dat is niet lekker.

Breng de roux op smaak met  een flinke snuf peper en een theelepel zout, een snufje foelie, een snufje nootmuskaat en een eetlepel gedroogde tijm. Roer dit goed door de saus.

Voeg er vervolgens de bouillon aan toe door telkens een opscheplepel bouillon toe te voegen en te roeren.

Schep er dan het fijngehakte vlees door en laat deze helemaal afkoelen.

Vorm met de handen lange ronde staven. Maak ze niet te dik, anders moeten ze te lang in de frituur.

Leg deze een paar uur in de diepvries.

Haal de ragout vlak voor verwerking uit de diepvries.

Zet drie diepe borden klaar, één met bloem, één met losgeklopt ei, en één met paneermeel.

Haal de staven saus eerst door de bloem, dan door het losgeklopt ei en tenslotte door het paneermeel.

Let erop dat de kroketten compleet gepaneerd zijn, zodat er tijdens het frituren geen barsten in de korst komen, en de vulling in de olie gaat zwemmen. Leg de gepaneerde kroketten een half uur terug in de diepvries.

Frituren

Verhit frituurolie of -vet tot 180 °C. Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn, ongeveer vier minuten. Laat ze even op keukenpapier uitlekken.

Wist je dat:

Toenmalig gemeenteraadslid, en later premier, Jan-Peter Balkenende diende in 1993 in de gemeenteraad van Amstelveen een motie in over kroketten. Hij pleitte daarin dat de gemeenteraadsleden recht hadden op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur zou duren. De motie werd aangenomen en is nog steeds van kracht. Ook al bleek later dat Balkenende de motie puur voor de grap had ingediend. Die motie gaat nog steeds door het leven als de krokettenmotie.

De grootste kroket ooit werd in 2007 op het Rembrandtplein in Amsterdam gebakken. De maker was van Dobben en de kroket had een lengte van ruim 1,3 meter en een gewicht van 250 kilo

grootste kroket

In België met een kroket een aardappelkroket wordt bedoeld en bij ons een rundvleeskroket

Het is niet de meest gegeten snack meer in Nederland. Sinds 1996 eten we meer frikandellen dan kroketten.

9 oktober is het Nationale Krokettendag. Het is de overlijdensdag van Johannes van Dam, culinair recensent en groot liefhebber van de snack. Dus, binnenkort is er weer een perfect excuus om kroketten te maken.

 

TG Facebook Comments

14.09.2018
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.