Blote billetjes in het gras
Ik heb vandaag het recept voor het echte Groningse streekgerecht: Blote billetjes in het gras. Het is een combinatie van snijbonen (het gras) met witte bonen(de blote billetjes). Veel mensen denken dat het een Vlaams gerecht is vanwege de grappige naam, maar nee de humor hiervan komt uit het noorden van ons land. Snijbonen zijn er nu vers. Koop bij voorkeur echte Hollandse snijbonen of pronkbonen, al zijn die laatste wel beduidend dikker en stugger. Ook de witte bonen zijn nu vers bij tuinders te vinden, maar je kunt ze uiteraard ook gedroogd of uit blik kopen. Traditioneel worden de witte bonen en snijbonen met puree tot een stamppot verwerkt, maar ik maak dit gerecht zonder de aardappelpuree. En ik doe wat room erbij zodat de mosterd een wat smeuïger geheel wordt.

Recept

Blote billetjes in het gras

à la Mijn Hollandse Keuken

4 personen-30 minuten-makkelijk

Blote billetjes in het gras

Ingrediënten 

400 g verse snijbonen, schoongemaakt

250 g gare witte bonen naar keuze uit pot of blik

50 gr roomboter

1 ui, gesnipperd

1 el. Groningse grove mosterd

takjes vers bonenkruid, fijngeknipt

flinke scheut room

Snijbonen

Bereiding

Snijd de snijbonen met een ouderwets snijbonenmolentje, een keukenmachine of met de hand in schuine, dunne reepjes.

Kook ze dan  in 5 minuten beetgaar in water met zout. Giet ze af.

Spoel de witte bonen uit pot in een vergiet onder de kraan af en laat ze uitlekken.

Zet een bakpan op en verwarm daar wat boter in. Fruit hierin de uisnippers. Doe daar dan de witte bonen bij en de mosterd, het bonenkruid en de room. Roer dit  zachtjes in een pan. Schep de snijbonen er voorzichtig doorheen en laat alles nog even meewarmen.

Breng dit op smaak met zout en peper.

Lekker met gebakken aardappeltjes en een balletje gehakt met jus!

Blote billetjes in het gras

TG Facebook Comments

21.09.2018
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.