Hollandse hachee

Ik zal het hier niet teveel hebben over dat stomme weer van gisteren. Dat weer dat je enorm doet verlangen naar grote pannen Hollandse hachee. En naar lekker warm binnen zitten. Tja, en dat laatste zat er gisteren dus dus even niet in. Want manlief en ik hadden de eer om de hele dag buiten in de regen te staan. Op de BMX-baan van Langenbroek (NH). Om 9.o0 uur waren we present om onze zoon van 9 aan te moedigen in de laatste wedstrijd van het BMX-west kampioenschap. Aangezien wij alledrie lid zijn van de ‘Club van mensen die altijd wel iets belangrijks vergeet mee te nemen’ moesten we dat aanvankelijk zonder paraplu doen. Gelukkig is er ook een ‘Club van mensen die altijd zo slim is van alles wat extra mee te nemen’.  Dus dat probleem was al snel opgelost. Zoonlief reed als de bliksem, dus ach…wat maakt die regen daRobin bij de BMX-west competitien ook uit. Nou ja, dat je de hele dag in een modderpoel staat. Er in de kantine alleen maar broodjes kroket en frikandel te krijgen zijn. En dat je weet dat er, na al die wedstrijden, in al die leeftijdscategorieën, ook nog een hele lange prijsuitreiking is. Maar het goede nieuws was een mooie glimmende beker en bij thuiskomst een heerlijke pan Hollandse hachee, die ik op zaterdag al klaargemaakt had. Natte kleren uit, opwarmen en eten maar! Heerlijk.

 Hollandse hachee

Ingrediënten voor hachee voor 4:

750 gr stoofvlees (sucadelappen bijvoorbeeld)

2 el bloem

3 grote uien

grote klont roomboter

1 tl. bruine basterdsuiker

4 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

2 kruidnageltjes

3 el. rode wijnazijn

zout en versgemalen peper

Extra: braadpan en schuimspaan

Bereiding van hachee voor 4:

Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 x 3 cm. Bestrooi ze met de bloem en roer even goed door elkaar zodat alle blokjes bebloemd zijn.

Snijd de uien in dunne ringen.

Verhit de roomboter zachtjes in een braadpan. Zorg dat het niet bruin wordt of aanbrandt. Bak de helft van de blokjes vlees rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord. Herhaal dit met de tweede portie vlees.

Doe de uienringen in het achtergebleven braadvet (voeg evt. boter toe als er te weinig in de pan is achtergebleven), voeg een theelepel bruine suiker toe. Schep goed om en laat de ui zacht worden op niet te hoog vuur.

Voeg de blokjes vlees toe aan de uien en meng goed door elkaar.

Blus alles af met de wijn. Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe.

TIP: Steek de kruidnagel in het laurierblaadje. Dan raak je de kruidnagel niet kwijt!!

kruidnagel in laurierblad

Doe de rode wijnazijn erbij en breng op smaak met wat zout en peper.

Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de hachee met het deksel op de pan 1,5- 2 uur zachtjes stoven. De saus mag niet koken!

Schep af en toe om en voeg zonodig een extra scheut water toe als het vlees te droog mocht worden. Breng zonodig verder op smaak met wat zout en peper.

 Robin bij de BMX-west competitie

TG Facebook Comments

19.10.2015
Geplaatst in vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.