-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Vandaag had ik het geluk de lekkerste Hollandse aardbeien tegen het lijf te lopen. Het mooie weer lokte me achter mijn bureau vandaan de fiets op. Al fietsend kwam ik zo maar ineens op de mini streekmarkt van Lage Vuursche terecht. En daar stond de kraam van Krommerijn fruit met heerlijke Hollandse aardbeien en kersen. Ik kocht meteen een tas vol uiteraard, want zo vaak kom je zo’n buitenkans niet tegen. Eenmaal thuis werd er meteen een aanval op de aardbeien geopend en doosje één was dus direct op. Gelukkig kon ik doosje twee nog net redden om er een toetje mee te maken.
Hollandse aardbeien: uit de kas of van de volle grond!

Van oudsher is het officiële aardbeienseizoen maar heel kort, zo’n week of 10 en hij duurt van half juni tot eind augustus. Toch komen de Hollandse aardbeien in april al in de winkels. Dat komt omdat iedereen in het voorjaar al aardbeien wil eten. Om aan die behoefte te voldoen zijn de Hollandse kas-aardbeien een prima uitkomst. Dus deze vroege aardbeien komen altijd uit de kas of uit het buitenland. Check daarom altijd het etiket! Vanaf juni, afhankelijk van het weer, zijn de Hollandse aardbeien uit de volle grond rijp. Deze zijn over het algemeen zoeter van smaak, kleiner in omvang en roder van kleur.
Aardbeienrassen

Er zijn honderden aardbeienrassen. De populairste aardbei is wel de Elsanta. Die is goed van smaak en ook lekker stevig waardoor hij het transport goed kan doorstaan. Volgens kenners is de Lambada echter de allerlekkerste aardbei. Maar deze is wat duurder omdat hij heel kwetsbaar is. Jammer genoeg vertellen de meeste groenteboeren je nooit welke soort ze verkopen. En als je er naar vraagt weten ze het meestal niet. Ik weet het toevallig omdat ik ooit voor het EO-programma Melk en Honing een reportage maakte over de Lambada-aardbeien.
Aardbeienfeesten in Zundert
Dit weekeinde kun je in het Brabantse Zundert de Aardbeienfeesten gaan vieren. Het geboortedorp van Vincent van Gogh is niet alleen trots op de schilder, maar ook op haar beroemde fruitcorso dat in september gehouden wordt én last but not least: op de Zundertse aardbeien. Terecht, want ze zijn heerlijk. Vooral nu ze van de volle grond komen. Tijdens de Zundertse aardbeienfeesten kun je niet alleen heel veel Hollandse aardbeien eten, maar ook alvast de maquettes van het fruitcorso van september bekijken en meedoen aan de aardbeienbakwedstrijd.
Aardbeien uit de Krommerijn

De Krommerijnstreek is een gebied bij Utrecht waar van oudsher veel fruit verbouwd wordt. De streek houdt regelmatig evenementen waarbij je zelf fruit kunt gaan oogsten. In de plattelandswinkel van De Achterdijk kun je ook terecht voor verse fruit zoals eigen aardbeien en kersen en een aantal groenten. Ook houden zij zelfplukdagen waarop je zelf mag gaan plukken en een lekkere pannenkoek kunt eten. Check hun website krommerijnfruit.nl voor deze plukdagen.
Ook leuk om als aardbeienliefhebber te bezoeken:

TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.