-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Hoe rook je zelf knoflook? Dat leg ik je op deze Woensdag Weckdag uit. Je kent de strengen gerookte knoflook vast wel van de gezellige foodhallen. Ze zien er prachtig uit, maar ze zijn ook altijd behoorlijk prijzig. Tja, en zoals met al die producten; je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Het is niet alleen heel lekker, maar door warm of koud te roken maak je de knoflook ook langer houdbaar. Als je hem warm rookt (heeft mijn voorkeur) wordt de knoflook ook nog zacht en dus makkelijk te verwerken. Je hoeft niet meer met de knoflookpers in de weer. Warm gerookte knoflook is een smaakmaker in je warme gerechten, maar ook heerlijk door salade te mengen of uit te smeren op brood. Je houdt er bovendien geen knoflook-adem van over. Dat is ideaal toch? Alles wat je nodig hebt is een goede pan, een rekje, rookmot en knoflook. En dan kan een kind de was doen. En echt geloof me, je blijft het maken!
Hoe rook je zelf knoflook?
Stap 1: koop of maak een rookpan

mijn rookpan
Omdat ik regelmatig groenten, vlees en vis rook, heb ik een aantal jaar geleden een rookpan van de firma Demeijere aangeschaft. Dat is een kleine investering (€109,-), maar ik ben onwijs blij met mijn rookpan. Dus als je de smaak van het zelf roken te pakken hebt, is dit zeker een aanrader.
Vind je de pan te duur dan kun je ook zelf een rookpan maken. Dat kost bijna niks en doe je als volgt.
Neem een oude, maar stevige pan met dikke bodem. Bv uit de kringloopwinkel. Als de bodem niet zo dik is, bekleed je hem met aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven. Zet in het midden een leeg blikje van de tomatenpuree, waar je met een spijker en hamer heel veel gaatjes in hebt gemaakt. Behalve in de bodem van het blik!
Leg 1 el rookmot in het midden van de pan. Zet daar het blikje ondersteboven op. Het rookmot kan nu door de gaatjes aan de zijkanten naar buiten, maar er kan geen druipvocht in vallen omdat de bovenkant dicht is.
Daarop komt het rooster, ook daarvoor kun j bij de kringloop terecht; een oud taartrooster, bbq rooster, ovenroostertje, kippengaas.
Mocht je niet zo handig zijn dan zijn er ook goedkopere rookovens te koop zoals deze langwerpige (€30-€40) die je ook gewoon op je gasfornuis kunt zetten.
Stap 2: koop rookmot
Om te roken heb je rookmot nodig. Rookmot is fijngemalen hout. Je hebt het in de vorm van grove snippers tot een soort meelachtige substantie. Die laatste heb je nodig om thuis te roken in je rookpan. De grovere zijn meer voor het koud roken in een heuse rookkast of de bbq.
Deze rookmot gebruik ik en is alleen te koop bij de betere kookwinkels en hengelsport-winkels. Je kunt ze alleen in grote zakken kopen. In mijn webshop heb ik ook kleinere zakjes te koop, handig voor als je het eerst eens uit wil proberen.

zakje rookmot
Stap 3: het roken; warm of koud
Er wordt bij eten roken onderscheid gemaakt in warm en koud roken. Warm roken (temperatuur 60-90 graden)doe je in een rookpan op je fornuis. Koud roken doe je in een speciale rookkast buiten. Zo’n kast is een aardige investering en dan heb je ook nog 4 manieren om koud te roken. Ik houd het daarom bij warm roken. Bij warm roken gaart je product en krijgt het een rooksmaak. Maar de houdbaarheid is korter dan bij koud roken. Producten die koud gerookt worden (temperatuur 10-25 graden)zijn dus langer houdbaar, dit kan wel oplopen tot maanden. Warm gerookte knoflook kun je in een tupperware in de koelkast een paar weken bewaren.
Stap 4: Roken maar!
Zet je rookpan klaar, doe 1 el rookmot op de bodem van de pan. Leg het rooster er in en leg je knoflookbollen op het rooster. Zet de deksel half op de pan en zet hem op een middelhoog vuur. Doordat de pan goed warm wordt gaat de rookmot smeulen. Zodra je de rook ziet en ruikt! die je de deksel op de pan. Laat de pan 15-20 minuten staan. Warm de bollen knoflook goed door. Ze worden dan zacht, maar door de hoge temperatuur (boven de 85 graden) heb je minder kans op botulisme. Dat is een bacterie die een gif uitscheidt waar je behoorlijk ziek van kan worden. De kans is suuuuuuperklein, maar knoflook is wel gevoelig voor botulisme. Boven de 85 graden krijgt deze bacterie het heel moeilijk.

gerookte knoflook
Het eindresultaat! Dit zijn mijn bollen gerookte knoflook. Let wel omdat ik warm rook zijn de teentjes gegaard en dus zacht geworden. Bij de strengen die je op de markt koopt zijn de tenen nog hard omdat deze altijd koud gerookt zijn. Dat is ivm de houdbaarheid! De bollen die ik maak bewaar ik altijd in een afgesloten tupperwarebak in de koelkast!
Nog meer leren over conserveren en de diverse andere technieken zoals inmaken, wecken, drogen, fermenteren en pekelen? Doe dan mee aan mijn workshop conserveren komend weekeinde, zaterdagmiddag 24 maart. Of op 21 april, 9 juni, 7 juli of 29 september op de biologische boerderij van Hoeve Ravenstein in Baarn.

Hoeve Ravenstein
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.