Gerookte knoflookHoe rook je zelf knoflook? Dat leg ik je op deze Woensdag Weckdag uit. Je kent de strengen gerookte knoflook vast wel van de gezellige foodhallen. Ze zien er prachtig uit, maar ze zijn ook altijd behoorlijk prijzig. Tja, en zoals met al die producten; je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Het is niet alleen heel lekker, maar door warm of koud te roken maak je de knoflook ook langer houdbaar. Als je hem warm rookt (heeft mijn voorkeur) wordt de knoflook ook nog zacht en dus makkelijk te verwerken. Je hoeft niet meer met de knoflookpers in de weer. Warm gerookte knoflook is een smaakmaker in je warme gerechten, maar ook heerlijk door salade te mengen of uit te smeren op brood. Je houdt er bovendien geen knoflook-adem van over. Dat is ideaal toch?  Alles wat je nodig hebt is een goede pan, een rekje, rookmot en knoflook. En dan kan een kind de was doen. En echt geloof me, je blijft het maken!

Hoe rook je zelf knoflook?

Gerookte knoflook

Stap 1: koop of maak een rookpan

rookpan

mijn rookpan

Omdat ik regelmatig groenten, vlees en vis rook, heb ik een aantal jaar geleden een rookpan van de firma Demeijere aangeschaft. Dat is een kleine investering (€109,-), maar ik ben onwijs blij met mijn rookpan. Dus als je de smaak van het zelf roken te pakken hebt, is dit zeker een aanrader.

Vind je de pan te duur dan kun je ook zelf een rookpan maken. Dat kost bijna niks en doe je als volgt.

Neem een oude, maar stevige pan met dikke bodem. Bv uit de kringloopwinkel. Als de bodem niet zo dik is, bekleed je hem met aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven. Zet in het midden een leeg blikje van de tomatenpuree, waar je met een spijker en hamer heel veel gaatjes in hebt gemaakt. Behalve in de bodem van het blik!

Leg 1 el rookmot in het midden van de pan. Zet daar het blikje ondersteboven op. Het rookmot kan nu door de gaatjes aan de zijkanten naar buiten, maar er kan geen druipvocht in vallen omdat de bovenkant dicht is.
Daarop komt het rooster, ook daarvoor kun j bij de kringloop terecht; een oud taartrooster, bbq rooster, ovenroostertje, kippengaas.

Mocht je niet zo handig zijn dan zijn er ook goedkopere rookovens te koop zoals deze langwerpige (€30-€40) die je ook gewoon op je gasfornuis kunt zetten.

Stap 2: koop rookmot

Om te roken heb je rookmot nodig. Rookmot is fijngemalen hout. Je hebt het in de vorm van grove snippers tot een soort meelachtige substantie. Die laatste heb je nodig om thuis te roken in je rookpan. De grovere zijn meer voor het koud roken in een heuse rookkast of de bbq.

Deze rookmot gebruik ik en is alleen te koop bij de betere kookwinkels en hengelsport-winkels. Je kunt ze alleen in grote zakken kopen. In mijn webshop heb ik ook kleinere zakjes te koop, handig voor als je het eerst eens uit wil proberen.

zakje rookmot

zakje rookmot

Stap 3: het roken; warm of koud

Er wordt bij eten roken onderscheid gemaakt in warm en koud roken. Warm roken (temperatuur 60-90 graden)doe je in een rookpan op je fornuis. Koud roken doe je in een speciale rookkast buiten. Zo’n kast is een aardige investering en dan heb je ook nog 4 manieren om koud te roken. Ik houd het daarom bij warm roken. Bij warm roken  gaart je product en krijgt het een rooksmaak. Maar de houdbaarheid is korter dan bij koud roken. Producten die koud gerookt worden (temperatuur 10-25 graden)zijn dus langer houdbaar, dit kan wel oplopen tot maanden. Warm gerookte knoflook kun je in een tupperware in de koelkast een paar weken bewaren.

Stap 4: Roken maar!

Zet je rookpan klaar, doe 1 el rookmot op de bodem van de pan. Leg het rooster er in en leg je knoflookbollen op het rooster. Zet de deksel half op de pan en zet hem op een middelhoog vuur. Doordat de pan goed warm wordt gaat de rookmot smeulen. Zodra je de rook ziet en ruikt! die je de deksel op de pan. Laat de pan 15-20 minuten staan. Warm de bollen knoflook goed door. Ze worden dan zacht, maar door de hoge temperatuur (boven de 85 graden) heb je minder kans op botulisme. Dat is een bacterie die een gif uitscheidt waar je behoorlijk ziek van kan worden. De kans is suuuuuuperklein, maar knoflook is wel gevoelig voor botulisme. Boven de 85 graden krijgt deze bacterie het heel moeilijk.

gerookte knoflook

gerookte knoflook

Gerookte knoflook

Het eindresultaat! Dit zijn mijn bollen gerookte knoflook. Let wel omdat ik warm rook zijn de teentjes gegaard en dus zacht geworden. Bij de strengen die je op de markt koopt zijn de tenen nog hard omdat deze altijd koud gerookt zijn. Dat is ivm de houdbaarheid! De bollen die ik maak bewaar ik altijd in een afgesloten tupperwarebak in de koelkast!

Gerookte knoflook

Nog meer leren over conserveren en de diverse andere technieken zoals inmaken, wecken, drogen, fermenteren en pekelen? Doe dan mee aan mijn workshop conserveren komend weekeinde, zaterdagmiddag 24 maart. Of op 21 april, 9 juni, 7 juli of 29 september op de biologische boerderij van Hoeve Ravenstein in Baarn. 

Hoeve Ravenstein

Hoeve Ravenstein

TG Facebook Comments

21.03.2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.