Bestel Het Hollands Maandkookboek
Welkom in mijn Hollandse keuken
Makkelijk en betaalbaar koken met de lekkerste, verse Hollandse producten.
Kookworkshops 2021
Alle workshops zijn ivm Corona voorlopig geannuleerd!
De workshop Conserveren
We gaan de hele middag aan de slag op Hoeve Ravenstein in Baarn. We maken o.a. chutney, kimchi, kaas, groenten op zoetzuur en een likeur. Je krijgt een lunch, koffie en thee en je neemt je zelfgemaakte eten mee naar huis! Kosten €64,95
Workshop Verse pasta maken
Leer 3 soorten pastadeeg bereiden, diverse pastavormen maken, pasta vullen en bijpassende sauzen maken. En ik leg ik je de 10 pasta-geboden van Italië uit! We eten de pasta gezamenlijk op en na afloop krijg je mijn kookboek mee naar huis. Alles incl. voor €64,95.
Je kunt je voorlopig opgeven voor de workshops, dan krijg je een mail zodra de nieuwe data bekend zijn.
Hi, ik ben Annemieke
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. Die bovendien niet duur hoeft te zijn, want seizoensgroenten van dichtbij zijn lekker goedkoop. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve recepten met je. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).
Vind hier het recept dat je zoekt!
Instagram
Volg Mijn Hollandse Keuken
Verskalender van deze maand
Groenten
Aardappel
Andijvie
Broccoli
Bosui
Chinese kool
Peulen
Sla
Snijbiet
Snijbonen
Sperziebonen
Spitskool
Tuinbonen
Venkel
Ui
Witte kool
Wortel
Zomerbietjes
Fruit:
Aardbeien
Pruimen
Rode bessen
Tags
aardappelpuree aardbeientaart Amsterdams ansjovis appel appeltaart bloemkool boerenkool bospeen citroenmelisse courgette gebakken courgette gepofte aardappel Geroosterde groenten met brood Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi granola groenten in tomatensaus groentewok hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek lasagne muffins Pasta pastinaak Piccalilly pompoen ravioli salade salie scones soep spinazie suikervrij tomaten wortel zure bommenMijn favorieten
-
Zie hier de recenste berichten
- Oma’s appeltaart januari 20, 2021
- Zoete kerstboompjes december 25, 2020
- Zelf wildzwijn saus maken december 9, 2020
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
Vandaag vertel ik je op Weck Woensdag alles over het fermenteren van kool in het kader van: Hoe maak je zuurkool? Nu denk je misschien waarom zou ik dat doen, die uit een pakje of het zuurkoolvat is toch prima? Nee, de zelfgemaakte is echt veel lekkerder. Niet zo zuur, eerder fris van smaak. Bovendien is het door al die levende bacteriën nog veel gezonder voor je. Twee jaar geleden ben ik voor het eerst zelf zuurkool gaan maken. Ik was dolenthousiast over het resultaat. Gelukkig maar, want eigenlijk was zuurkool tot dan niet echt mijn favoriete groente. Sinds ik hem zelf maak ben ik er wel weer dol op. Inmiddels maak ik hem niet alleen meer van witte kool, maar ook van Chinese kool en rode kool. En natuurlijk maak ik ook kimchi, maar dat is een ander verhaal. Dat leer je tijdens mijn workshops Conserveren.
Hoe maak je zuurkool?
Wat heb je nodig om zelf zuurkool te maken?
Er zijn allerlei speciale potten, grote groenteschaven en houten stampers op de markt om zelf zuurkool te kunnen maken. Super leuk, maar ook kostbaar. Gelukkig heb je deze niet per se nodig. Ik laat je dan ook de goedkoopste methode zien. Je hoeft in principe niets aan te schaffen. Heb je de smaak hierna te pakken dan kun je altijd nog de speciale spullen aanschaffen. Dat kan tot nu toe trouwens alleen via gespecialiseerde winkels op internet. De betere kookwinkels verkopen deze spullen, gek genoeg, niet. Zelfs niet via internet. Maar goed wij gaan gewoon lekker goedkoop aan de slag.
Je hebt nodig aan materialen:
1 brandschone plastic emmer
een gewone schaaf
een houten stamper of een gevuld petflesje
een boterhamzakje
water
zout
Ingrediënten
witte kool, spitskool, rode kool of Chinese kool
zout
laurierblaadjes
jeneverbessen
komijnzaadjes
Bereiding
Snijd eerst de kool in vieren. Haal dan het middelste witte, harde deel schuin van de kwarten af.
Snijd deze kwarten vervolgens op een groenteschaaf in fijne repen. Zo fijn mogelijk als je maar kan, dat scheelt daarna veel werk.
Weeg het zout af. Je hebt per kilo kool 15 gram keukenzout nodig.
Leg een hand vol koolrepen op de bodem van de emmer. Strooi daar wat zout overheen.
Zo, en nu is het stampen geblazen. De truc is namelijk dat je de kool fijn gaat stampen om het vocht uit de kool te halen. Het is de bedoeling dat de kool helemaal onder zijn eigen sap komt te staan. Dat sap zit vol melkzuurbacteriën en die gaan straks de fermentatie met het zout aan. Bij gebrek aan een grote houten stamper, deed ik dat eerst met een plastic waterfles. Maak die tevoren wel even goed schoon zodat er geen verkeerde bacteriën in je kool komen. Dat is best even doorstampen kan ik je vertellen….Inmiddels heb ik bij de kringloop gelukkig, voor bijna nop, een grote houten stamper gevonden.

Zo stampte ik vroeger met een petfles water.

Zo stamp ik nu met deze houten stamper van de kringloop.
Heb je aardig wat sap uit de kool gestampt? Breng dan een nieuw laagje kool met zout aan en stamp weer door. Herhaal dit totdat je door je kool heen bent.
Voeg dan de kruiden en specerijen toe. 2 laurierblaadjes, 4 jeneverbessen en een handje vol komijnzaadjes. Roer alles met een schone lepel goed door elkaar en zorg ervoor dat alle kool onder het sap staat. Zorg dat je emmer of pot halfvol komt met kool. Bij de fermentatie komt gas vrij en dat moet wel de ruimte hebben.
Bijna klaar….
Vul nu een boterhamzakje met wat pekelwater. Dat is water met zout er in opgelost. De verhouding die ik gebruik is 25 gr zout oplaten lossen (roeren) in 1 liter water. Dit doe je in het zakje, knoop hem dicht en leg dit op de kool. Doe de emmer dicht en zet deze warm weg. Bij de verwarming of cv ketel bijvoorbeeld. Laat een weekje fermenteren. het gaat waarschijnlijk borrelen, dus maak elke dag je emmertje open zodat er wat lucht uit kan.
Verhuis de emmer na 7 dagen naar de veel koelere gang of kelder. Daar moet hij nu 2 weken blijven staan.
Ruik je na deze 2 weken een lekkere friszure geur en ziet de kool er prima uit? Dan is het gelukt! Ruikt het naar rotte eieren en zie je schimmel? Dan heb je iets niet goed gedaan en zou ik het hele zaakje weggooien.
Bij mij zag het er na 3 weken zo uit. Het rook lekker friszuur. Ik zette het in de koelkast en maakte er een heerlijk gerecht mee. Uiteraard niet de winterse zuurkoolschotel met worst maar iets heel anders. Wat dat hoor je binnenkort!
Denk jij, nou leuk, maar kan dit niet sneller? Jawel hoor, er zijn ook groenten die je in kleinere hoeveelheden kunt fermenteren en die sneller te eten zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is het Koreaanse groentegerecht Kimchi. Die maken we tijdens de workshop conserveren. Op 9 juni, 7 juli en 29 september kun je nog meedoen.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.