IMG_1202

Deze overheerlijke Italiaanse koekjes eet ik altijd tijdens mijn zomervakantie in Italië. Maar aangezien de Italiaanse vakantie van dit jaar nog ver weg is, breng ik mezelf thuis alvast in vakantiesferen met cantuccini. Ik vind ze vooral lekker na een goede maaltijd bij een koffie en een likeurtje. Ja, de Dolce Vita is ook aan mij besteed hoor! De Cantuccini koekjes zijn trouwens ook in de winkel te koop (in ieder geval bij Jumbo) en ook helemaal niet slecht, maar er gaat niets boven zelf maken. Want dan kun je er lekker je eigen smaak aan geven. En daar lenen deze koekjes zich uitstekend voor. 

Recept cantuccini

Nou vind ik het enige nadeel van Cantuccini koekjes dat ze keihard zijn. Dat harde komt omdat ze twee keer gebakken worden. In mijn recept bak ik ze daarom slechts één keer, zodat ze wat zachter blijven.  Het voordeel van de koekjes is dat je geen boter maar zonnebloemolie gebruikt.De melk heb ik vervangen door ongezoete sojamelk, dus zo zijn ze ook nog eens lactosevrij. Wel zo handig met mijn lactose-intolerantie. Tot slot zijn de Toscaanse Cantuccini eigenlijk gemaakt met amandelen, maar aangezien ik afgelopen najaar een enorme voorraad hazelnoten heb geraapt, maak ik ze met hazelnoten. En met citroen, want dat is goed voor de Italiaanse sfeer.

 

Dit heb je nodig voor één koekjestrommel vol Cantuccini:

250 gr zelfrijzend bakmeel

snufje zout

snufje kaneel

2 eieren

100 gr suiker

1 vanillepeul

rasp van 2 citroenen

50 ml zonnebloemolie

50 ml  ongezoete sojamelk (of gewone melk)

100 gr grof gehakte hazelnoten

IMG_1205

Zo maak je de koekjes:

1)Verwarm de oven voor op 160 °C.

2)Snijd de vanillepeul open en schraap met een mesje de merg eruit.

3)Meng dit samen met het zelfrijzend bakmeel, de suiker, hazelnoten, snufje zout, snufje kaneel en de citroenrasp. Let er bij het raspen van de citroen wel op dat je alleen het gele deel van de schil raspt en niet het witte, want dat is erg bitter!

4) Klop de eieren los. Voeg olie, (soja)melk toe aan de eieren.  Klop nogmaals goed door. Voeg dit toe aan het bakmeel.

5)Kneed alles goed door elkaar.

6)Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm elk stuk tot een staaf met een doorsnee van circa 3 cm.

7)Leg de staven op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de staven in circa 30-40 minuten goudbruin.

8)Laat ze afkoelen in de oven. En snijd ze tot slot in plakjes van 1,5 cm.

9) Wil je de oorspronkelijke harde koekjes? Neem de staven dan na 25-30 minuten uit de oven en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Snijd de staven met een mes in schuine plakjes. Leg de plakjes nog circa 10 minuten in de oven. Draai ze om en bak nog eens 10 minuten. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.

IMG_1208

TG Facebook Comments

09.07.2015
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.