-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Het is Hollandse donderdag! En ik wil het met je hebben over boterkoek! Want, wie kent het niet. Het is oer Hollands, op het oog een heel simpele koek, maar voor de echt lekkere koek is het zaak om goed de receptuur te volgen. Gewoon in de supermarkt kopen? Nou dat kan, maar het heeft niets te maken met zelfgemaakte boterkoek van echte roomboter. Beetje knapperig aan de buitenkant en lekker zacht van binnen. Heerlijk bij een kop Hollandse koffie. En tja die calorieën die nemen we maar even voor lief toch?
Hoe maak je zelf echte boterkoek?
Typisch Hollands
Je zou het wellicht niet zeggen, maar als er iets typisch Hollands is, dan is het wel boterkoek. Zelfs in de landen om ons heen hebben ze hem niet. In België is boterkoek iets dat meer lijkt op onze koffiekoeken. En in de Joodse keuken, waar de koek waarschijnlijk uit ontstaan is, horen er gembersnippers op.
De volkskeuken
De koek bestaat uit slechts 3-4 ingrediënten: Roomboter, suiker, bloem en een snufje zout. Lekker zoet en goedkoop dus. Het wordt dan ook echt gezien als iets uit de Hollandse volkskeuken en heeft niets met de ingewikkelder gebakssoorten te maken. Waar de koek precies vandaan komt is niet bekend, maar volgens het kookboek ‘De Joodse keuken’ van Claudia Roden zijn het de Joden uit Spanje en Portugal geweest die het in de 17e en 18e eeuw meenamen naar Nederland. Niet dat er toen officiële recepten waren. Die duiken pas in de jaren ’30 van de vorige eeuw op in kookboeken.
Roomboter
Het was Johannes van Dam die bepaalde dat de koek alleen met roomboter gemaakt mocht worden. Daarmee valt al veel boterkoek uit de supermarkt dus af…
De supermarkt werkt vaak met de goedkopere boters en zet liever niet al te hoge vetgehaltes op de verpakking. Dus gebruikt ze vaak geen roomboter. Maar, als je voor smaak gaat is het toch echt lekkerder om voor roomboter te gaan. En als je iets wil simpels wil maken waar praktisch iedereen dol op is, dan zit je met boterkoek goed. Wat je wel echt nodig hebt is zo’n handige boterkoekvorm. Je vindt ze makkelijk bij de kringloopwinkels. Het zijn van die ondiepe, ronde taartvormen met zo’n ronddraaiend mes op de bodem.
Maar wat is echte boterkoek precies?
Niet die harde ronde dingen die je in de supermarkt vindt. Ook niet die kleine reepjes koek in plastic verpakt.
Nu is de grap bij ogenschijnlijk simpel te maken producten altijd dat het toch tegenvalt om het echt goed te krijgen. Dat geldt ook voor boterkoek. Het binnenste moet namelijk heel zacht blijven en de buitenkant mag iets krokant zijn en moet gelijk van kleur zijn. Dat is dus lastig bakken qua temperatuur en je moet heel goed op de verhoudingen boter, suiker en bloem letten. En de oven mag echt niet warmer worden dan 180 graden, anders krijg je snel een te harde koek. En tenslotte komt er bij echte boterkoek geen ei aan te pas, behalve dan om de bovenkant mee in te smeren voor een mooi bruin laagje. Niet te dik, want dan wordt het zo’n los velletje en dat is ook niet lekker.
Hoe maak je boterkoek?
Neem 250 gr suiker, 350 gr gezouten roomboter en 350 gr bloem in gelijke verhoudingen. Ietsje minder suiker mag ook.
Meng de boter en witte basterdsuiker met een snufje zout.
Zeef dan de bloem boven en meng dat snel door de boter. Kneed de boter met je handen door de bloem en suiker.
Een beetje citroenrasp zorgt voor extra smaak, maar hoeft niet.
Doe het deeg in de vorm. Druk het goed plat.
Maak met een mes een mooi ruitmotief in de bovenkant van de koek.
Kluts een ei in een kommetjes en bestrijk de bovenkant van de koek met een kwastje in met ei. Bak de koek dan 30-40 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.
Laat de koek helemaal afkoelen voordat je hem opeet.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.