-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Het is weer Woensdag Weckdag en vandaag deel ik een gouwe ouwe recept voor atjar tjampoer met je. Atjar is een Indonesisch tafelzuur op basis van azijn en een groente waaraan nog allerlei ingrediënten zijn toegevoegd zoals olie, zout, suiker en Indische kruiden. Als er meerdere groenten gebruikt worden heet het atjar tjampoer. Je hebt allemaal wel eens zo’n moment dat er ontzettend veel ‘aangebroken’ groenten in je koelkast liggen, die je al wel deels gebruikt hebt, maar waarvan de andere helft op een nieuwe bereiding ligt te wachten. Ik had een halve Chinese kool, wortels en wat paprika. Een prima voorraad om een potje pickles of atjar te maken. Want, ik ben dol op de Indonesische keuken en zo’n potje komt dus altijd wel van pas. Het is ook nog eens duurzaam, want mijn restjes groenten gooi ik nu niet weg. En de atjar tjampoer uit de supermarkt vind ik veel te zuur en vaak zit daar een berg suiker en foute E-nummers in. Nee, die maken we dus lekker zelf.
Recept Atjar Tjampoer
Wat heb je nodig voor 2 potten atjar tjampoer?
500 gr groenten naar keuze zoals chinese kool, boontjes, wortel, paprika en bloemkool of broccoli
2 uien
2 tenen knoflook
1 tl sambal
1/2 tl laos – 1/2 tl djahé – 1/2 el kurkuma – 1/2 el mosterdpoeder
25 gr suiker
1/2 lt natuurazijn
1/2 lt water
Bereiding
Was eerst de groenten en rasp ze grof of snijd ze heel fijn.
Pel dan de uien en de knoflooktenen en snipper ze fijn.
Verwarm vervolgens een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg dan alle specerijen en 1 eetlepel water toe. Roer dit even goed door.
Doe dan na een minuut ook alle geraspte groenten erbij en roer even om.
Giet de azijn en water over de groenten en kook het geheel op.
Zet dan het vuur zachter en laat alles 10 minuten pruttelen
Proef de groenten en voeg naar smaak evt. meer suiker, zout of specerijen toe (het is maar net wat je eigen voorkeur is, dat is zo handig van zelf maken!!)
Kook alles nog even op, draai het vuur uit en doe de atjar in gesteriliseerde potten (lege glazen jampotten 10 minuten koken met water)
Zet de gevulde potten op zijn kop weg op een theedoek en laat ze afkoelen
Zet ze daarna weer rechtop en laat de potten even een weekje staan zodat alle smaken lekker in kunnen trekken.
Ongeopend zijn de potten maanden houdbaar.
Geopend ongeveer een week in de koelkast.
Wecken
Je kunt de potten atjar ook nog wecken. Doe dat direct nadat je de potten gevuld hebt. Je zet ze dan in een grote kookpan, leg onderin een theedoek, zet de potten er op. Vul de pan met heet water en laat deze anderhalf uur koken. Haal daarna de potten uit het hete water en laat ze afkoelen. Je atjar is nu jarenlang houdbaar.
En weet je wat zo leuk is? Met een leuk etiket er op en een leuk papiertje of stofje op de deksel heb je een lekker en origineel cadeau.

Potje zelfgemaakte atjar tjampoer
Wil je nog meer van deze heerlijke inmaakrecepten leren maken?
Kom dan naar de workshop conserveren. Op zaterdag 24 maart gaat de eerste van start! Op mijn workshop-pagina vind je ook e andere data van dit jaar.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.