-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Het is weer Woensdag Weckdag en vandaag deel ik een gouwe ouwe recept voor atjar tjampoer met je. Atjar is een Indonesisch tafelzuur op basis van azijn en een groente waaraan nog allerlei ingrediënten zijn toegevoegd zoals olie, zout, suiker en Indische kruiden. Als er meerdere groenten gebruikt worden heet het atjar tjampoer. Je hebt allemaal wel eens zo’n moment dat er ontzettend veel ‘aangebroken’ groenten in je koelkast liggen, die je al wel deels gebruikt hebt, maar waarvan de andere helft op een nieuwe bereiding ligt te wachten. Ik had een halve Chinese kool, wortels en wat paprika. Een prima voorraad om een potje pickles of atjar te maken. Want, ik ben dol op de Indonesische keuken en zo’n potje komt dus altijd wel van pas. Het is ook nog eens duurzaam, want mijn restjes groenten gooi ik nu niet weg. En de atjar tjampoer uit de supermarkt vind ik veel te zuur en vaak zit daar een berg suiker en foute E-nummers in. Nee, die maken we dus lekker zelf.
Recept Atjar Tjampoer
Wat heb je nodig voor 2 potten atjar tjampoer?
500 gr groenten naar keuze zoals chinese kool, boontjes, wortel, paprika en bloemkool of broccoli
2 uien
2 tenen knoflook
1 tl sambal
1/2 tl laos – 1/2 tl djahé – 1/2 el kurkuma – 1/2 el mosterdpoeder
25 gr suiker
1/2 lt natuurazijn
1/2 lt water
Bereiding
Was eerst de groenten en rasp ze grof of snijd ze heel fijn.
Pel dan de uien en de knoflooktenen en snipper ze fijn.
Verwarm vervolgens een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg dan alle specerijen en 1 eetlepel water toe. Roer dit even goed door.
Doe dan na een minuut ook alle geraspte groenten erbij en roer even om.
Giet de azijn en water over de groenten en kook het geheel op.
Zet dan het vuur zachter en laat alles 10 minuten pruttelen
Proef de groenten en voeg naar smaak evt. meer suiker, zout of specerijen toe (het is maar net wat je eigen voorkeur is, dat is zo handig van zelf maken!!)
Kook alles nog even op, draai het vuur uit en doe de atjar in gesteriliseerde potten (lege glazen jampotten 10 minuten koken met water)
Zet de gevulde potten op zijn kop weg op een theedoek en laat ze afkoelen
Zet ze daarna weer rechtop en laat de potten even een weekje staan zodat alle smaken lekker in kunnen trekken.
Ongeopend zijn de potten maanden houdbaar.
Geopend ongeveer een week in de koelkast.
Wecken
Je kunt de potten atjar ook nog wecken. Doe dat direct nadat je de potten gevuld hebt. Je zet ze dan in een grote kookpan, leg onderin een theedoek, zet de potten er op. Vul de pan met heet water en laat deze anderhalf uur koken. Haal daarna de potten uit het hete water en laat ze afkoelen. Je atjar is nu jarenlang houdbaar.
En weet je wat zo leuk is? Met een leuk etiket er op en een leuk papiertje of stofje op de deksel heb je een lekker en origineel cadeau.

Potje zelfgemaakte atjar tjampoer
Wil je nog meer van deze heerlijke inmaakrecepten leren maken?
Kom dan naar de workshop conserveren. Op zaterdag 24 maart gaat de eerste van start! Op mijn workshop-pagina vind je ook e andere data van dit jaar.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.