atjar tjampoer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is weer Woensdag Weckdag en vandaag deel ik een gouwe ouwe recept voor atjar tjampoer met je. Atjar is een Indonesisch tafelzuur op basis van azijn en een groente waaraan nog allerlei ingrediënten zijn toegevoegd zoals olie, zout, suiker en Indische kruiden. Als er meerdere groenten gebruikt worden heet het atjar tjampoer. Je hebt allemaal wel eens zo’n moment dat er ontzettend veel ‘aangebroken’ groenten in je koelkast liggen, die je al wel deels gebruikt hebt, woensdag weckdagmaar waarvan de andere helft op een nieuwe bereiding ligt te wachten. Ik had een halve Chinese kool, wortels en wat paprika. Een prima voorraad om een potje pickles of atjar te maken. Want, ik ben dol op de Indonesische keuken en zo’n potje komt dus altijd wel van pas. Het is ook nog eens duurzaam, want mijn restjes groenten gooi ik nu niet weg. En de atjar tjampoer uit de supermarkt vind ik veel te zuur en vaak zit daar een berg suiker en foute E-nummers in. Nee, die maken we dus lekker zelf. 

 

 

Recept Atjar Tjampoer

atjar tjampoer

 

Wat heb je nodig voor 2 potten atjar tjampoer?

500 gr groenten naar keuze zoals chinese kool, boontjes, wortel, paprika en bloemkool of broccoli

2 uien

2 tenen knoflook

1 tl sambal

1/2 tl laos – 1/2 tl djahé – 1/2 el kurkuma – 1/2 el mosterdpoeder

25 gr suiker

1/2 lt natuurazijn

1/2 lt water

Bereiding

Was eerst de groenten en rasp ze grof of snijd ze heel fijn.

Pel dan de uien en de knoflooktenen en snipper ze fijn.

Verwarm vervolgens een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook.

Voeg dan alle specerijen en 1 eetlepel water toe. Roer dit even goed door.

Doe dan na een minuut ook alle geraspte groenten erbij en roer even om.

Giet de azijn en water over de groenten en kook het geheel op.

Zet dan het vuur zachter en laat alles 10 minuten pruttelen

Proef de groenten en voeg naar smaak evt. meer suiker, zout of specerijen toe (het is maar net wat je eigen voorkeur is, dat is zo handig van zelf maken!!)

Kook alles nog even op, draai het vuur uit en doe de atjar in gesteriliseerde potten (lege glazen jampotten 10 minuten koken met water)

Zet de gevulde potten op zijn kop weg op een theedoek en laat ze afkoelen

Zet ze daarna weer rechtop en laat de potten even een weekje staan zodat alle smaken lekker in kunnen trekken.

Ongeopend zijn de potten maanden houdbaar.

Geopend ongeveer een week in de koelkast.

Wecken

Je kunt de potten atjar ook nog wecken. Doe dat direct nadat je de potten gevuld hebt. Je zet ze dan in een grote kookpan, leg onderin een theedoek, zet de potten er op. Vul de pan met heet water en laat deze anderhalf uur koken. Haal daarna de potten uit het hete water en laat ze afkoelen. Je atjar is nu jarenlang houdbaar.

En weet je wat zo leuk is? Met een leuk etiket er op en een leuk papiertje of stofje op de deksel heb je een lekker en origineel cadeau.

 

Potje zelfgemaakte atjar tjampoer

Potje zelfgemaakte atjar tjampoer

 

 

Wil je nog meer van deze heerlijke inmaakrecepten leren maken?

Kom dan naar de workshop conserveren. Op zaterdag 24 maart gaat de eerste van start! Op mijn workshop-pagina vind je ook e andere data van dit jaar.

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

14.03.2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.