aardbeienvlaatjes

Hoe maak je zelf aardbeienvlaatjes? Nou da’s eigenlijk best simpel en echt verrukkelijk. In de winkel zijn de vlaatjes behoorlijk duur dus waarom zou je ze niet lekker zelf maken. geeft meteen een heerlijk voorjaarsgevoel. Eindelijk liggen de Hollandse aardbeien bij de groenteboer. De zomerkoninkjes komen nog uit de kas, maar lekker zijn ze! Ik kocht dus meteen 2 grote dozen. Thuis aten we direct 1 bak aardbeien op. De tweede doos heb ik net weten te redden om er deze vlaatjes mee te maken. Super simpel en snel. Dus ga ook lekker aan de slag en serveer ze vanavond na het diner. En als ze dan thuis raar opkijken zeg je: ” Gewoon omdat het kan.” 

Recept aardbeienvlaatjes

 

aardbeienvlaatjesIngrediënten

200 gr bloem

80 gr suiker

snuf zout

100 gr koude boter

1 ei

aardbeienjam

doosje aardbeien

poedersuiker

Extra: 4 taartvormpjes en een deegroller

 

 

Bereiding

meng de bloem met de suiker en het snufje zout.

Doe het ei erbij en roer even door.

Voeg de boterblokjes toe en kneed met schone handen door de bloem tot je een stevige bal hebt.

Verpak het deeg in plastic folie en leg het 30-60 minuten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koeling, rol het uit met de deegroller en bekleed daar de vier vormpjes mee. Het deeg dat je mogelijk over hebt doe je ook in de oven, dan heb je heerlijke koekjes.

Doe de vormpjes deeg 20 minuten in de oven. Haal ze er dan uit en laat ze afkoelen.

Was vervolgens de aardbeien en snijd ze in plakjes.

Vul dan de vormpjes met de aardbeienjam (vanillevla is ook lekker) en de aardbeien.

Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en serveer direct. Smullen maar!

 

Nog even over de Hollandse aardbei…

Van oudsher is het aardbeienseizoen maar heel kort, zo’n week of 6. Van (half) juni tot (eind) juli. Nu komen de Hollandse aardbeien in april al in de winkels. Deze vroege aardbeien komen nog uit de kas. Vanaf juni, afhankelijk van het weer, zijn de aardbeien die buiten in de volle grond groeien rijp. Deze zijn over het algemeen zoeter van smaak en roder van kleur. Deze buitenoogst gaat door tot september. Er zijn honderden aardbeienrassen. De populairste aardbei is wel de Elsanta. Die is goed van smaak en ook lekker stevig waardoor hij het transport goed kan doorstaan. Volgens kenners is de Lambada echter de allerlekkerste aardbei. Maar deze is wat duurder omdat hij heel kwetsbaar is. Jammer genoeg vertellen de meeste groenteboeren je nooit welke soort  ze verkopen. En als je er naar vraagt weten ze het meestal niet. Ik weet het toevallig omdat ik ooit voor het programma Melk en Honing een reportage maakte over de Lambada-aardbeien.

IMG_2774

In het Hollands Maandkookboek staat trouwens ook een heerlijke salade staat met aardbeien. Dat kan dus ook! Je kunt hem bestellen in mijn shop

TG Facebook Comments

20.04.2018
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.