-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Tot ongeveer drie jaar geleden dacht ik nog dat bouillonblokjes onschuldige en handige hulpjes in de keuken waren. Tot ik het boek ‘de boodschappencoach’ van Ralph Moorman las. In dit boekje legt voedingsexpert Ralph Moorman uit welke spullen uit de supermarkt wel goed voor je zijn en welke niet. Dat doet hij op basis van E-nummers. En zo las ik dat bouillonblokjes helemaal niet zo onschuldig zijn, want in al die blokjes zit E621 ofwel de smaakversterker’ natrium glutamaat’. Het geeft de smaak umami, die ook in chips en andere hartige producten zit. Dankzij E621 kan de fabrikant volgens Ralph besparen op relatief dure kruiden en specerijen, die je normaal in je zelf getrokken bouillon doet. Het grote gevaar van E621 zit volgens hem in het feit dat je het door kan blijven eten en dat het dus kan leiden tot overgewicht. Andere voedselexperts gaan nog verder dan Ralph. Zo beweert Dr. Russel Blaylock, een belangrijke Amerikaanse neurochirurg en voedingsdeskundige, dat natrium-glutamaat je zenuwcellen aantast en kankerverwekkend is. Zo, dat hakt er aardig in. Om die reden zijn er dan ook steeds meer mensen die E-nummer 621 vermijden. Hoewel ik ook wel weer sceptisch ben over al deze bangmakerij, die voor mij als consument toch moeilijk te controleren valt op waarheid, weet ik één ding wel zeker. Zelfgemaakte bouillon is honderdduizend keer lekkerder dan bouillon van een bouillonblokje. Mijn diepvries ligt er dan ook vol mee. Maar, er is wel eens zo’n moment, bijvoorbeeld als je bezoek krijgt, dat je soep wil maken, maar niet genoeg verse bouillon meer in huis hebt. Soep uit zak of blik komt mijn huis niet in en die vieze zoute blokjes ook niet. Tja, wat doe je dan? Dan maak je zelf bouillonblokjes. Eerlijk is eerlijk, het is aardig bewerkelijk, maar lekker en reuzehandig.
Recept home made bouillonblokjes
Ingrediënten
1 eetlepel venkelzaad
2 gedroogde pepertjes
1/2 eetlepel peperkorrels
2 eetlepels korianderzaad
400 gram ui
150 gr knolselderij
100 gram prei
200 gram winterwortel
100 gram bleekselderij (komt nu niet uit Nederland)
100 gram venkel (komt nu niet uit Nederland)
1/2 bol knoflook
5 takken tijm
5 takken rozemarijn
1 bosje peterselie
1 bosje lavas
1 bosje selderij
50 gram zeezout
Bereiding
Zet de oven aan op 100 graden
Maal de specerijen fijn.
Was en snijd de groenten in grove stukken
Knip de kruiden fijn.
Doe alles bij elkaar en maal het met een staafmixer of keukenmachine tot een hele fijne pulp.
Bekleed een bakblik met bakpapier. En smeer de massa heel dun uit.
Zet minimaal 5 uur in de oven op 100 graden.
Houdt de deur op een kier zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen. Dat is belangrijk voor het droogproces.
Haal het goedje uit de oven en laat het mengsel afkoelen in de keukenmachine. Draai het goedje nog een keer in de keukenmachine.
Vul nu een gesteriliseerd jampotje (potje met deksel 10 minuten in water met wat soda koken en op zijn kop op een schone handdoek laten afkoelen)met het mengsel.
Je kunt het mengsel een paar weken bewaren in de koelkast.
Je kunt het ook in een ijsblokjesvorm doen. In de diepvries blijft het een jaar lang goed.
Als je nu bouillon wilt maken neem je twee grote eetlepels van deze massa op 1 liter water. Doe er naar smaak nog zout en peper bij. De bouillon is niet alleen lekker om een soep mee te maken, maar is ook een heerlijke basis voor sauzen en ik kook het mee met aardappelen en groenten in plaats van zout.

Je kunt het bouillonpoeder ook los in een schone pot bewaren.
Hoe vermijd je E621?
O ja, en ben je nu erg geschrokken van E621 en wil je producten kopen waar het zeker niet in zit? Dan geef ik hierbij een lijstje van benamingen die de fabrikanten ook gebruiken voor E621 is. Zo kunnen ze jou niet meer voor de gek houden. Overigens zit dit dus vooral in soepen, kant en klaar maaltijden, snoep, chips, worst, vleeswaren, frites, frikandellen, borrelnoten en kant en klare bouillonblokjes.
- mononatriumglutamaat
- glutamaat
- glutamaatzuur
- plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten
- gehydrogeneerde eiwitten
- calcium- of natriumcaseinaat
- toegevoegde gist
- gistextract
- monokaliumglutamaat
- moutextracten voor voedingsdoeleinden
- moutaroma’s
- kunstmatige aroma’s
- natuurlijke aroma’s
- natuurlijke aroma’s van kip of varken
- specerijenextracten
- eiwitten uit tarwe
- ‘overige kruiden of specerijen’
- maltodextrine
TG Facebook Comments
5 reacties
You must be logged in to post a comment.
Super tip !
Volgens mij kun je het “prutje” ook zonder zo lang te drogen in de oven invriezen, in blokjes
Of je doet het prutje met wat water in een pannetje dat je au bain marie goed warm laat worden (100 gr max dus) en daarna in een pot met een laagje olie erboven. Olie is ook eventueel toe te voegen in het pannetje met prutje. De olie zal dan bovernop het prutje zorgen voor luchtafdichting waardoor het niet slecht wordt
Beste MP,
Dank voor je reactie. Je kunt proberen ‘het prutje’ minder lang te laten drogen, maar de smaak zal minder intens zijn. Door het drogen haal je het water uit de kruiden en groenten en neemt de smaak toe. Dat is een deel van de hele truc, zeg maar. Uiteraard kun je het ook onder olie bewaren. Dat is een prima conserveertechniek. Het maakt het alleen iets ingewikkelder.
Heb je enig idee hoe ik dit kan doen met een oven die uitgaat zodra de deur open gaat? vrgr Maya
Hi Maya,
Je kunt het ook proberen met de deur dicht. Maar ik zou het eerst proberen met tussenpozen. Dus 2,5 uur de oven aan met dichte deur. Tussendoor af laten koelen met de deur open en dan weer 2,5 uur de oven aan. En dan weer af laten koelen met de deur open. Ik kan niet garanderen dat het werkt. Maar ik zou het in jouw situatie wel proberen. Succes!