bouillonblokje

Tot ongeveer drie jaar geleden dacht ik nog dat bouillonblokjes onschuldige en handige hulpjes in de keuken waren. Tot ik het boek ‘de boodschappencoach’ van Ralph Moorman las. In dit boekje legt voedingsexpert Ralph Moorman uit welke spullen uit de supermarkt wel goed voor je zijn en welke niet. Dat doet hij op basis van E-nummers. En zo las ik dat bouillonblokjes helemaal niet zo onschuldig zijn, want in al die blokjes zit E621 ofwel de smaakversterker’ natrium glutamaat’. Het geeft de smaak umami, die ook in chips en andere hartige producten zit. Dankzij E621 kan de fabrikant volgens Ralph besparen op relatief dure kruiden en specerijen, die je normaal in je zelf getrokken bouillon doet. Het grote gevaar van E621 zit volgens hem in het feit dat je het door kan blijven eten en dat het dus kan leiden tot overgewicht. Andere voedselexperts gaan nog verder dan Ralph. Zo beweert Dr. Russel Blaylock, een belangrijke Amerikaanse neurochirurg en voedingsdeskundige, dat natrium-glutamaat je zenuwcellen aantast en kankerverwekkend is. Zo, dat hakt er aardig in. Om die reden zijn er dan ook steeds meer mensen die E-nummer 621 vermijden. Hoewel ik ook wel weer sceptisch ben over al deze bangmakerij, die voor mij als consument toch moeilijk te controleren valt op waarheid, weet ik één ding wel zeker. Zelfgemaakte bouillon is honderdduizend keer lekkerder dan bouillon van een bouillonblokje. Mijn diepvries ligt er dan ook vol mee. Maar, er is wel eens zo’n moment, bijvoorbeeld als je bezoek krijgt, dat je soep wil maken, maar niet genoeg verse bouillon meer in huis hebt. Soep uit zak of blik komt mijn huis niet in en die vieze zoute blokjes ook niet. Tja, wat doe je dan? Dan maak je zelf bouillonblokjes. Eerlijk is eerlijk, het is aardig bewerkelijk, maar lekker en reuzehandig.

bouillonblokje

Recept home made bouillonblokjes

Ingrediënten

1 eetlepel venkelzaad

2 gedroogde pepertjes

1/2 eetlepel peperkorrels

2 eetlepels korianderzaad

400 gram ui

150 gr knolselderij

100 gram prei

200 gram winterwortel

100 gram bleekselderij

 (komt nu niet uit Nederland)

100 gram venkel

 (komt nu niet uit Nederland)

1/2 bol knoflook

5 takken tijm

5 takken rozemarijn

1 bosje peterselie

1 bosje lavas

1 bosje selderij

50 gram zeezout

bouillonblokje

Bereiding

Zet de oven aan op 100 graden

Maal de specerijen fijn.

Was en snijd de groenten in grove stukken

Knip de kruiden fijn.

Doe alles bij elkaar en maal het met een staafmixer of keukenmachine tot een hele fijne pulp.

Bekleed een bakblik met bakpapier. En smeer de massa heel dun uit.

Zet minimaal 5 uur in de oven op 100 graden.

Houdt de deur op een kier zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen. Dat is belangrijk voor het droogproces.

Haal het goedje uit de oven en laat het mengsel afkoelen in de keukenmachine. Draai het goedje nog een keer in de keukenmachine.

Vul nu een gesteriliseerd jampotje (potje met deksel 10 minuten in water met wat soda koken en op zijn kop op een schone handdoek laten afkoelen)met het mengsel.

Je kunt het mengsel een paar weken bewaren in de koelkast.

Je kunt het ook in een ijsblokjesvorm doen. In de diepvries blijft het een jaar lang goed.

Als je nu bouillon wilt maken neem je twee grote eetlepels van deze massa op 1 liter water. Doe er naar smaak nog zout en peper bij. De bouillon is niet alleen lekker om een soep mee te maken, maar is ook een heerlijke basis voor sauzen en ik kook het mee met aardappelen en groenten in plaats van zout.

bouillonpoeder

Je kunt het bouillonpoeder ook los in een schone pot bewaren.

Hoe vermijd je E621?

O ja, en ben je nu erg geschrokken van E621 en wil je producten kopen waar het zeker niet in zit? Dan geef ik hierbij een lijstje van benamingen die de fabrikanten ook gebruiken voor E621 is. Zo kunnen ze jou niet meer voor de gek houden. Overigens zit dit dus vooral in soepen, kant en klaar maaltijden, snoep, chips, worst, vleeswaren, frites, frikandellen, borrelnoten en kant en klare bouillonblokjes.

IMG_3918

  • mononatriumglutamaat
  • glutamaat
  • glutamaatzuur
  • plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten
  • gehydrogeneerde eiwitten
  • calcium- of natriumcaseinaat
  • toegevoegde gist
  • gistextract
  • monokaliumglutamaat
  • moutextracten voor voedingsdoeleinden
  • moutaroma’s
  • kunstmatige aroma’s
  • natuurlijke aroma’s
  • natuurlijke aroma’s van kip of varken
  • specerijenextracten
  • eiwitten uit tarwe
  • ‘overige kruiden of specerijen’
  • maltodextrine

 

TG Facebook Comments

07.01.2016
Geplaatst in gezondheid, kruiden
5 reacties


5 reacties

    Ilse

    januari 10, 2016


    Super tip !


    mp

    januari 19, 2016


    Volgens mij kun je het “prutje” ook zonder zo lang te drogen in de oven invriezen, in blokjes
    Of je doet het prutje met wat water in een pannetje dat je au bain marie goed warm laat worden (100 gr max dus) en daarna in een pot met een laagje olie erboven. Olie is ook eventueel toe te voegen in het pannetje met prutje. De olie zal dan bovernop het prutje zorgen voor luchtafdichting waardoor het niet slecht wordt


    januari 20, 2016


    Beste MP,
    Dank voor je reactie. Je kunt proberen ‘het prutje’ minder lang te laten drogen, maar de smaak zal minder intens zijn. Door het drogen haal je het water uit de kruiden en groenten en neemt de smaak toe. Dat is een deel van de hele truc, zeg maar. Uiteraard kun je het ook onder olie bewaren. Dat is een prima conserveertechniek. Het maakt het alleen iets ingewikkelder.


    Maya

    september 2, 2016


    Heb je enig idee hoe ik dit kan doen met een oven die uitgaat zodra de deur open gaat? vrgr Maya


    september 2, 2016


    Hi Maya,

    Je kunt het ook proberen met de deur dicht. Maar ik zou het eerst proberen met tussenpozen. Dus 2,5 uur de oven aan met dichte deur. Tussendoor af laten koelen met de deur open en dan weer 2,5 uur de oven aan. En dan weer af laten koelen met de deur open. Ik kan niet garanderen dat het werkt. Maar ik zou het in jouw situatie wel proberen. Succes!


You must be logged in to post a comment.