auto als mobiele keuken

Ik vertel je vandaag graag hoe ik mijn auto omtoverde tot mobiele keuken! Afgelopen weekeinde was ik op een heel leuk evenement in het prachtige Cantonspark hier in mijn dorp. Chefkok Daan de Jong liet er zien hoe je lekkere dingen kon maken met eetbare bloemen. Hij maakte een heerlijk aardbeiendessert met eetbare viooltjes. Er was ook een wijnproeverij van de wijnmakers van ‘De vier ambachten’. Echte Hollandse wijn dus. En mijn goede vriendin Elsje Bruijnesteijn stond er met haar nieuwe boek ‘De Wilde kalender’. Kortom het was leuk en gezellig. Ik had door het warme weer echt geen puf om te koken. Dat hoefde ook niet, want dat was mijn auto ondertussen voor mij aan het doen. Ja, je leest het goed. Bij warm weer gebruik ik mijn auto als mobiele keuken. Dat is makkelijk en wel zo duurzaam! En dat kan jij ook heel makkelijk doen. Ik leg je hier uit hoe.

IMG_3079

Het aardbeiendessert met eetbare bloemen van chefkok Daan de Jong.

Hoe kun je nu koken in je auto?

Vorig jaar zomer, toen het ook zo bloedheet was, wilde ik in mijn auto stappen. Maar ontdekte al gauw dat het in mijn airco-loze auto niet echt uit te houden was. Ik vroeg me al rijdend en zwetend af hoe warm het wel niet in mijn auto was. Veertig graden, vijfenveertig….pff ik zette de auto maar gauw weer aan de kant en besloot er met het warme weer niet meer in te rijden. Tja, daar stond mijn autootje werkloos te wezen in de hitte.  Maar wacht eens even met die warmte zou je toch wat moeten kunnen doen…! En zo ontstond het idee om mijn auto als keuken te gebruiken.

Gedurende het jaar droog ik namelijk regelmatig champignons en kruiden. Kruiden om ze lekker te kunnen bewaren in de winter en champignons omdat ze er zoveel lekkerder van worden. Dat drogen doe ik normaal in mijn oven. De ideale temperatuur om te drogen is zo’n 45-50 graden en dan laat je de boel daar minimaal 6 uur in drogen. Dat is best lang en kost dus wel wat energie. En ja, in mijn auto wordt het zo’n 45 graden. Dus zette ik bakplaten met champignons niet in mijn oven, maar in mijn auto. Ik liet de boel een een dag en een nacht staan en klaar was Kees. Kijk, dat is nog eens duurzaam energiegebruik!!

Zo maak ik mijn eigen gedroogde champignons. Ik bewaar ze in glazen potten en gebruik ze vooral in het najaar en de winter om in pastasauzen en risotto-gerechten te verwerken. De smaak van de gedroogde champignon is namelijk veel intenser dan van de verse. Dus ik raad je aan dit ook eens te proberen en zo te genieten van je huisgedroogde champignons. Zorg wel dat je ze voor gebruik 10 minuten laat wellen in heet water. Je kunt ze dan met water en al bij het gerecht doen.

Zo lagen ze in de auto

Zo lagen ze in de auto

IMG_3083

Zo zagen ze er 24 uur later uit. Ja, er blijft weinig over lijkt het!

En zo bewaar ik ze in een potje.

En zo bewaar ik ze in een potje.

 

TG Facebook Comments

06.07.2015
Geplaatst in drogen, pekelen. inmaken
2 reacties


2 reacties


    september 15, 2015


    Annemieke, wat een super goed idee…. zelf droog ik mijn paddenstoelen altijd in mijn cv ruimte. Hang en droogrekje op en span daar een theedoek over. Leg daarop de in stukjes gebroken paddenstoelen en na twee dagen zijn ze bewaar droog.


    september 15, 2015


    Dank je wel, Carolina voor deze tip. De mijne werkt in de zomer, maar deze juist als de kachel weer aan moet zoals nu. Dit ga ik zeker ook proberen.


You must be logged in to post a comment.