Aardbeien, appel, peer of framboos… elk fruit kun je thuis drogen. En je hebt er echt geen dure droogoven voor nodig. Er zijn tal van andere manieren om thuis aan de slag te gaan.  Het enige dat je nodig hebt is vers en rijp fruit, een scherp mes, eventueel een gewone oven (hoeft niet) en een beetje geduld. Nu denk je misschien, en wat kan ik dan met gedroogd fruit? Nou, dat zal je verbazen. Gedroogd fruit is namelijk waanzinnig lekker. Door te drogen haal je het vocht uit het fruit en houdt je alleen de zoete smaak over. Ideaal voor kinderen. Geef ze dus eens gedroogd fruit mee naar school. Bijvoorbeeld in zo’n leuke puntzak zoals op de foto! Maar je kunt deze smaakbom ook tot poeder vermalen. Dan heb je een lekker zoetmiddel voor in de yoghurt, in plaats van suiker. Kortom fruit drogen is handig, lekker en hoeft niks te kosten. Ik leg je in deze blog de verschillende droogmogelijkheden uit

Hoe droog je zelf fruit zonder droogoven?

Methode 1: Op een droogrek of aan de waslijn…

Appels en peren kun je gewoon in huis drogen op een zo stofvrije mogelijke plek. Ik maakte daarvoor een eigen droogrekje waar ik de appels en peren makkelijk aan ophang. Na een paar dagen zijn ze droog en gaan ze in een grote bewaarpot. Het rekje staat ook nog eens leuk op mijn vensterbank dus dat is extra meegenomen.
Ben je nou niet zo handig, dan kun je de stukjes appel en peer ook aan een touwtje rijgen en dan bv. op zolder of een andere kamer die je niet veel gebruikt en warm is ophangen. Toen ik kind was ging ik vaak logeren bij een oudoom en tante in Groningen en daar hingen de appelschijfjes aan waslijnen op zolder.

appel droogrekje

Appel droogrekje van Mijn Hollandse Keuken!

Wil je graag weten hoe je dit droogrekje zelf maakt ? Dat kan. Stuur me een mailtje voor de werkbeschrijving:

Wil je hem kant en klaar kopen? Dat kan ook. Je krijgt hem dan als bouwpakketje in huis. Om te bestellen kun je me mailen of een kijkje nemen in mijn webshop. 

Appel droogrekje

Na een paar dagen hangen…gedroogde appelchips!

Methode 2: Op de verwarming

appels drogen

Een andere manier is om fruit op de verwarming te drogen. Dat doe je door een rol goed, stevige keukenpapier uit te rollen over je verwarming. Leg daar dan het fruit op en dek dat vervolgens weer af met een laag keukenpapier tegen het stof. Ook hier heb je na 2-3 dagen perfect gedroogd fruit. En als je goed papier gebruikt plakken ze ook niet vast! In plaats van keukenpapier kun je ook bakpapier gebruiken.

Methode 3: De gewone oven

Drogen in de oven kan natuurlijk ook, mits je oven een lage temperatuur aan kan en op een kier kan. Mijn kleine combi magnetronoven kan dat allebei niet, dus die valt af. Mijn gewone oven kan dat wel. Ik zet hem op 50 graden en leg het fruit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Minstens 5-6 uur moet het drogen en houdt altijd de deur op een kier, anders mislukt het omdat het vocht in de oven blijft hangen.

appels drogen op bakplaat

Methode 4: de auto

auto als droogoven

Huh zul je denken mijn auto? Jawel, bij zulk mooi weer als nu droog ik fruit ook in mijn auto. De temperatuur in de zon is perfect en de auto is afgesloten. Dus als ik hem even niet nodig heb (omdat ik lekker alles op de fiets doe met het mooie weer, dan tover ik mijn auto om in een droogoven. Hoe ik dat precies doe, lees je in een apart blog. Klik hier voor het verhaal.

Wanneer eet je gedroogd fruit?

Als tussendoortje. Zet dus lekker een snoeppot gedroogde appeltjes op je bureau. Of geef ze in een leuk snackzakje mee aan je kinderen.

Je kunt ze ook terug wellen. Bijvoorbeeld voor een appelcake. De appelcake is veel minder nat als je gedroogde appelschijfjes gebruikt. Leg de appelschijfjes 10 minuten in gekookt water. Dep daarna goed droog voordat ze de cake in gaan!

In je zelfgemaakte granolamix. Lekker door de yoghurt.

Vermalen tot poeder als smaakmaker door yoghurt

Gedroogde appels

Welk fruit?

Als je fruit gaat drogen neem dan altijd rijp fruit, want onrijp fruit is ongeschikt om te drogen. Overrijp fruit is ook niet geschikt.

Maak schijfjes van gelijke dikte anders droogt het niet evenwichtig.  Overlap ze niet anders gaan ze aan elkaar plakken.

Zorg dat je dunne plakjes snijd. Hoe je dat het beste doet lees je hieronder.

Hoe snijd je het fruit?

Ten eerste snijd appels, peren, aardbeien, mango, pruimen en kiwi enz  altijd in dunne plakjes. Frambozen en bramen kun je zo drogen, maar in stukjes is makkelijker. Zo drogen ze sneller en eten ze lekkerder. Je kunt voor de dunste plakjes het beste een schaaf gebruiken. Een Japanse mandoline werkt echter het beste. Maar die moet je maar net hebben. Ze zijn alleen te koop bij de betere kookwinkels.

Japanse mandoline

Wil je de kleur behouden?

Wil je per se de kleur van je gedroogde fruit mooi houden? Je kunt fruit tevoren onderdompelen in citroensap voor kleurbehoud. Of blancheer het fruit in 10 minuten in een siroop. Die maak je door 1 deel water te verwarmen met 1 deel suiker. Zodra de suiker is opgelost kun je het fruit blancheren. Weet wel dat je nu extra suiker gaat eten. Laat het fruit een half uur afkoelen en dan kun je het gaan drogen.

Een ander manier is om een vitamine C tablet in 250 ml water te laten bruisen en hier het fruit even in te dippen.

Voor mij maakt de kleur niet uit, dus ik droog het altijd direct.

Wil je nog veeeeeeel meer tips over hoe je zelf eten kunt conserveren?

Kom dan naar de workshop conserveertechnieken!

Komende zaterdag 21 april kun je nog meedoen. Maar ook 9 juni, 7 juli en 29 september is er nog plek.

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

18.04.2018
Geplaatst in Conserveertechniek, Duurzaamheid
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.