-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Hoe doe je gezond boodschappen zonder dat het je klauwen met geld kost? Don’t worry, het is makkelijker dan je denkt. Juist al dat kant en klaar eten is duur. Vers en lokaal juist niet. Kijk, ik ben je op mijn blog al een jaar lang aan het vertellen hoe je supergezond kunt koken. Maar ik bedacht me dat bij koken natuurlijk ook boodschappen doen hoort. En bij die boodschappen bepaal je eigenlijk al hoe gezond je gaat eten. Koop je vers of kant en klaar? En als je kant en klaar koopt, wat neem je dan? Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen de diverse aanbieders. Drink je gewoon water of ga je toch voor de vruchtesappen en frisdranken? Koop je gewone melk of zogenaamde fruitmelk met extra veel suiker? Koop je pakjes om saus te maken of maak je die zelf? Neem je de kiloknaller uit de aanbieding of biologisch vlees? Allemaal keuzes tussen gezond en minder gezond. Zie je hoeveel verpakte, en dus bewerkte, producten je ongemerkt in je karretje stopt? En weet je hoeveel daarvan je makkelijk zelf kunt maken zonder foute E-nummers, teveel zout en teveel suiker? Het is vaak echt makkelijker dan je denkt en het geeft enorm veel voldoening. Bovendien kun je helemaal zelf je smaak bepalen. Vandaar dat ik je hier wat tips geef over gezond inkopen in de supermarkt.
De looproute in de supermarkt
Weet dat de supermarkt je via een uitgekiende route door de winkel stuurt zodat jij extra veel koopt? Altijd eerst de groente, want dat geeft je het idee dat je gezond gaat shoppen. Daarna de verleidelijk zoete en hartige snacks, want je hebt net al groenten gekocht. Altijd een lekkere aanbieding bij de kassa en een gezellige brood, koek en snackhoek.
Koek en snoep staan altijd op ooghoogte. Vooral de dure merken. Zo kun je er niet aan ontsnappen. Gezonde producten waar niet veel winst op wordt gemaakt zoals linzen en spliterwten staan meestal onderop.
Snoepgoed staat op kinderhoogte zodat die al dat lekkers letterlijk voor hun neus zien. Felle kleuren en televisiefiguren om ze nog eens extra attent te maken hoe heerlijk zoet het allemaal is.
Weet dat je onbewust al die reclameboodschappen opslaat die in de winkel te zien zijn? En dat de kans groot is dat je die aanbiedingen meeneemt ook al stonden ze niet op je lijst?
Vraag je bij een (zogenaamde) aanbieding altijd af of je het ook gekocht had als het niet in de aanbieding was. Twijfel je? Dan gewoon niet doen.
Pakjes en zakjes
Alles wat in pakjes en zakjes zit bevat foute E-nummers. Dat doen fabrikanten enerzijds omdat die producten lang houdbaar moeten zijn. Maar ze gebruiken die foute E-nummers ook om het product op te vullen. Vaak zijn dat de echte dikmakers.
Je kunt makkelijk zonder deze pakjes. Een woksaus, aardappelpuree of jus is zo gemaakt. En dat is niet alleen gezonder. Ik snap gewoonweg niet dat je meneer Knorr laat bepalen hoe jouw lasagne of kaassaus smaakt. Als je het zelf maakt kan je er lekker veel van je favoriete kruid of kaas in doen. Bovendien proef je dan weer eens wat anders dan alleen maar zout. Dat is ook belangrijk om je kinderen smaken te leren herkennen. De pakjes smaken nagenoeg allemaal hetzelfde en zo zullen ze nooit ontdekken wat de echte smaak van een groente is.
Etiketten
Bedenk dat het etiket dat het hardst schreeuwt dat het gezond is, dat vaak niet is. En hecht niet teveel waarde aan keurmerken, want die zijn nogal eens nep.
Probeer etiketten te vergelijken van eenzelfde product. Neem bv. plakken kaas en kijk eens bij hoeveel merken er de kleurstof E150 bij staat? Neem die dan niet, want het kan ook zonder. Kijk bij de augurken in de pot eens bij hoeveel er extra suiker of smaakversterker is toegevoegd. Vooral de goedkopere merken doen dat. Laat die staan en ga voor de meest eerlijke ingrediënten zoals water en azijn.
Lees een etiket eens goed en verbaas je over de onzin die er vaak op staat. Zo las ik eens de term ‘Plofvrij’ op een blik knakworsten van Struik die van varkensvlees waren gemaakt. Vaak zijn deze worsten trouwens van separatorvlees gemaakt. Dat zijn de restjes vlees die ze van de botten afschrapen met als gevolg dat je dus ook splinters bot eet.
Weet dat ingrediënten altijd in volgorde van hoeveelheid staan. Dus wat er het meest in zit staat vooraan. Begint het etiket met suiker dan is het foute boel. Of nog erger glucosefructosesiroop…..dat is dubbelsuiker. Zoek maar eens goed op het etiket van vleesbouillonblokjes hoeveel vleesbouillon er in zit. Goed zoeken hoor…
Biologisch versus kiloknaller
Biologisch vlees is een stuk duurder dan de kiloknaller, maar bedenk dat het biologisch gefokte dier een veel beter en gezonder leven heeft gehad. Ik kies bewust om minder vlees te eten zodat ik me biologisch vlees kan veroorloven als ik wel vlees eet.
Het is als consument bijna niet te achterhalen aan welke regels vlees moet voldoen. Zelfs voor het vlees van varken, kip en koe zijn de regels per diersoort weer verschillend. Ik vind het belachelijk dat supermarkten daar geen informatie over verschaffen. Daarom leg ik het in Het Hollands Maandkookboek duidelijk aan je uit.
Wat betreft groenten en fruit kies ik niet altijd voor biologisch. Omdat ik alleen uit het seizoen en van Nederlandse bodem eet, weet ik dat al die groenten en fruit aan strenge Nederlandse regels moeten voldoen. Ik denk dat het verschil met biologische groenten dan niet enorm groot is. Ik proef wel een verschil tussen kersverse groenten uit mijn moestuin en de groenten uit de winkel. Maar dat zit hem vooral in de versheid.
Waarschijnlijk weet je wel dat de aardbei in december niet van eigen bodem komt, maar bedenk dat dat ook geldt voor groenten als sperziebonen, venkel, aubergine en de courgette. Ook die zijn buiten het eigen seizoen veel smaaklozer.
Hoe ik boodschappen doe?
Ik koop alle verse producten zoveel mogelijk bij de groenteboer, bakker, slager, kaas- en visboer.
Ik kijk bij groenten altijd naar de herkomst. Want soms komen seizoensgroenten nog uit het buitenland omdat dat goedkoper is. Dan koop ik ze niet.
Ik eet geen gekweekte vissen als zalm of tilapia. Ik heb teveel documentaires gezien over de (chemische) werkwijzen van de kwekerijen. Niet alleen die in Azië. Veel Noorse zalmkwekerijen zijn bijna net zo erg.
Op eetgebied koop ik in de supermarkt alleen verse zuivel, rijst, pasta, bier, chips, water, diepvriesgroenten.
Ook producten als olijfolie, azijn, gedroogde kruiden en noten haal ik bij specialistische winkels of op de foodmarkten. Je betaalt iets meer, maar de kwaliteit is beter en de enthousiaste verkopers zijn altijd superaardig. Dat vind ik toevallig ook belangrijk.
Je begrijpt ik koop nooit pakjes of zakjes.
Koekjes en cakejes bak ik zelf sinds ik etketten kan lezen….Nu lust ik ze uit de winkel niet meer. Veeeel te zoet en dat vind ik echt niet meer lekker.
Dat geldt ook voor bouillon, woksaus, gewone saus, kruidenmixen (behalve die van Jonnie Boer), ingemaakte groenten, jam en chutney. Meestal maak ik op een weekenddag een grote voorraad van iets en zet die in de voorraadkast.
Kortom de supermarkt wordt niet heel rijk van mij. Ik hou het wat betreft eten op de goede middenstanders en deskundige marktkooplui.Voor al het overige zoals wasmiddelen, wc- en keukenpapier, schoonmaakmiddelen, thee en koffie is de supermarkt reuzehandig.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.