-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Hoe doe je gezond boodschappen zonder dat het je klauwen met geld kost? Don’t worry, het is makkelijker dan je denkt. Juist al dat kant en klaar eten is duur. Vers en lokaal juist niet. Kijk, ik ben je op mijn blog al een jaar lang aan het vertellen hoe je supergezond kunt koken. Maar ik bedacht me dat bij koken natuurlijk ook boodschappen doen hoort. En bij die boodschappen bepaal je eigenlijk al hoe gezond je gaat eten. Koop je vers of kant en klaar? En als je kant en klaar koopt, wat neem je dan? Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen de diverse aanbieders. Drink je gewoon water of ga je toch voor de vruchtesappen en frisdranken? Koop je gewone melk of zogenaamde fruitmelk met extra veel suiker? Koop je pakjes om saus te maken of maak je die zelf? Neem je de kiloknaller uit de aanbieding of biologisch vlees? Allemaal keuzes tussen gezond en minder gezond. Zie je hoeveel verpakte, en dus bewerkte, producten je ongemerkt in je karretje stopt? En weet je hoeveel daarvan je makkelijk zelf kunt maken zonder foute E-nummers, teveel zout en teveel suiker? Het is vaak echt makkelijker dan je denkt en het geeft enorm veel voldoening. Bovendien kun je helemaal zelf je smaak bepalen. Vandaar dat ik je hier wat tips geef over gezond inkopen in de supermarkt.
De looproute in de supermarkt
Weet dat de supermarkt je via een uitgekiende route door de winkel stuurt zodat jij extra veel koopt? Altijd eerst de groente, want dat geeft je het idee dat je gezond gaat shoppen. Daarna de verleidelijk zoete en hartige snacks, want je hebt net al groenten gekocht. Altijd een lekkere aanbieding bij de kassa en een gezellige brood, koek en snackhoek.
Koek en snoep staan altijd op ooghoogte. Vooral de dure merken. Zo kun je er niet aan ontsnappen. Gezonde producten waar niet veel winst op wordt gemaakt zoals linzen en spliterwten staan meestal onderop.
Snoepgoed staat op kinderhoogte zodat die al dat lekkers letterlijk voor hun neus zien. Felle kleuren en televisiefiguren om ze nog eens extra attent te maken hoe heerlijk zoet het allemaal is.
Weet dat je onbewust al die reclameboodschappen opslaat die in de winkel te zien zijn? En dat de kans groot is dat je die aanbiedingen meeneemt ook al stonden ze niet op je lijst?
Vraag je bij een (zogenaamde) aanbieding altijd af of je het ook gekocht had als het niet in de aanbieding was. Twijfel je? Dan gewoon niet doen.
Pakjes en zakjes
Alles wat in pakjes en zakjes zit bevat foute E-nummers. Dat doen fabrikanten enerzijds omdat die producten lang houdbaar moeten zijn. Maar ze gebruiken die foute E-nummers ook om het product op te vullen. Vaak zijn dat de echte dikmakers.
Je kunt makkelijk zonder deze pakjes. Een woksaus, aardappelpuree of jus is zo gemaakt. En dat is niet alleen gezonder. Ik snap gewoonweg niet dat je meneer Knorr laat bepalen hoe jouw lasagne of kaassaus smaakt. Als je het zelf maakt kan je er lekker veel van je favoriete kruid of kaas in doen. Bovendien proef je dan weer eens wat anders dan alleen maar zout. Dat is ook belangrijk om je kinderen smaken te leren herkennen. De pakjes smaken nagenoeg allemaal hetzelfde en zo zullen ze nooit ontdekken wat de echte smaak van een groente is.
Etiketten
Bedenk dat het etiket dat het hardst schreeuwt dat het gezond is, dat vaak niet is. En hecht niet teveel waarde aan keurmerken, want die zijn nogal eens nep.
Probeer etiketten te vergelijken van eenzelfde product. Neem bv. plakken kaas en kijk eens bij hoeveel merken er de kleurstof E150 bij staat? Neem die dan niet, want het kan ook zonder. Kijk bij de augurken in de pot eens bij hoeveel er extra suiker of smaakversterker is toegevoegd. Vooral de goedkopere merken doen dat. Laat die staan en ga voor de meest eerlijke ingrediënten zoals water en azijn.
Lees een etiket eens goed en verbaas je over de onzin die er vaak op staat. Zo las ik eens de term ‘Plofvrij’ op een blik knakworsten van Struik die van varkensvlees waren gemaakt. Vaak zijn deze worsten trouwens van separatorvlees gemaakt. Dat zijn de restjes vlees die ze van de botten afschrapen met als gevolg dat je dus ook splinters bot eet.
Weet dat ingrediënten altijd in volgorde van hoeveelheid staan. Dus wat er het meest in zit staat vooraan. Begint het etiket met suiker dan is het foute boel. Of nog erger glucosefructosesiroop…..dat is dubbelsuiker. Zoek maar eens goed op het etiket van vleesbouillonblokjes hoeveel vleesbouillon er in zit. Goed zoeken hoor…
Biologisch versus kiloknaller
Biologisch vlees is een stuk duurder dan de kiloknaller, maar bedenk dat het biologisch gefokte dier een veel beter en gezonder leven heeft gehad. Ik kies bewust om minder vlees te eten zodat ik me biologisch vlees kan veroorloven als ik wel vlees eet.
Het is als consument bijna niet te achterhalen aan welke regels vlees moet voldoen. Zelfs voor het vlees van varken, kip en koe zijn de regels per diersoort weer verschillend. Ik vind het belachelijk dat supermarkten daar geen informatie over verschaffen. Daarom leg ik het in Het Hollands Maandkookboek duidelijk aan je uit.
Wat betreft groenten en fruit kies ik niet altijd voor biologisch. Omdat ik alleen uit het seizoen en van Nederlandse bodem eet, weet ik dat al die groenten en fruit aan strenge Nederlandse regels moeten voldoen. Ik denk dat het verschil met biologische groenten dan niet enorm groot is. Ik proef wel een verschil tussen kersverse groenten uit mijn moestuin en de groenten uit de winkel. Maar dat zit hem vooral in de versheid.
Waarschijnlijk weet je wel dat de aardbei in december niet van eigen bodem komt, maar bedenk dat dat ook geldt voor groenten als sperziebonen, venkel, aubergine en de courgette. Ook die zijn buiten het eigen seizoen veel smaaklozer.
Hoe ik boodschappen doe?
Ik koop alle verse producten zoveel mogelijk bij de groenteboer, bakker, slager, kaas- en visboer.
Ik kijk bij groenten altijd naar de herkomst. Want soms komen seizoensgroenten nog uit het buitenland omdat dat goedkoper is. Dan koop ik ze niet.
Ik eet geen gekweekte vissen als zalm of tilapia. Ik heb teveel documentaires gezien over de (chemische) werkwijzen van de kwekerijen. Niet alleen die in Azië. Veel Noorse zalmkwekerijen zijn bijna net zo erg.
Op eetgebied koop ik in de supermarkt alleen verse zuivel, rijst, pasta, bier, chips, water, diepvriesgroenten.
Ook producten als olijfolie, azijn, gedroogde kruiden en noten haal ik bij specialistische winkels of op de foodmarkten. Je betaalt iets meer, maar de kwaliteit is beter en de enthousiaste verkopers zijn altijd superaardig. Dat vind ik toevallig ook belangrijk.
Je begrijpt ik koop nooit pakjes of zakjes.
Koekjes en cakejes bak ik zelf sinds ik etketten kan lezen….Nu lust ik ze uit de winkel niet meer. Veeeel te zoet en dat vind ik echt niet meer lekker.
Dat geldt ook voor bouillon, woksaus, gewone saus, kruidenmixen (behalve die van Jonnie Boer), ingemaakte groenten, jam en chutney. Meestal maak ik op een weekenddag een grote voorraad van iets en zet die in de voorraadkast.
Kortom de supermarkt wordt niet heel rijk van mij. Ik hou het wat betreft eten op de goede middenstanders en deskundige marktkooplui.Voor al het overige zoals wasmiddelen, wc- en keukenpapier, schoonmaakmiddelen, thee en koffie is de supermarkt reuzehandig.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.