-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
We kennen in Nederland vooral het Leids ontzet, maar ook Groningen viert zijn eigen ontzet en de overwinning op Bommen Berend. Dat doen ze op 28 augustus, vandaag dus! Het is een dag vol activiteiten met als culinair hoogtepunt de Groote Maaltijd! Deze start altijd om16:72 uur naar het jaartal waarin het Gronings Ontzet plaatsvond. Maar wie was Bommen Berend eigenlijk en hoe werd hij verslagen? Lees het hier.
Het Gronings Ontzet

1672 was een rampjaar voor Nederland. Vooral Frankrijk en Engeland konden er niet tegen dat de Hollanders goed zaken deden en enorme rijkdommen verwierven. Daarom noemen wij die periode nog steeds de Gouden Eeuw. Afijn, in 1672 besloot Frankrijk om de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden aan te vallen en tot hun grondgebied te maken. Deze strijd staat nu nog bekend als de Hollandse oorlog. Ook voor de stad Groningen braken slechte tijden aan. De bisschop van Münster en Keulen, Bernhard von Galen, ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd, was bondgenoot van de Fransen. Hij vond dat de gebieden in en om Groningen onder zijn gezag moesten komen te staan, want ze hadden ooit namelijk tot zijn bisdom behoord. Bovendien kon hij het niet uitstaan dat de overwegend Protestante Groningers zich maar niet tot het Katholicisme wilden bekeren. En hij dacht dat de Hollanders toch te druk waren met de Fransen en dat ze het niet eens door zouden hebben dat hij Groningen (en Drenthe en Friesland) aanviel. Hij gokte er op alleen de zuidkant van de stad te bezetten en met een regen van kanonskogels de Groningers zo te laten schrikken dat ze zich direct over zouden geven. Maar dat was een misrekening. Er stond wel degelijk een leger paraat die via het Noorden van de stad konden worden bevoorraad. En de Groningers hadden een uitstekend veldheer gekozen: Baron Carl von Rabenhaupt. Hij leidde de troepen die de stad verdedigden en slaagde er na een maand al in om Berend en zijn bommen tot staan te brengen. Daarom wordt op de ochtend van het Gronings Ontzet door de burgemeester een bloemenkrans bij zijn buste gelegd. Daarna wordt gezamenlijk het Gronings Lied gezongen. Overigens slaagde ook de rest van de Republiek er in om de Fransen te verslaan. Iedereen kon weer opgelucht ademhalen, maar de republiek was wel ernstig verzwakt, redelijk blut. En de Gouden Eeuw definitief voorbij!
De Groote Maaltijd

Foto: Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken/Restaurant Weeva
Tijdens de feestelijkheden vandaag en morgen is er een traditionele paardenkeuring en zijn er drafwedstrijden. Dat is een langlopende traditie. Ook is er een kermis en ter afsluiting een groots vuurwerk. De organisatie van de Groote Maaltijd is in handen van restaurant Weeva en bestaat uit de Bommen Berend bom, ofwel een heerlijke grote gehaktbal met aardappels en zuurkool. Tegen betaling kan iedereen meedoen met de maaltijd.
Voor meer informatie en het programma kijk op: www.volksvermakengroningen.nl
Voor informatie over De Groote Maaltijd
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.