Hemelvaart kaneelbroodjesVandaag is het Hemelvaart, maar wat betekent dat eigenlijk? Verderop in deze blog fris ik je geheugen even kort op. Ik vertel je ook welke gezellige Hollandse tradities er met deze feestelijke dag samenhangen. Maar eerst heb ik een heerlijk recept voor kaneelbroodjes voor je. Oohh die zijn zo goddelijk lekker. Misschien heb je vandaag wel tijd en zin om ze te maken, anders zou ik zeggen doe het dit weekeinde. Maak je iedereen in huis blij mee. 

Recept

Hemelvaart-kaneelbroodjes

Hemelvaart kaneelbroodjes

Ingrediënten?

Grote lap bladerdeeg (uit de koeling in de supermarkt) of meerdere kleine lapjes bladerdeeg (uit de diepvries in de supermarkt)

Stroop (keukenstroop, schenkstroop maakt niet uit)

Kaneelpoeder of koekkruiden

Rozijnen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal de bladerdeeg uit de koelkast, laat even ontdooien.

Rol de lap uit op een plank of leg de lapjes naast elkaar, laat ze ontdooien en rol ze met een deegroller aan elkaar tot en grote lap.

Verdeel de schenkstrook over de lap zoals je dat met pannenkoeken doet.

Strooi er flink wat kaneel ok koekkruiden over.

Verdeel er een handvol rozijnen over. (Als je het in huis hebt zijn wat walnoten of hazelnoten ook lekker om er overheen te doen.)

Rol de lap voorzichtig op en snijd hem in plakjes.

Zet de plakjes op hun kant in een ronde bakvorm een beetje tegen elkaar aan.

Bak ze in 20 minuten gaar in de oven.

Breek de rondjes voorzichtig los en deel ze uit!!

IMG_2420

Hemelvaart & tradities:

Ik fris je geheugen zoals beloofd even kort op. Een paar weken geleden was het Goede Vrijdag  en toen herdachten Christenen dat Jesus aan het kruis gestorven was. Drie dagen later, op Paaszondag, was zijn graf leeg en zou hij verrezen zijn. Nu, 40 dagen later op Hemelvaartsdag, vieren we dat hij ten hemel is opgestegen is. Er zullen wat mensen zijn die dit gegeven in de kerk gaan vieren, maar er zijn nóg meer een Hemelvaart-tradities en die hebben niets met de kerk te maken. Dat is ten eerste het oerhollandse Dauwtrappen, dat in allerlei delen van ons land weer anders gevierd wordt.

Dauwtrappen

We weten niet wie er ooit mee begonnen is en waarom. Maar heel lang geleden zouden mensen op Hemelvaart-ochtend voor dag en dauw zijn opgestaan om met hun blote voeten in het natte gras te dansen en te zingen. Ze trapten dus in de dauw die op het gras lag, vandaar de naam Dauwtrappen. Waarschijnlijk kwam dit voort uit een heidens feest in mei waarbij gevierd werd dat alles weer ging groeien en bloeien.

Amsterdammers en andere stedelingen, in de 19e eeuw, stelden de traditie ietsje bij. Ze gingen niet dansen maar trokken in alle vroegte met allerlei lekkers de natuur in om te picknicken. Daarna zaten ze dan voldaan en volgevreten in de kerk.

In het Oosten van het land lieten ze het eten veelal achterwege en trokken ze om middernacht al er op uit met jenever en brandewijn zodat iedereen op Hemelvaartsdag lekker teut was.

In Brabant haalden ze er ook nog de fanfare bij. Die begeleidde de kerkgangers rond zessen naar de vroegmis in de kerk en speelde na de mis een vrolijk deuntje bij de schranspartij, pardon gezamenlijk ontbijt, die in het dorp gehouden werd. In verschillende plaatsen zoals het Brabantse ‘s-Gravenmoer en Goirle gebeurt dit trouwens nog steeds.

de harmonie van Goirle Foto: de harmonie van Goirle

In veel Nederlandse plaatsen is Dauwtrappen nu vooral een vroege fietstocht, een oldtimertoertocht of een wandeling met de boswachter afgesloten met een ontbijt.

Brood uitdelen

Bij Hengelo-Zelhem in de Achterhoek doen ze iets heel anders. Daar vindt op Hemelvaartsdag een traditionele brooduitdeling plaats. Al sinds 1529  brengen boeren zelfgebakken grote roggebroden naar boerderij de Muldersfluite. Voorafgegaan door de blaaskapel en het rijtuig met de burgemeester, worden de door de boeren geleverde roggebroden per paard en wagen aangevoerd. Onder het toeziend oog van de Goudse pijp rokende notabelen, de burgemeester, de veilingmeester en de weger worden de broden gewogen en onder de toeschouwers geveild. De gever van het grootste brood krijgt na de weging twee flessen wijn. De opbrengst van de veiling is voor het goede doel. Overigens waren er vroeger in Nederland heel veel van dit soort brooduitdelingen voor de armen georganiseerd.

Schermafbeelding 2015-07-21 om 17.09.34

Foto:oudhengelo

TG Facebook Comments

30.05.2019
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.