heksenkaas

Laatst was ik op een feestje en daar stonden de gebruikelijke hapjes, stokbrood, kaasjes én Heksenkaas. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat dat was. De naam vond ik ook niet heel uitnodigend en deed me denken aan mijn jeugd toen we van takjes, besjes en slootwater heksensoep maakten. Ik hoopte maar dat de heksenkaas daar niet op leek, want dan zou het feestje snel afgelopen zijn. Affijn ik verdiepte me in het fenomeen Heksenkaas. Eerst door te proeven en dat viel eerlijk gezegd niet helemaal tegen. Prei en knoflook proefde ik vooral. Eenmaal thuis ging ik op zoek naar informatie over heksenkaas. Het bleek een oerhollandse uitvinding van een groenteboer. Inmiddels heeft een fabriek de productie van dit goedje op zich genomen en worden er voor de houdbaarheid nogal wat E-nummers bij gedaan. Ik laat je hieronder de ingrediëntenlijst zien. Die maakt meteen duidelijk dat je Heksenkaas veel beter zelf kunt maken. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Dus ik zou zeggen, maak vanavond een lekkere maaltijdsoep. Koop een stokbrood en serveer er je eigen heksenkaas bij. Of doe het in een klein dipbakje bij wat gestoomde of geroosterde groenten. Daar maak je je kids echt heel blij mee.

heksenkaas

Waar komt heksenkaas vandaan?

Heksenkaas wordt al jaren verkocht via een bedrijf dat ook yoghurt in van die doorzichtig plastic emmertjes verkoopt. Zij hebben de rechten voor het product ooit gekocht van een groenteboer die de Heksenkaas bedacht. Die rechten omvatten het auteursrecht op ‘de smaakzintuiglijke kenmerken’. Oftewel, in gewone mensentaal: ‘de smaak’. Inmiddels zijn er ook andere kapers op de kust en heeft de firma afgelopen zomer nog een rechtszaak aangespannen tegen een bedrijf dat precies hetzelfde product onder een andere naam verkocht. Zij hebben de zaak trouwens verloren omdat ze de term smaak niet goed genoeg omschreven hadden volgens de rechter. Inmiddels zie je ook andere merken Heksenkaas. geen idee of die een ander recept hanteren.

Chemisch

Over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Wat mij betreft laten we die fabrikanten lekker ruzie maken met elkaar en maken wij Heksenkaas, of Heks’nkaas zoals zij het noemen, lekker zelf. Want, van het etiket word je niet blij. In het begin lijkt het nog allemaal goed te gaan, maar gaandeweg gaat de hele chemische fabriek open.

38% plantaardige olie, water, room, 10% verse prei, gepasteuriseerde koemelk, 6% suiker, 3% verse peterselie, azijn, knoflook, eigeel, gemodificeerd zetmeel, citroensapconcentraat, zout, verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom, johannesbroodpitmeel, natriumalginaat), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, E211 natriumbenzoaat, E222 natriumwaterstofsulfiet), voedingszuren (citroenzuur, azijnzuur), aroma, mosterd, gistextract, specerijen, stabilisatoren (E516 calciumsulfaat, E450 tetrakaliumpyrofosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, EDTA ethyleendiaminetetra-azijnzuur), zoetstoffen (saccharine, sucralose), gelatine, stremsel, zuursel.

Een kleine uitleg over een paar E-nummers:

E211: natriumbenzoaat. Een E-nummer waar nogal wat mensen gevoelig voor zijn. Astma, migraine, hyperactiviteit en eczeem zijn nog maar een paar van de mogelijke bijwerkingen van deze stof. Helaas is het een conserveermiddel dat in nagenoeg alle kant en klare producten zit.

E222 Natriumwaterstofsulfiet. Dit kun je beter niet tegelijk met alcohol binnenkrijgen, want dan kan je hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Lekker dan, want deze kaas wordt toch vaak bij een borrel gegeten, niet waar. Als je het eet met benzoaten (zoals de E211) dan kan het zelfs giftig worden!! Het zit ook in vruchtensappen, melkproducten en kant en klare aardappelpuree.

E516 Calciumsulfaat. Geleermiddel. Kan laxerend werken als je er heel veel van eet. Zit vaak in schimmelkazen.

E450 Calciumdiwaterstofdifosfaat. Een stabilisator die voorkomt in zoutjes, cheesecakes en korstloze kaasjes.  Volgens Duits onderzoek zou het tot hyperactiviteit bij kinderen kunnen leiden.

(bron: boek E=eetbaar? van Dr. J Kamsteeg uitgeverij Becht)

Recept home made Heksenkaas

heksenkaas

1 pakje roomkaas

1/2 bosuitje, fijngesnipperd

klein stukje prei, alleen het wit, heel fijn gesnipperd

een teen knoflook, fijn gesnipperd

1 tl rode wijnazijn

1/2 tl mosterd

1 tl gedroogde provençaalse kruiden

olijfolie, extra vierge

paar takjes peterselie, fijngehakt

Bereiding

Roer alle ingrediënten door elkaar. Als het niet zacht genoeg is , voeg dan wat extra olijfolie toe. In een afgedekt schaaltje is het 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Tip:

In de zomer kun je ook lekker verse kruiden door de kaas mengen. Omdat ik me aan de seizoenen wil houden, gebruik ik nu alleen gedroogde kruiden.

Je kunt uiteraard heerlijk variëren met dit recept en er lekker je eigen smaak aan geven. Bv met gedroogde tomaatjes of augurkjes enz..

Met een klein lepeltje mayonaise wordt het nog wat smeuïger.

heksenkaas

Wil je graag nog meer overheerlijke recepten? Bestel dan mijn kookboek. Daarin vind je nog veel meer makkelijke gerechten met verse groenten uit Nederland.

hethollandsmaandkookboek
Klik op het plaatje om te bestellen.

TG Facebook Comments

20.01.2016
Geplaatst in Saus
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.