-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-

Laatst was ik op een feestje en daar stonden de gebruikelijke hapjes, stokbrood, kaasjes én Heksenkaas. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat dat was. De naam vond ik ook niet heel uitnodigend en deed me denken aan mijn jeugd toen we van takjes, besjes en slootwater heksensoep maakten. Ik hoopte maar dat de heksenkaas daar niet op leek, want dan zou het feestje snel afgelopen zijn. Affijn ik verdiepte me in het fenomeen Heksenkaas. Eerst door te proeven en dat viel eerlijk gezegd niet helemaal tegen. Prei en knoflook proefde ik vooral. Eenmaal thuis ging ik op zoek naar informatie over heksenkaas. Het bleek een oerhollandse uitvinding van een groenteboer. Inmiddels heeft een fabriek de productie van dit goedje op zich genomen en worden er voor de houdbaarheid nogal wat E-nummers bij gedaan. Ik laat je hieronder de ingrediëntenlijst zien. Die maakt meteen duidelijk dat je Heksenkaas veel beter zelf kunt maken. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Dus ik zou zeggen, maak vanavond een lekkere maaltijdsoep. Koop een stokbrood en serveer er je eigen heksenkaas bij. Of doe het in een klein dipbakje bij wat gestoomde of geroosterde groenten. Daar maak je je kids echt heel blij mee.

Waar komt heksenkaas vandaan?
Heksenkaas wordt al jaren verkocht via een bedrijf dat ook yoghurt in van die doorzichtig plastic emmertjes verkoopt. Zij hebben de rechten voor het product ooit gekocht van een groenteboer die de Heksenkaas bedacht. Die rechten omvatten het auteursrecht op ‘de smaakzintuiglijke kenmerken’. Oftewel, in gewone mensentaal: ‘de smaak’. Inmiddels zijn er ook andere kapers op de kust en heeft de firma afgelopen zomer nog een rechtszaak aangespannen tegen een bedrijf dat precies hetzelfde product onder een andere naam verkocht. Zij hebben de zaak trouwens verloren omdat ze de term smaak niet goed genoeg omschreven hadden volgens de rechter. Inmiddels zie je ook andere merken Heksenkaas. geen idee of die een ander recept hanteren.
Chemisch
Over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Wat mij betreft laten we die fabrikanten lekker ruzie maken met elkaar en maken wij Heksenkaas, of Heks’nkaas zoals zij het noemen, lekker zelf. Want, van het etiket word je niet blij. In het begin lijkt het nog allemaal goed te gaan, maar gaandeweg gaat de hele chemische fabriek open.
38% plantaardige olie, water, room, 10% verse prei, gepasteuriseerde koemelk, 6% suiker, 3% verse peterselie, azijn, knoflook, eigeel, gemodificeerd zetmeel, citroensapconcentraat, zout, verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom, johannesbroodpitmeel, natriumalginaat), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, E211 natriumbenzoaat, E222 natriumwaterstofsulfiet), voedingszuren (citroenzuur, azijnzuur), aroma, mosterd, gistextract, specerijen, stabilisatoren (E516 calciumsulfaat, E450 tetrakaliumpyrofosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, EDTA ethyleendiaminetetra-azijnzuur), zoetstoffen (saccharine, sucralose), gelatine, stremsel, zuursel.
Een kleine uitleg over een paar E-nummers:
E211: natriumbenzoaat. Een E-nummer waar nogal wat mensen gevoelig voor zijn. Astma, migraine, hyperactiviteit en eczeem zijn nog maar een paar van de mogelijke bijwerkingen van deze stof. Helaas is het een conserveermiddel dat in nagenoeg alle kant en klare producten zit.
E222 Natriumwaterstofsulfiet. Dit kun je beter niet tegelijk met alcohol binnenkrijgen, want dan kan je hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Lekker dan, want deze kaas wordt toch vaak bij een borrel gegeten, niet waar. Als je het eet met benzoaten (zoals de E211) dan kan het zelfs giftig worden!! Het zit ook in vruchtensappen, melkproducten en kant en klare aardappelpuree.
E516 Calciumsulfaat. Geleermiddel. Kan laxerend werken als je er heel veel van eet. Zit vaak in schimmelkazen.
E450 Calciumdiwaterstofdifosfaat. Een stabilisator die voorkomt in zoutjes, cheesecakes en korstloze kaasjes. Volgens Duits onderzoek zou het tot hyperactiviteit bij kinderen kunnen leiden.
(bron: boek E=eetbaar? van Dr. J Kamsteeg uitgeverij Becht)
Recept home made Heksenkaas

1 pakje roomkaas
1/2 bosuitje, fijngesnipperd
klein stukje prei, alleen het wit, heel fijn gesnipperd
een teen knoflook, fijn gesnipperd
1 tl rode wijnazijn
1/2 tl mosterd
1 tl gedroogde provençaalse kruiden
olijfolie, extra vierge
paar takjes peterselie, fijngehakt
Bereiding
Roer alle ingrediënten door elkaar. Als het niet zacht genoeg is , voeg dan wat extra olijfolie toe. In een afgedekt schaaltje is het 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.
Tip:
In de zomer kun je ook lekker verse kruiden door de kaas mengen. Omdat ik me aan de seizoenen wil houden, gebruik ik nu alleen gedroogde kruiden.
Je kunt uiteraard heerlijk variëren met dit recept en er lekker je eigen smaak aan geven. Bv met gedroogde tomaatjes of augurkjes enz..
Met een klein lepeltje mayonaise wordt het nog wat smeuïger.

Wil je graag nog meer overheerlijke recepten? Bestel dan mijn kookboek. Daarin vind je nog veel meer makkelijke gerechten met verse groenten uit Nederland.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.