Waar komt Pappa al Pomodoro vandaan?
Deze dikke maaltijdsoep komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Siena (spreek uit Sjeena) en is eigenlijk een armeluis-gerecht. De hoofdbestanddelen zijn tomaten, brood, knoflook, olijfolie en basilicum.
Deze soep is zo’n typisch Italiaans volksgerecht waar elke ‘mama’ haar eigen draai aan geeft door er bijvoorbeeld gebakken uien aan toe te voegen, of wat prei of bleekselderij. Je kan dus zelf lekker variëren door er restjes groenten uit je koelkast aan toe te voegen.
![]() |
Foto groentenfruitburo |
Nodig voor de soep:
300 gr (oud stok)brood
2 tenen knoflook
2 blikken tomaten of een fles pure tomatensaus(totaal 800 gr)
1 liter groentebouillon
olijfolie extra vergine
1 tl suiker
z&p
1 bosje basilicum, fijngehakt
Bereiding van de soep:
1)Breng in een kookpan 1 liter water met 2 bouillonblokjes aan de kook of gebruik 1 liter versgemaakte groentebouillon.
2) Snijd het brood in plakken en rooster deze even zonder olie of boter in een grote koekenpan of als je die hebt in een grillpan.
3) Snijd de knoflooktenen doormidden en wrijf het geroosterde brood hiermee in.
4) Zet een grote braadpan op een matig vuur. Breek het brood in stukken en leg ze in de braadpan.
5) Open de twee blikken tomaat (of fles saus) en giet ze uit over het brood.
6)Giet de bouillon er voorzichtig bij, voeg de tl suiker en peper en zout toe. Laat dit geheel 45-60 minuten zachtjes pruttelen zodat het brood helemaal op kan lossen in de soep. Roer af en toe de soep even door!
7) Dien de soep op in grote kommen, garneer ruim met de basilicum en giet er royaal de olijfolie overheen.
Nodig voor de soepstengels:
1/2 pakje bladerdeeg
100 gr ontbijtspek
potje gedroogde Italiaanse kruiden
100 gr gemalen Oude kaas
Bereiding van de soepstengels:
1) Laat de 5 plakken bladerdeeg ontdooien.
2) Zet ondertussen de oven vast aan op 200 graden.
3)Snijd elk plak bladerdeeg in 4 stroken.
4) Leg op elke strook een stukje spek, bestrooi ze verder met de kruiden, peper en zout.
5) Pak beide uiteinden van een strook bladerdeeg en draai ze een beetje om. Zo krijg je een gedraaide stengel.
6) Leg de soepstengels op een ovenplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
7) Bestrooi de stengels met de geraspte kaas en schuif ze in de voorverwarmde oven.
8) Haal de stengels er na 10-15 minuten uit (houd de oven in de gaten, kan per oven verschillen) en serveer ze bij de soep.
Ik ben NU deze soep aan het maken. Klopt het dat het eerste kwartier de soep eruit blijft zien als een dikke broodbrij???
Heb het recept exact gevolgd..
Hi Erna, ja dat klopt wel. Het is sowieso een dikke maaltijdsoep en voordat de bouillon erbij gaat is het extra dik. Werd het na het kwartier wel dunner?